Pārlekt uz galveno saturu

Studentu korporācijai "Ventonia" 100

Attēla autors: No LLU arhīva

Nedēļas nogalē Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studentu korporācija “Ventonia” ar plašu svētku programmu atzīmēja simtgadi, kopš tās dibināšanas, kā arī atvēra tai veltītu grāmatu par korporācijas vēsturi simts gadu garumā, informē studenšu korporācijas "Gundega" fil! Sandra Grigorjeva.

1917. gadā Tērbatā dibinātā studentu korporācija “Ventonia”, kas, atjaunojot savu darbību 1990. gadā Latvijā, akreditējās pie LLU, tādējādi kļuva par pirmo studentu korporāciju Jelgavā, kas savās biedru rindās uzņem nacionāli domājošus un centīgus latviešu studentus.

Šobrīd Ventonia kā akadēmiska mūža organizācija apvieno vairāk kā 140 biedrus, kuri ir esošie un bijušie studenti, galvenokārt no LLU. Ventonias trīs krāsas, kas redzamas lentēs un deķelos ir zils, balts, zaļš un simbolizē korporācijas ideālus – izglītība, centība, draudzība un goda apziņa.

Ventoņi savu simto jubileju atzīmēja ar akadēmisko balli, dievkalpojumu, svētku aktu un komeršu. 19. novembrī svētku aktā tika atvērta grāmata “Ventonia 100”, kur apkopota vēsture par korporācijas darbību laika posmā no 1915. gada, kad tā bija studentu literārais pulciņš līdz mūsdienām ar vairāk nekā 100 fotogrāfijām, kā arī visu biedru īsbiogrāfijām. Grāmatas redaktors, LLU absolvents fil! Jānis Leikučs atzīmēja, ka grāmata ir ventoņu sens sapnis, kas pēc desmit gadu darba radis realizāciju. Grāmatas vienu eksemplāru ventoņi dāvināja LLU Fundamentālajai bibliotēkai.

Svētku aktā laikā ventoņus sveica studentu un studenšu prezidiju konventa korporācijas, LLU zinātņu prorektors, korporācijas Latvia fil! Arnis Mugurēvičs, LLU Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) dekāns Ilmārs Dūrītis, kura fakultātei ir cieša sadarbība ar Ventonias biedriem, kā arī citi sveicēji. Jubileja noslēdzās ar korporācijas komeršu – svētku vakariņām Mazmežotnes pilī.

Vairāk par korporācijas vēsturi var lasīt šeit: www.ventonia.lv.

Pievienots 21/11/2017