Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pils piedalās akcijā “Apceļosim Latvijas pilis un muižas”

Attēla autors: No LLU arhīva

Biedrība “Latvijas Piļu un muižu asociācija” no 2017. gada 1. maija līdz 28. oktobrim aicina ikvienu piedalīties akcijā “Apceļosim Latvijas pilis un muižas”, viesojoties 69 objektos, lai iepazītu to saimnieciskās un radošās dzīves lomu, kā arī nozīmi valstiskuma veidošanā. Šī akcija pēc septiņu gadu pārtraukuma ir izsludināta par godu Latvijas valsts simtgades svinībām un Jelgavas pils savas durvis apceļotājiem vērs jau no 2. maija.

Liela daļa piļu un muižu ir sagatavojuši kādu īpašu piedāvājumu vai uzdevumu, kā apceļotājam nopelnīt zīmodziņu vai uzlīmi, savukārt daļa piedalās akcijā ar atsevišķiem pasākumiem – koncertiem, meistarklasēm, izstādēm. Plānojot brīvdienu maršrutu, apceļotāji aicināti iegādāties un izmantot tikko kā izdoto SIA “Karšu izdevniecība "Jāņa sēta"" karti "Latvijas pilis un muižas", kurā īpaši izcelti akcijas dalībnieki, iekļauti objektu apraksti un pievienota arī apceļotāja karte.

Akcijas koordinatore Asnāte Avotniece informē, ka akciju atklās ar zibakcijas video sociālajos tīklos 1. maijā un noslēgs ar Leģendu nakti 28. oktobrī. Galvenie akcijas noteikumi paredz, lai kļūtu par akcijas dalībnieku, ir jāsaņem apceļotāja karte un jāsāk ceļot! Karti var lejupielādēt interneta vietnē un izdrukāt vai saņemt jebkurā pilī un muižā, kas piedalās akcijā. Apceļotāji, kuri būs viesojušies vismaz piecās no 69 pilīm un muižām, saņemot par to atzīmi savā kartē, piedalīsies piļu un muižu dāvāto balvu izlozē. Ierodoties ar apceļotāja karti jebkurā no akcijas pilīm vai muižām, tā pēc apmeklējuma jāiesniedz atzīmēšanai. Atzīmi – zīmodziņu vai uzlīmi – saņem apceļotājs, kurš ir samaksājis ieejas maksu un/vai iepazinies ar pili vai muižu. Kā 70. objekts ir akcijas sadarbības partneris SIA “VIRŠI-A”. Apceļotāji, kuri būs iepildījuši degvielu vismaz 20 EUR vērtībā jebkurā no DUS “VIRŠI-A”, saņemot par to atzīmi savā kartē, papildus var laimēt degvielas kartes 50 EUR vērtībā!

Apceļotājiem būs iespēja iepazīt Jelgavas pili, kas ir Baltijā lielākā Baroka pērle un viens no izcilākajiem Latvijas arhitektūras pieminekļiem – bijusi gan hercogu rezidence, gan Livonijas ordeņa bruņinieku mājvieta, gan administratīvais centrs. Tā savas pastāvēšanas laikā vairākkārt degusi un atjaunota, un degusi atkal. Agrāk pilī valdīja hercogi, tagad mācās studenti, strādā pasniedzēji, un apbrīno visi, kas bijuši šajā senatnīgajā celtnē. Kopš 1968. gada Jelgavas pilī darbojas muzejs. Pils vēstures ekspozīcijā var iepazīties ar vecās Livonijas ordeņa pils (14. gs.) un pašreizējās pils celtniecības vēsturi, uzzināt par paveikto pils vēsturiskajā izpētē un saglabāšanā. Kā arī Jelgavas pilī atrodas Latvijā unikāls objekts - Kurzemes hercogu kapenes!

Jelgavas pilī interesentus gaida ne tikai stāsti par Kurzemes-Zemgales hercogiem, bet arī īpašs garšas piedzīvojums – "Dievu ēdiens" – karstā šokolāde Hercogienes un galma dāmu sabiedrībā. Jau 18.gadsimtā karsto šokolādes dzērienu baudīja visos Eiropas karaļnamos, arī Mītavā. Jelgavas pils 21.gadsimta karstās šokolādes recepti izstrādājuši Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mācībspēki. Kopā ar šokolādes baudīšanu uzzināsiet Baltijas lielākās baroka pils būvniecības noslēpumus, hercogu dzīves priekšrocības un trūkumus, kā arī studentu raibos piedzīvojumus.

Vasaras mēnešos apceļotājus un tūristus Jelgavas pilī uzņems katru dienu, darbadienās no 9.00 - 17.00, sestdienās no 9.00 līdz 18.00 un svētdienās no 11.00 līdz 16.00. Ieejas maksa pilī: pieaugušajiem - 2 EUR, bērniem, pensionāriem - 1 EUR.

Akcija ir projekta “Iepazīsti pilis un muižas – Baltijas kultūras mantojuma glabātājas”. Savukārt nākamgad akcija notiks visās Baltijas valstīs.

Akciju atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, VIRŠI-A un Turismagids.lv.

Apceļosim LV pilis un muižas

 

Pievienots 26/04/2017