Pārlekt uz galveno saturu

Līgai Prieciņai piešķirts doktora grāds par bioloģiski aktīvo savienojumu izvērtējumu svaigos un kaltētos dārzeņos un garšaugos

Attēla autors: No LLU arhīva

12. jūnijā promocijas darbu "Bioloģiski aktīvo savienojumu izvērtējums svaigos un kaltētos dārzeņos un garšaugos" aizstāvēja un inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu pārtikas zinātnes nozares pārtikas kvalitātes apakšnozarē ieguva Līga Prieciņa.

"Dārzeņi un garšaugi ir sezonāli produkti, tāpēc ir nepieciešams atrast apstrādes metodes uzglabāšanas laika pagarināšanai, saglabājot to bioloģisko vērtību. Pēdējos gados mikroviļņu-vakuuma kaltēšanas process ir ieguvis atpazīstamību kā sekmīga kaltēšanas metode, ko izmantojot var maksimāli saglabāt bioloģiski aktīvos savienojumus dārzeņos un garšaugos," komentē promocijas darba autore L. Prieciņa.

Promocijas darba mērķis ir izvērtēt kaltētu dārzeņu un garšaugu kvalitātes parametrus un bioloģiskās vērtības izmaiņas, izmantojot paraugu pirmapstrādi ar tvaiku un to kaltēšanu mikroviļņu-vakuuma kaltē, salīdzinot tās ar svaigiem un konvekcijas tipa kaltē kaltētiem paraugiem.

Autore promocijas darbā pētījusi fizikālo un ķīmisko parametru atšķirības Apiaceae garšaugos (dilles, pētersīļi, selerijas), Apiaceae dārzeņos (seleriju saknes, burkāni), Allium garšaugos (puravi, sīpoli, ķiploki), veikusi kaltētu dārzeņu un garšaugu integrētu novērtējumu, kas norāda, ka konvekcijas tipa kaltēšana ir piemērotākā kaltēšanas metode sīpoliem, bet mikroviļņu-vakuuma kaltēšana ķiplokiem un seleriju saknēm, lai iegūtu produktu ar augstāko bioloģisko vērtību. Pirmapstrāde ar tvaiku (1.5 min) un mikroviļņu-vakuuma kaltēšana ir piemērotākā kaltēšanas metode dillēm. Pirmapstrāde ar tvaiku (3.0 min) un mikroviļņu-vakuuma kaltēšana ir piemērotākā metode puraviem, burkāniem, pētersīļiem un selerijām.

Jaunā zinātņu doktore secina, ka kaltējot dārzeņus un garšaugus mikroviļņu-vakuuma kaltē ir iespējams tajos maksimāli saglabāt bioloģiski aktīvos savienojumus.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: prof., Dr.sc.ing. Daina Kārkliņa.

Informācija par promocijas darbu un kopsavilkumu elektroniskā veidā ievietota bibliotēkas mājas lapā – http://llufb.llu.lv/ sadaļā "Aizstāvēšanai iesniegtie promocijas darbi" – http://llufb.llu.lv/promoc_darbi.html un angļu valodā bibliotēkas mājas lapas sadaļā "Doctoral Theses Submitted for Defence" – http://llufb.llu.lv/promoc_darbi_en.html.

 

Pievienots 13/06/2017