Pārlekt uz galveno saturu

LLU prezentē zinātnieku izstrādnes izstādē "Riga Food 2019"

No 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs "Riga Food 2019," kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Tajā jau tradicionāli piedalās arī LLU pārtikas zinātnieki, piedāvājot iepazīties ar jaunāko pētījumu rezultātiem.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa (TEPEK) sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti organizē LLU stendu, Latvijas pārtikas zinātnes un inovācijas stendā "Inovācija pārtikai," kurā prezentēs jaunās pārtikas produktu izstrādnes. Stendā norisinās produktu prezentācijas, degustācijas un konkursi, notiek informācijas sniegšana par produktiem, kas tapuši LLU zinātnieku un ražotāju sadarbības rezultātā, kā arī tiek sniegta informācija par piedāvātajām studiju iespējām. Tāpat LLU stendā piedalās SIA "Bulduru Dārzkopības vidusskolas" Tūrisma un viesmīlības katedras mācību programmu pedagogi un izglītojamie, popularizējot izglītības programmas un sadarbības iespējas.

PTF zinātnieki sadarbībā ar ESAF zinātniekiem stendā prezentēs divus EJZF projektus: "Preservu (saļā produkcija) "Baltijas anšovi eļļā" un pastas "Baltijas anšovi" tehnoloģiju un receptūru izstrāde no Baltijas brētliņām (Spratus balticus) kā analogu tradicionāliem itāļu konserviem "Anšovi eļļā" un to ražošanas tehnoloģisko procesu mehanizācija" (projekta Nr. 17-00-F01101-000003) un "Jaunu ekonomiski izdevīgāku ātrās pagatavošanas zivs veselmuskuļu produktu ar paaugstinātu uzturvērtību tehnoloģiju un receptūru izstrāde" (projekta Nr. 17-00-F01101-000004). Paralēli tiek organizēta arī  panēto zivju produktu degustācija, kas izstrādāti projekta "Strukturētas zivju masas (farša) ražošana no Baltijas jūras zivīm un tā izmantošana zivju produktos" (Projekta numurs 16-00-F01101-000005) ietvaros. Degustācijām tiek  piedāvāti dažādi jaunie zivju produkti no farša, no kuriem daļu šajā gadā komerciāli ražot sācis uzņēmums  "NS Estate". Tirdzniecībā produkti pieejami HoReCa sektorā Rīgā.

Tāpat izstādes laikā tiek prezentēti Pārtikas tehnoloģijas fakultātes trīs PostDoc ERAF pētījumi: "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Līguma Nr: 1.1.1.2/VIAA/1/16/187), "Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā" (Līguma Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) un pētījums "Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai". Minētā projekta sadarbības partneri ir akciju sabiedrība "Smiltenes Piens," Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūts, kā arī LLU mācību un pētījumu saimniecība SIA "Vecauce". Kā arī tiks prezentēts Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.- 2020. gadam pasākuma 16. "Sadarbība" 16.12 apakšpasākuma "Atbalsts EIP lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai" ietvaros "Jauni risinājumi piena produktu un to pārstrādes blakusproduktu ražošanā". Projekta numurs 18-00-A01612-000012.

LLU stendā  tiek piedāvātas inovatīvo sāļo uzkodu degustācijas, kas arī steidzīgajā dzīves ritmā piedāvā veselīgākus uztura risinājumus, jauni jogurtu risinājumi ar samazinātu cukura saturu. Kā arī tiks piedāvāts Inovatīvs risinājums blakusprodukta - skābo kāpostu sulas racionālai tālākai izmantošanai, kas tiek izstrādāts sadarbībā ar SIA  "Dimdiņi Agro".

Savukārt sadarbībā ar A/S "Balticovo" tiks piedāvāti inovatīvie tehnoloģiskie risinājumi attiecībā uz inovācijām  biodegradējamo iepakojumu  pielietojumam, savukārt sadarbībā ar SIA "Kronis" tiks piedāvāti inovatīvie tehnoloģiskie un iepakojuma risinājumi  attiecībā uz jau gatavu ēdienu risinājumiem, bet sadarbībā ar SIA "Ric Berry" tiks piedāvāti inovatīvi saldumu risinājumi.

Tāpat izstādes laikā LLU stendā tiks prezentēti un degustācijai piedāvāti LAD 6 projekta Nr.18-00-A01612-000006 "Inovatīvas ārstnieciskas pārtikas izstrāde alnutrīcijas/ disfāgijas slimniekiem, radot jaunu, nacionāli nozīmīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību" produkti, kā arī inovatīvie produkti, kas tapuši sadarbībā ar SIA "Keefa".

LLU stendā interesentiem  degustācijā tiks piedāvāti arī veselīgie saldumi, kas tapuši  LLU  zinātnieku un  SIA  “Karameļu darbnīca” sadarbības rezultātā, Vaučeris Nr.26.

Ikviens aicināts apciemot LLU stendu, lai iegūtu zināšanas, degustētu zinātnieku un uzņēmēju jaunākos izstrādātos produktus, kā arī izbaudītu produktus, kuri attīstīti un pilnveidoti LLU zinātnieku un uzņēmēju iepriekšējo gadu kopdarbības rezultātā.

Pievienots 04/09/2019