Pārlekt uz galveno saturu

Ar ko lepojas Kanāda, Francija un Latvija?

Attēla autors: No LLU arhīva

Atbildes uz šo jautājumu ikviens interesents varēja rast 13. martā Frankofonijas pēcpusdienā, kas pulcēja gan LLU mācībspēkus, gan studentus no LLU Pārtikas tehnoloģijas, Meža un Informācijas tehnoloģiju fakultātēm, ko tradicionāli organizēja LLU Valodu centrs. Pasākumā piedalījās vairāk kā 60 dalībnieku, kuru vidū bija arī LLU Erasmus+ studenti.

Pasākumā piedalījās ilggadējie sadarbības partneri no Kanādas vēstniecības, ko šogad pārstāvēja Elīna Sprance un Dace Černišova, kuras saistošā prezentācijā studentus informēja par Kanādas sasniegumiem nozīmīgās tautsaimniecības nozarēs, akcentējot lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju lomu valsts uzplaukumā, kā arī attīstībā.

“Tā kā jauniešiem ir raksturīgs sacensību gars, vienmēr notiek konkursi „Gudrajām galvām”, kur jaunieši aizrautīgi piedalās un apliecina savas zināšanas par frankofonajām valstīm.  Rīkojām arī fotokonkursus Jelgavas pilsētas un novada fotoamatieriem, kuri izteiksmīgos, atraktīvos uzņēmumos atainoja Šveices, Beļģijas, Kanādas, Francijas dabu, pilsētvides ainavas un cilvēkus viņu ikdienas gaitās,” stāsta pasākuma galvenā organizatore Daina Grasmane. Jāpiebilst, ka šogad konkursā galvenais akcents tika likts uz Kanādu – valsti, kas var pamatoti lepoties ar saviem sasniegumiem globālā mērogā. Saldas balvas no Kanādas vēstniecības ieguva ITF un MF.  

Savukārt Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma skolotāja, PTF nepilna laika 1. kursa studente Solvita Medniece savā prezentācijā klātesošos iepazīstināja ar stažēšanās ieguvumiem starptautiskajā konditorejas izstādē Parīzē, kas pulcēja profesionāļus, topošos konditorus un interesentus no dažādām Eiropas valstīm. S. Mednieces stāstījumā īpašu vietu ieņēma tādi jautājumi kā profesionālu konditoru demonstrētās lietišķās prasmes konkursos, konditorejas izstrādājumu dekorēšanas paņēmieni, studentu, topošo konditoru, darbu vērtēšanas procedūra, kritēriji un tehnoloģiju inovācijas.

Frankofonijas pasākuma dalībnieku uzmanību piesaistīja arī PTF 1. kursa pilna laika studentu Paulīnes Rozenbergas, Jāņa Žezlova un Anastasijas Šarovas sagatavotā prezentācija par mūsu valsti. Prezentācijā tika izcelta Rīga un tās izcilā arhitektūra, pasaulē atzītie mūziķi un sportisti, Latvijas skaistā daba un kultūras pērles, it īpaši Dziesmu un deju svētki. Savukārt savas dizainera prasmes pierādīja PTF 1. kursa students Mārtiņš Saveļjevs, kurš izgatavoja Frankofonijas pēcpusdienas afišu.

Jelgavā Frankofonijas diena tiek atzīmēta jau 10. gadu. Ik reizi pavasara ieskaņās tiek rīkots šāds pasākums, kur tiek aicināti piedalīties ne tikai LLU studenti un mācībspēki, bet arī Latvijā pazīstamie frankofono valstu kultūras eksperti, Jelgavas skolu audzēkņi un pedagogi. Atskatoties uz iepriekšējiem gadiem, jelgavniekus priecēja Jelgavas Amatu vidusskolas, Spīdolas ģimnāzijas un Jelgavas Valsts ģimnāzijas audzēkņu performances, Jelgavas Mūzikas vidusskolas audzēkņu un pedagogu koncerti, Endija Rožkalna Rokskolas audzēkņu sniegumi. Kā arī vienmēr gaidīti viesi ir arī Kanādas un Francijas vēstniecību pārstāvji. Reiz pat pasākumā vienlaicīgi viesojās un prezentācijas sniedza četru valstu vēstnieki - Šveices, Beļģijas, Kanādas un Francijas. Katru gadu Frankofonijas dienas pasākumam ir tematiska ievirze, kā, piemēram, „Kanādas – Francijas - Latvijas sadarbība”, „Francija - sieru un vīnu valstība”, „Francijas gastronomija - kā zinātne un māksla”, kā arī tiek apskatītas citas tematikas.

Frankofnijas diena veltīta franču valodai, kas vieno 200 miljonu runātāju visā pasaulē. Vārds Frankofonija pirmo reizi minēts 1880. gadā, ko izmantoja franču ģeogrāfi, lai ar vienu nosaukumu apzīmētu visas franciski runājošās valstis. Starptautiskā Frankofonijas organizācija izveidojās 1970. gadā un sākotnēji tā bija neliela franciski runājošo ziemeļu valstu kopiena, bet gadu gaitā šī organizācija pārauga globālā kopienā, kuru vieno mīlestība uz franču valodu un kultūru.

Šogad Kanādas vēstniecība piedāvā iespēju LLU uzaicināt vieslektorus, tādēļ tiek gaidīti priekšlikumi. Fakultāšu dekāni tos var sūtīt Elīnai Sprancei.

Kontaktinformācija:

Elīna Sprance

Public Affairs and Public Diplomacy Officer | Embassy of Canada

E-mail : elina.sprance@international.gc.ca

Tel.: +371 6781-3947

Pievienots 14/03/2018