Pārlekt uz galveno saturu

LLU Padomnieku konvents: “Universitātē vērojamas pozitīvas pārmaiņas”

“Prieks redzēt, ka universitātē norisinās pozitīvas pārmaiņas. Pirms gada, kad visi iesaistījāmies LLU Attīstības stratēģijas izstrādē, jau minēju, ka galvenajam darbības mērķim ir jābūt efektīvai pārvaldībai, kuru šogad LLU sākusi īstenot, jo bez tās nav iespējams kvalitatīvs studiju un zinātnes process. Turklāt universitātei pašai ir jāpieņem lēmumi saistībā ar nekustamajiem īpašumiem un jāpārdomā, kā to daudzumu sašaurināt un labāk tos izmantot,” uzrunājot LLU vadību, dekānus un padomniekus, atzina LLU Padomnieku konventa priekšsēdētājs un Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze.

Šogad kārtējais LLU Padomnieku konvents norisinājās 21. novembrī, lai padomniekiem, kuri pārstāv dažādu nozaru uzņēmumus, iestādes un valsts pārvaldes institūcijas būtu iespēja iepazīties ar gada laikā universitātē īstenotajām pārmaiņām un dalīties ar savu redzējumu par turpmāk veicamajām aktivitātēm.

LLU vadības, dekānu un padomnieku diskusiju galvenie temati bija saistīti ar jauno studentu uzņemšanu, to atlasi un zināšanu uzlabošanu, zinātniskās pētniecības rezultātiem un uzsākto zinātniskās infrastruktūras atjaunošanu, kā arī nekustamo īpašumu pārvaldību. Padomnieki atzinīgi novērtēja universitātes darbu jauno studentu piesaistē, kurā iestājusies stabilitāte, un aicināja domāt par aktivitātēm, kas ļautu kāpināt studentu skaitu arī demogrāfiskās krīzes seku apstākļos.

LLU rektore Irina Pilvere klātesošos informēja, ka 2017. gadā būtiskas izmaiņas skārušas mācībspēku atalgojuma aprēķina sistēmu ar mērķi ieviest diferencētu atalgojumu katram mācībspēkam, balstoties uz viņa darba rezultātiem un papildus nodarbību vadīšanai veiktajiem darba pienākumiem.

“Lai gan mācībspēku atalgojums vēl joprojām nav konkurētspējīgs ar nozarēs piedāvāto atalgojumu  un kopumā vērtējam to kā nepietiekamu, esam īstenojuši reformas, kuru rezultātā tiem, kuri uzrāda augstākus darba rezultātus, ir arī iespēja nopelnīt vairāk. Līdz ar to mācībspēka atalgojumu no šī gada veido vairākas komponentes: algas pamatlikme, atalgojums par studiju nodrošināšanas darba kvalitāti, atalgojums par darbu ar ārvalstu un Erasmus+ programmas studentiem un zinātnes snieguma finansējums. Mācībspēkiem, kuri pilda administratīvus pienākumus, atalgojumā tiek paredzēta arī institūta/katedras vadīšana un studiju programmas vadīšana. Turklāt papildus finansējumu ikviens mācībspēks var arī iegūt, iesaistoties mūžizglītības aktivitātēs un īstenojot zinātniskos projektus,” stāstīja I. Pilvere.

Ņemot vērā diskusijas publiskajā telpā par vidusskolēnu nepietiekamajām zināšanām eksaktajos mācību priekšmetos, LLU veikti pasākumi, lai paaugstinātu studentu zināšanu līmeni matemātikā, fizikā un ķīmijā. Tādējādi šo studiju kursu mācībspēkiem paredzēts atalgojums par papildus konsultācijām ar studentiem.

Rektore arī atzina padomniekiem, ka īstenotās pārmaiņas nav bijušas vieglas un iekšējās diskusijas par atalgojuma veidošanās nosacījumiem universitātē turpinās.

Padomnieku konventa priekšsēdētājs A.Krauze komentēja, ka progresīvā atalgojuma sistēmas ieviešana universitātē ir ļoti pozitīvs aspekts un norādīja, ka nepieciešams proporcionāli palielināt atalgojumu par studiju darba kvalitāti, kas ir ikviena darba stūrakmens. Savukārt A/S “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs un LLU absolvents Āris Žīgurs rosināja universitātei izstrādāt ilgtermiņa redzējumu turpmākajiem 20 gadiem, kas ļautu vēl mērķtiecīgāk un efektīvāk izmantot ierobežotos resursus.

Padomnieki tika informēti arī par LLU infrastruktūras projektos plānotajiem darbiem, un klātienē iepazinās ar Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanas projekta gaitu.

Padomnieku konventā darbojas tautsaimniecības nozarēs vadoši darbinieki un uzņēmumu vadītāji, kuri ir ieinteresēti LLU attīstībā. Padomnieku konvents piedalās LLU attīstības stratēģijas izstrādāšanā, kā arī konsultē LLU attīstības jautājumos, atbalsta LLU materiālo un finansiālo resursu veidošanu.

Pievienots 23/11/2017