Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīts grāmatas “Collaboration Synergy Of Ice And Ekosoc-LV Projects” atvēršanas seminārs

2. februārī, Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta zālē notika grāmatas “COLLABORATION SYNERGY OF ICE AND EKOSOC-LV PROJECTS” atvēršanai veltīts  seminārs "Mazās uzņēmējdarbības loma teritorijas attīstībā: 20 gadu pieredze”.

Semināru atklāja  Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis un Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas priekšsēdētāja, akadēmiķe Baiba Rivža.

Ojārs Spārītis pauda bažas par Latvijas tēlu ārpus tās robežām. Esot ārzemēs un skatot sižetus par Latviju, tās tēls ir neizteiksmīgs un nav saskatāma Latvijas unikalitāte. LZA prezidents aicināja semināra dalībnieces, kā aktīvas uzņēmējas radošajās nozarēs, būt drosmīgām un iespējami plaši un radoši prezentēt mūsu valsts iespējas un darīt pasaulei zināmu, ka esam valsts ar milzīgu radošu potenciālu, prasmīgiem un uzņēmīgiem iedzīvotājiem. Vienlaikus O. Spārītis uzsvēra, ka Latvijas lauku telpa kļūst aizvien neapdzīvotāka, katru dienu no Latvijas uz neatgriešanos aizbrauc vidēji 44 cilvēki, kas ir viens pilns pasažieru autobuss. Šādā situācijā Latvijā vērtīgs ir katrs cilvēks un katrs mazais uzņēmējs, kas ir aizsargājams un atbalstāms, veidojot valstī stabilu nodokļu sistēmu un radot uzņēmējiem drošību par savu rītdienu.

LPS priekšsēdētājs A. Jaunsleinis semināra atklāšanas runā uzsvēra lielo izglītības nozīmi jaunrades un inovāciju procesu veicināšanā. A. Jaunsleinis pieminēja, ka aicināts piedalīties diskusijā ar augstskolu rektoriem, par to kādas izmaiņas nepieciešamas izglītības sistēmā sākot no pirmajiem apmācības līmeņiem, lai augstskolas saņemtu studentus, kuru domāšana vērsta uz inovāciju attīstību, savstarpēju sadarbību un sinerģiju. Pēc A. Jaunsleiņa domām, inovatīva un radoša domāšana būtu bērniem jāveido jau pirmskolā.

Akadēmiķe Baiba Rivža iepazīstināja klātesošos ar grupu mikrokreditēšanas 20 gadu pieredzi Latvijā. Stāstīja par pirmajām mikrokredītu grupām un pateicoties šai iespējai attīstīto uzņēmējdarbību. Stāstot par Ziemeļvalstu Ministru padomes grupu mikrokredītu projekta, INTERREG projekta FEM, projekta ICE un Latvijas valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV sinerģijas efektu, akadēmiķe uzsvēra dažādu projektu kopdarbības nozīmi, kas ļauj savest kopīgā darbā gan zinātniekus, gan valsts pārvaldes institūcijas gan uzņēmējus.

Seminārā ar prezentācijām uzstājās Latvijas Grupu mikrokredītu kustības aizsācēja Latvijā Raimonda Ribikauska. Viņa stāstīja par veiksmīgākajiem piemēriem mazās uzņēmējdarbības attīstībā Latvijas laukos. Lauku novados liela nozīme ir tieši sieviešu uzņēmējdarbībai kulinārijā, šūšanas pakalpojumu attīstībā, medus un biškopības produktu ražošanā, zāļu tēju vākšanā, grāmatvedības pakalpojumu sniegšanā, kur panākumus var gūt attīstot inovatīvus nišas produktus. Seminārā piedalījās arī pašas sievietes uzņēmējas, kuras dalījās pieredzē un pārdomās par savas darbības attīstību.

Viesi no Igaunijas iepazīstināja ar kaimiņvalsts pieredzi mikrokreditēšanas projektos un Baltijas un Zviedrijas sieviešu sadarbību uzņēmējdarbībā.

2016. gada beigās noslēdzās Zviedru institūta tematiskās partnerības „ICE – Inovācija. Kreativitāte. Līdztiesība" projekts. Tā darbība ilga no 2014. līdz 2016. gadam. Šajā laikā notikuši pētījumi, kurus realizēja projekta partneri no piecām valstīm – Zviedrijas, Polijas, Lietuvas, Latvijas un Baltkrievijas. Latviju projektā pārstāvēja Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija un tās prezidente, akadēmiķe Baiba Rivža.

Projekta ideja: izpētīt iespējas un atrast kopīgus risinājumus problēmām sieviešu uzņēmējdarbībā tūrismā, radošo industriju nozarēs un inovatīvā uzņēmējdarbībā. Projekta mērķis: atrast jaunus veidus, kā atbalstīt mazos uzņēmumus un sievietes uzņēmējas, aktivizējot publiskās privātās partnerības, mentoringa, mikrokreditēšanas, zinātnieku un uzņēmēju sadarbības, u.c. atbalsta mehānismus.

Pētījumā, sadarbībā ar valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV projektu 5.2.3. “Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesu un iespēju izpēte zināšanu ekonomikas kontekstā”, tika apzināta Latvijas lauku sieviešu pieredze uzņēmējdarbībā un apkopota pozitīvā prakse šajā jomā.

Viens no nozīmīgākajiem projekta rezultātiem ir kopīgi izstrādātā grāmata "COLLABORATION SYNERGY OF ICE AND EKOSOC-LV PROJECTS" [Projekta ICE un VPP EKOSOC-LV sinerģijas rezultāts].

Informāciju sagatavoja: Dr.oec. Viktorija Zaļūksne, LZA LMZN un LLMZA zinātniskā sekretāre

Pievienots 09/02/2017