Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāv promocijas darbu par dārzeņu un augļu blakusproduktu izmantošanu jaunu produktu ražošanā

Attēla autors: No LLU arhīva

29. augustā LLU Pārtikas tehnoloģiju fakultātē (PTF) promocijas darbu “Dārzeņu un augļu blakusprodukti ekstrudētu produktu izstrādē" aizstāvēja Daiga Konrāde un ieguva inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu pārtikas zinātnes nozarē.

Promocijas darba mērķis ir Pētīt kaltētu ābolu, burkānu un ķirbju pārstrādes rezultātā radušos blakusproduktu izmantošanu jaunu ekstrudētu produktu ražošanā.

"Mūsdienās arvien straujāk pieaug interese par produktiem, kas ne tikai ir veselīgi, labi garšo un cenas ziņā atbilst plašam patērētāju lokam, bet arī satur uzturvielas, kas var nodrošināt patērētāja nepieciešamo dienas normu. Viens no šāda veida produktiem ir ekstrudēti graudaugu produkti, piemēram, sausmaizītes, galetes, uzkodu batoniņi,” atklāj jaunā zinātniece.

Promocijas darbā tika analizēti kaltētu ābolu, burkānu, ķirbju blakusproduktu fizikālie un mikrobioloģiskie rādītāji, bioloģiski aktīvo vielu saturs un sensorās īpašības, noteikts ekstrūzijas veids un iespējamais pievienojamo blakusprodukta daudzums ekstrudējamajiem paraugiem no rudzu un auzu miltiem, veikta produktu ekstrūzija, analizēti jauno produktu ar pievienotajiem ābolu, burkānu un ķirbju blakusproduktiem kvalitatīvie rādītāji, novērtēti ekstrudēto produkti ar ābolu, burkānu un ķirbju blakusproduktiem sensorās īpašības, analizēti fizikāli-ķīmiskie rādītāji, savukārt noslēgumā tika analizēti bioloģiski aktīvo vielu saturs ekstrudētajos produktos.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Asoc. prof., Dr. sc. ing. Dace Kļava.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bilbiotēkas mājas lapā.

Pievienots 29/08/2019