Pārlekt uz galveno saturu

Augļu sēklu proteīna izolātu izpēte (Z75)

Projekta numurs
3.2.-9/78
Struktūrvienības kods
Z75
Mērķis

Iegūt ābolu, aivu un Japānas krūmcidoniju sēklu proteīna izolātus un to hidrolīzes produktus.

Mērķis - iegūt ābolu, aivu un Japānas krūmcidoniju sēklu proteīna izolātus un to hidrolīzes produktus.

Uzdevumi:
1. noteikt augļu sēklu proteīna izolātu ķīmisko sastāvu un tehnoloģiskās īpašības;
2. iegūt peptīdus, enzimātiski hidrolizējot olbaltumvielu izolātus;
3. noteikt peptīdu sastāvu un bioloģisko aktivitāti.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Augļu ievākšana un sēklu atdalīšana.
2. Sēklu attaukošana, izmantojot analītiskās un rūpnieciskās eļļas ieguvei lietotas metodes (superkritiskā CO2 ekstrakcija, aukstā eļļas spiešana).
3. Sēklu proteīna izolātu ekstrakcija un ekstrakcijas optimizēšana (atkarībā no pH un NaCl koncentrācijas).
4. Iegūto proteīna izolātu ķīmiskā sastāva kvantitatīvas analīzes.
5. Iegūto proteīna izolātu tehnoloģisko īpašību analīzes.
6. Peptīdu iegūšana, enzimātiski hidrolizējot.
7. Iegūto peptīdu sastāva un bioloģiskās aktivitātes analīzes.
8. Rezultātu apkopošana un analīze, izvērtējums un secinājumi.
9. Prezentācija starptautiskā konferencē Latvijā FoodBalt 2023, Jelgava (11.-12.05.2023)
10. 
Prezentācijas starptautiskās konferencēs ārzemēs
10.1. Recent Advances in Food Analysis 2024, Prāgā, Čehija (5.11. – 8.11.2024.)
10.2. 3rd Food Chemistry Conference: Shaping a healthy and sustainable food chain through knowledge (2023), Drēzdenē, Vācija (10.10 – 12.10.2023.)
11. 
Pētījuma rezultātu publicēšana Scopus indeksētos open-access žurnālos:

  • Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (IF=2.736)
  • LWT (IF=6.056)
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Inga Ciproviča
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 19/04/2024