Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā pirmo reizi norisināsies Latvijas robotikas čempionāts

Attēla autors: No LLU arhīva

Pasta salas brīvdabas koncertzālē "Mītava" un tās apkārtnē 7. septembrī, pilsētā rīkotā tehnikas un inovāciju festivāla "Mehatrons" laikā, pirmo reizi Jelgavā norisināsies robotikas sacensības, kas Latvijā tiek organizētas jau kopš 2007. gada, turklāt tas būs jaunās sezonas atklāšanas posms. Čempionāts festivāla "Mehatrons" ietvaros notiks sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), kas ir viena no lielākajām tehnoloģiju universitātēm Latvijā, un papildinās daudzpusīgo festivāla programmu ar Jelgavā līdz šim nebijušiem inženierzinātņu paraugdemonstrējumiem.

Robotikas čempionāts ik gadu turpina piesaistīt jaunus entuziastus, un 2019./2020. gada sezonā, tai skaitā atklāšanas posmā Jelgavā, paredzēts sagaidīt vismaz 200 dalībniekus. Čempionāta dalībnieku vairums ir jaunieši vecumā no 1. klases, taču noteikta vecuma limita nav, ļaujot savas spējas programmēšanā un automatizācijā pārbaudīt ikvienam. Detalizēta informācija pieejama šeit.

Sacensības iedalītas vairākās disciplīnās, dažādās vecuma un prasmju kategorijās. Visas dienas garumā norisināsies sumo cīņas, kurās pretinieka robots jāizstumj no ringa, līnijsekotāju sacensības, kurās robotam ar sensoru palīdzību jāuztver noteikts izbraucams maršruts, kā arī citas disciplīnas. Gadu gaitā čempionātu papildinājušas mazāk zināmas disciplīnas, tostarp VEX un MAKEblock izaicinājumi, kā arī Folkrace. Papildus tam šajā čempionātā norisināsies mini sumo savstarpējās cīņas starp Jelgavas un Jelgavas novada skolēnu komandām.

Jelgava jau vēsturiski uzskatāma par inženiertehnisku pilsētu, un šis virziens tiek attīstīts arī mūsdienās. Pilsētniekiem jau no bērnības iespējams aktīvi izzināt inženierzinātņu jomu - skolās piedāvā apgūt robotiku, bērnu un jauniešu centrā "Junda" pieejami vairāk nekā desmit dažādi ar tehniku saistīti pulciņi, bet kvalitatīvu un profesionālu izglītību iegūt piedāvā gan Jelgavas Tehnikums, gan LLU. Augstāko izglītību Jelgavā var iegūt dažādās inženierzinātnēs – informācijas tehnoloģijās, autotransportā, kokapstrādē, būvniecībā, pārtikas tehnoloģijā u.c. Iegūtās zināšanas pilnvērtīgi pielietot iespējams neskaitāmajos uzņēmumos, kas pilsētā attīstīti uz kādreizējo mašīnbūves grandu bāzes, savukārt dzīves gaitā pilnveidot savu pieredzi ļauj dažādie kursi Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā.

Festivāls "Mehatrons" Jelgavā norisināsies no 6. līdz 8. septembrim, un tas veidots, apvienojot jau tradicionālās "Inženieru dienas" un "Metāla svētkus". 7. septembrī Pasta salā festivāla apmeklētājiem būs iespēja ne tikai vērot Robotikas sacensības, bet arī iepazīties ar izglītības iestādēm, kurās apgūst inženierzinātnes, un uzņēmumiem, kuros tās pielieto. Savukārt ātruma un asu izjūtu cienītāji no 6. līdz 8.septembrim sporta kompleksā "Rullītis" varēs piedalīties tādās disciplīnās kā PRO-KART čempionāta 5. posms, veiklības brauciens, ātruma aplis, mini dragreiss un drifts.

Reģistrēšanās notiek līdz 4. septembra plkst. 23:59. Sacensību organizatori aicina reģistrēšanos neatlikt uz pēdējo brīdi, jo savlaicīga reģistrācija ļaus precīzāk saplānot sacensību kārtību un laikus!

Dalībnieku ievērībai! Dalībniekiem obligāti līdzi nepieciešami savi elektrības pagarinātāji, kā arī būs pieejama sagatavošanās zona sacensībām. Savukārt Minisumo un iRobot sumo dalībniekiem līdzi jābūt arī cimdiem, un laikā, kamēr robots nepiedalās cīņā uz ringa, jānodrošina drošas uzmavas asmeņiem, lai nesavainotu citus sacensību dalībniekus!

Informācija par sacensībām, nolikums, pasākuma programma, rezultāti, un cita informācija atrodama vietnē: robotuskola.lv.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā rakstiet e-pastā: apecka@gmail.com.

Pasākuma laikā notiks fotografēšana un filmēšana. Piesakoties un piedaloties pasākumā, dalībnieki dod piekrišanu fotografēšanai un filmēšanai publicitātes vajadzībām un pasākuma atspoguļošanai.

 

Pievienots 02/09/2019