Pārlekt uz galveno saturu

Jogurta alternatīvas kvalitātes izvērtējums (Z73)

Projekta numurs
3.2.-9/78
Struktūrvienības kods
Z73
Mērķis

Izstrādāt jogurta alternatīvu uz pākšaugu bāzes ar maksimāli pietuvinātu jogurta uztura, bioloģisko vērtību un sensorajiem radītājiem.

Mērķis - Izstrādāt jogurta alternatīvu uz pākšaugu bāzes ar maksimāli pietuvinātu jogurta uztura, bioloģisko vērtību un sensorajiem radītājiem.
Uzdevumi:
1. Analizēt izejvielas (piena alternatīva uz pākšaugu bāzes) kvalitāti: ķīmiskais sastāvs, anti-nutrientu saturs un sastāvs, ogļhidrātu, olbaltumvielu profils un saturs, aromāt veidojošo savienojumu saturs un profils, sensorie radītāji;
2. Vērtēt pienskābes baktēriju attīstības dinamiku un skaitu jogurta alternatīvā raudzēšanas laikā, variējot ar izejvielu un ierauga sastāvu, ierauga koncentrāciju un izejvielas pirmapstrādes metodēm;
3. Noteikt dažādu faktoru (ieraugu veids, koncentrācija, izejviela un to pirmapstrāde) ietekmi uz jogurta alternatīvas kvalitāti: ogļhidrātu un olbaltumvielu sastāvs un saturs, anti-nutrientu saturs un sastāvs, B-grupas vitamīnu saturs, aromāt veidojošo savienojumu saturs un profils, sensorie radītāji, reoloģiskās īpašības.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Zinātniskās literatūras izpēte:
1.Zirņu proteīna izolāta kvalitātes īpašības (ogļhidrātu un olbaltumvielu sastāvs un saturs, anti-nutrientu saturs, fizikālās īpašības) un pielietojums.
2.Alternatīvo proteīnu dzērienu fermentācijas metodes:
• alternatīvo proteīnu dzērienu veids un izmantotās izejvielas, to raksturojums;
• alternatīvo proteīna dzēriena fermentācijā pielietotu mikroorganismu raksturojums;
• fermentācijas procesa parametri (pirmapstrāde, temperatūra, laiks, enzīmu izmantošana).
3.Jogurtu alternatīvas kvalitāti raksturojošās īpašības:
• produkta ķīmiskais sastāvu;
• mikroorganismu skaits;
• reoloģiskās īpašības;
• sensorās īpašības;
• aromāt veidojošo savienojumu saturs un profils;
• anti-nutrienti un sagremojamība.
2. Promocijas darba struktūras izstrāde un pētījuma metodikas izvēle
Pētījuma objekti: zirņu proteīna izolāti, ieraugi, enzīmi, piena alternatīvas; jogurta alternatīvas.
Pētījuma laikā tiks izvēlētas / aprobētas atbilstošās metodes.
3. Eksperimentālais darbs:
Dažādu zirņu proteīna izolātu kvalitātes izvērtējums: ogļhidrātu un olbaltumvielu sastāvs un saturs, anti-nutrientu saturs, fizikālās īpašības.
Dažādu piena alternatīvas izmantošana jogurta alternatīvas ražošanā: pH, mikroorganismu skaits, mikroorganismu attīstības dinamika raudzēšanas laikā.
Dažādu ieraugu izmantošana jogurta alternatīvas raudzēšanā: pH, mikroorganismu skaits, mikroorganismu attīstības dinamika raudzēšanas laikā.
Piena alternatīvas pirmapstrādes (termiskā, enzīmatiskā) un to ietekmē uz raudzēšanas procesu un gala produkta kvalitāti: pH, mikroorganismu skaits, mikroorganismu attīstības dinamika raudzēšanas laikā.
Jogurta alternatīvas kvalitātes izvērtējums: ogļhidrātu un olbaltumvielu sastāvs un saturs, anti-nutrientu saturs, aromāt veidojošo savienojumu saturs un profils, sensorie radītāji, reoloģiskās īpašības.
Jogurta alternatīvas receptūras un tehnoloģijas izstrāde un aprobācija.
Tiks veikta datu matemātiskā apstrāde un interpretācija.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Jeļena Zagorska
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 19/04/2024