Pārlekt uz galveno saturu

LLU Zinātnieku naktī – zinātne un tehnoloģijas nākotnei

27. septembra vakarā Latvijā norisināsies Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi, kuru ietvaros dažādās izzinošās aktivitātēs aicina piedalīties arī LLU zinātnieki. No plkst. 18.00 apmeklētājiem Jelgavā būs atvērta Jelgavas pils (Lielā iela 2), Valdekas pils (Rīgas iela 22) un Vides un būvzinātņu fakultāte (Akadēmijas iela 19). Tāpat universitātes zinātnieki gaidīs lielus un mazus zinātnes interesentus Skrīveros, Dobelē, Dižstendē un Priekuļos, kur atrodas nozīmīgi universitātes zinātniskie institūti.

Kāda būs mūsu nākotne? Tas ir jautājums, uz kuru Zinātnieku naktī palīdzēs atbildēt LLU zinātnieki, un apjaust, cik interesanta un dažāda būs pasaule, kurā dzīvosim jau pēc 5 vai 10 gadiem. Vai patiesi būs tā, ka ēdīsim sausu majonēzi, medu iegūsim no kiberbitēm, par ravēšanu varēsim aizmirst pat mazdārziņos, pienu iegūsim tikai no Latvijas brūnās govs, pesticīdus vairs neizmantosim, visu mērīsim tikai ar droniem un mūsu mājas būs gudrākas par mums pašiem?

LLU zinātnieku pētījumu virzieni aptver vēl plašāku tēmu loku, nekā uzdotie jautājumi un iekļauj gan lauksaimniecību un veterinārmedicīnu, gan tehnoloģijas, robotus un ekonomiku, gan daudzas citas mūsdienās nozīmīgas dzīves jomas. Daļu no pētījumiem, to procesa un rezultātiem būs iespēja iepazīt Zinātnieku nakts apmeklētājiem, turklāt īpaši akcentējot tādu pētījumu dažādību, kas ietekmēs cilvēka dzīvi nākotnē.

Jelgavas pilī (Lielā iela 2) zinātnieki stāstīs par robotiem – nezāļu iznīcinātājiem piemājas dārzos un lielās saimniecībās, kiberbitēm kiberstropos un medus ieguvi, kustību sensoriem rehabilitācijas veikšanai, cilvēku acu zīlīšu izsekošanu, pārtiku kosmonautiem un kalnākāpējiem, piena cukuru un tā izmantošanu, nākotnes augļiem un dārzeņiem bez pesticīdiem, uzņēmēja gēna noteikšanu, lauksaimniecības dzīvnieku dzīvošanas apstākļiem nākotnē, Latvijas brūnās govs nākotni un embriju transferenci, kokiem un koksni.  Daļa no pētījumiem jau tiek īstenoti vairākus gadus kopā ar citu valstu zinātnieki, bet daļai pētījumu to autori ir topošie zinātnieki – studenti.

Jelgavas pils pagalmā būs iespēja iesaistīties sarunās ar zinātniekiem un baudīt zupu un siltus dzērienus. Tāpat varēs iesaistīties dažādās izzinošās aktivitātēs un izjust “uz savas ādas” zinātnieka ikdienu.

Vides un būvzinātņu fakultātē (Akadēmijas iela 19) varēs iepazīties ar mērinstrumentiem no Mērnieku laikiem līdz digitālajām tehnoloģijām, progresīvās būvniecības digitālajām tehnoloģijām, ūdensdzirnavām, būvmateriāliem un gudrajām mājām. Fakultātes zinātnieki demonstrēs dažādus eksperimentus, veicot mērniecību digitāli, pārbaudot gan būvmateriālus, gan ūdens spēku, un ļaus pašiem modelēt gudrās mājas.

Savukārt ainavu pētnieki Valdekas pilī (Rīgas iela 22) aicinās vairāk iepazīt pagātni, apzinoties, ka bez pagātnes nav nākotnes, tādējādi Zinātnieku nakts apmeklētājiem piedāvās izzināt Latvijas ainavas attīstību, Zemgales piļu un muižu kultūrvēsturisko mantojumu un pašu Valdekas pili.

Interesantu un izzinošu programmu 27. septembra vakaram ir sagatavojuši arī LLU zinātnieki citās Latvijas vietās - Dobelē, Skrīveros, Dižstendē un Priekuļos.

LLU Dārzkopības institūta zinātnieki (Graudu iela 1, Dobele) apmeklētājus 27. septembrī gaidīs no plkst. 14.00, lai kopīgi atklātu gaismas nozīmi zinātnes attīstībā. Institūta dārzā notiks iekārtu demonstrēšana, praktiska darbošanās ar krāsu analizatoriem, mikroskopiem un citām laboratorijas iekārtām, lai izprastu gaismas nozīmību zinātniskajos pētījumos.

Savukārt LLU Zemkopības institūta zinātnieki Skrīveros no plkst. 17.00 līdz 22.00 aicinās tuvāk iepazīt dažādus laukaugus, to sēklas un iesaistīties praktiskās aktivitātēs. Paralēli būs iespēja arī saņemt zinātnieku konsultāciju par dažādu šķirņu sēklām, kas izveidotas Skrīveros.

Dižstendē un Priekuļos izzinošas aktivitātes piedāvās LLU Agroresursu un ekonomikas institūta zinātnieki. Par nākotnes valūtu dēvētos proteīnaugus Zinātnieku naktī varēs iepazīt apmeklētāji Dižstendē, Talsu novadā un turpat arī doties virtuālajā tūrē, bet Selekcijas muzejā Priekuļos arī līdzīgi kā Skrīveros būs iespēja izzināt laukaugu pasauli – gan jau ierasto un zināmo, gan arī netradicionālo. Turklāt būs iespēja paviesoties “ēdamajā” izstādē. Aktivitātes Dižstendē plānotas no plkst. 18.00 līdz 22.00, bet Priekuļos no plkst. 19.00 līdz 21.00.

Detalizēta informācija par visām Zinātnieku nakts aktivitātēm Latvijā pieejama Eiropas Zinātnieku nakts virtuālajā vietnē http://www.zinatniekunakts.lv/programma.

Pievienots 25/09/2019