Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Labākie IT nozares studiju darbi 2019. gadā Latvijā radīti LLU

Noslēdzies stipendiju konkurss «ZIBIT 2019», kurā apbalvoti seši labāko IT nozares studiju noslēgumu darbu autori un viņu darbu vadītāji, no tiem trīs laureāti ir LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) šī gada absolventi. Konkursu ik gadu organizē RTU Attīstības fonds sadarbībā ar Latvijas lielākajiem IT uzņēmumiem, un konkursa darbus piesaka visas Latvijas augstskolas, kurās tiek izstrādāti darbi IT nozarē.

Bakalaura darbu kategorijā šogad triumfēja LLU studenti, iegūstot pirmo un otro vietu. Par labāko IT bakalaura darbu Latvijā atzīts Bernharda Bernāna pētījums “Microsoft Kinect risinājums kustību rehabilitācijai”. Bakalaura darba vadītājs ir LLU ITF lektors Ingus Šmits.

Savukārt otrs labākais IT bakalaura darbs Latvijā ir Amandas Kļaviņas izstrādātais pētījums “Acu zīlīšu izsekošana un sejas vaibstu atpazīšana ainavas novērtēšanā”. Bakalaura darba vadītājs ir LLU ITF docents Armands Kviesis. Vērtējot savus panākumus stipendiju konkursā, Amanda atzīst, ka viņu motivējusi vēlme tiekties augstāk, mērķēt uz šīm virsotnēm un censties, cik vien spēka, jo nekad nevar zināt, kādas dzīvē būs iespējas un kas notiks.

Maģistra darbu konkurencē LLU ieguva trešo vietu, un konkursā apbalvoja Franciska Jemeļjanova darbu “Konvolūciju neironu tīklu pielietošana gājēju plūsmas analīzē”. Maģistra darba vadītājs ir LLU ITF docents Vitālijs Komašilovs.

Kopumā šī gada «ZIBIT» konkursā ITF studenti uzrādījuši izcilus rezultātus, jo no sešiem apbalvojumiem uz Jelgavu atceļoja trīs stipendijas. Kopš konkursa dibināšanas LLU studenti vienmēr bijuši laureātu vidū, taču tik liela jelgavnieku pārstāvniecība ir pirmo reizi, kas apliecina gan absolventu konkurētspējīgās zināšanas, gan LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes mācībspēku kompetences un prasmi tās nodot tālāk topošajiem speciālistiem.

Stipendiju konkursu «ZIBIT» organizē nodibinājums «RTU Attīstības fonds» sadarbībā ar «Accenture» Latvijas filiāli, AS «Emergn» un SIA «Tieto Latvia». Kopējais stipendiju un balvu fonds ir 9650 eiro. Stipendiju konkursa mērķis ir veicināt jaunu, inovatīvu risinājumu un pētījumu rašanos Latvijā, un tajā Latvijas augstākās izglītības iestādes tika aicinātas izvirzīt trīs labākos bakalaura un trīs labākos maģistra darbus IT nozarē, kas izstrādāti 2018./2019. studiju gadā. Pavisam konkursam tika izvirzīti 18 bakalaura un 10 maģistra darbus, kurus vērtēja nozares profesionāļi – šī konkursa atbalstītāju pārstāvji. Vērtēšanā tika ņemta vērā noslēguma darbu kvalitāte, darbu zinātniskā un praktiskā nozīme, kā arī izvēlēto tematu aktualitāte.

Augstāko izglītību informācijas tehnoloģijās, datorzinātnē un programmēšanā Jelgavā var iegūt jau teju 20 gadus. LLU Informācijas tehnoloģiju fakultāte īsteno pamatstudiju programmas “Datorvadība un datorzinātne” un “Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai”, augstākā līmeņa studiju programmu “Informācijas tehnoloģijas” un doktora studiju programmu “Informācijas tehnoloģijas”. Tā ir ieguvusi starptautisko atpazīstamību un pirms pāris gadiem sāka piedāvāt studijas arī citu valstu studentiem, tādējādi 2019. gadā starp 46 absolventiem viens bija pirmais fakultātes ārvalstu students.

Pievienots 28/09/2019