Pārlekt uz galveno saturu

Dziesminiekus un dzejniekus pēdējo reizi aicina tikties Muzikālajā laboratorijā jeb 31. Studentu folkfestivālā

Attēla autors: No LLU arhīva

26. februārī plkst. 18.00 LLU Studentu teātrī Jelgavā notiks Muzikālā laboratorija jeb 31. Studentu folkfestivāls, kas šogad norisināsies pēdējo reizi. Ar dziesmām un dzeju aicināti piedalīties Latvijas augstskolu studenti, viņu draugi vai tie, kuri tādi jūtas. Oficiālajiem nosaukumiem nav nozīmes – visu izšķir sirdsdarbība, kas pukst "folka" ritmā. Ja tu dziedi savas vai citu autoru dziesmas, ja radi tās pats vai kopā ar kādu, ja raksti dzeju, ja tev ir ko teikt, tad piesakies Muzikālajai laboratorijai jeb 31. Studentu folkfestivālam.

"Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū Jelgavā ieradās dziesminieks un grupas "Akcents" vadītājs Juris Vilcāns, kurš vēlējās sarīkot līdzīgi domājošo, brīvību alkstošo spēlētāju un dziesminieku tikšanos. Ar Jura Vilcāna ierosmi Jelgavas pilī notika Dziesmas un mūzikas dienas "Jelgava – 86", savukārt šī notikuma iedvesmoti LLU veidoja savu Studentu folkfestivālu. Un tā aizsākās stāsts par studentu folkfestivāla tradīciju, kas šogad atzīmē savu 31. jubileju. Bet, kas tas īsti ir folks? J. Vilcāns uzskata, ka tā ir mūzika, kas tiek izpildīta ar akustiskajiem instrumentiem un ar to var nodarboties katrs. Tā ir mūzika, kurai primārā ir ideja, muzikālais materiāls ir skaidri saprotams un vienkāršs. Mūzika, kura šajā sarežģītajā laikā, noliedzot patērētāja pozīciju, aicina uz garīgumu. Tāpat folkfestivālam vienmēr piestāvējušas arī dzejas rindas," stāsta LLU Studentu kluba vadītāja un folkfestivāla tradīciju sargātāja Anita Prūse.

Šogad festivāla īpašie viesi būs dziesminieks Arnis Miltiņš un Laima Miltiņa, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) profesors Viesturs Kreicbergs, kā arī ilggadējais vadītājs Ēriks Palkavnieks ar grupu "ApmJ" un biedrības "Bērnu un jauniešu mūzikas klubs", privātās mūzikas skolas "BJMK rokskola” dibinātājs un vadītājs Endijs Rožkalns. 

Tāpat dalībnieku vidū izskanēs gan pavisam jauni vārdi, gan jau pārbaudītas vērtības, līdz ar to ikviens skatītājs un klausītājs varēs atrast savai acij un ausij tīkamāko un, kā ierasts, arī nobalsot par savu simpātiju. 

Muzikālajā laboratorijā jeb 31. Studentu folkfestivālā būs pieejama viena skatuve, kas būs ļoti īpaša, autentiska, studentiska un patiesa – tāda, kurā atvērties talantīgiem, drosmīgiem dziesminiekiem un mūziķiem. Tajā nebūs vietas fonogrammām, elektriskām ģitārām, sintezatoriem, digitālām mūzikas apdarēm vai pilniem bungu komplektiem. Savu muzikālo prasmi uz skatuves dalībnieki demonstrēs ar akustiskiem stīgu, pūšamiem instrumentiem, kā arī citiem tautā populāriem un iemīļotiem instrumentiem. Tāpat diviem dalībniekiem būs iespēja saņemt skaņu kartes (katra 100 eiro vērtībā)  USB audio interfeiss no  kompānijas "Maxaudio" .

Lai pieteiktos festivālam, potenciālajiem dalībniekiem līdz 25. februāra plkst. 17.00 elektroniski jāaizpilda pieteikuma anketa LLU mājaslapā. Turklāt 24. februārī plkst. 18.00 LLU Studentu teātrī notiks dalībnieku noklausīšanās. Tiem mūziķiem, kuri nevarēs ierasties uz noklausīšanos, lūgums atsūtīt pieteikuma anketu un dziesmu/skaņdarbu ierakstus. Pieteikuma anketa pieejama adresē: https://www.llu.lv/lv/laboratorija.

Jāatzīmē, ka kopš folkfestivāla pirmsākumiem, trīsdesmit gadu laikā, LLU ir nomainījušās turpat desmit studentu paaudzes. Festivālā šajos gados piedalījušies apmēram 500 muzikālo vienību - solisti, dueti, trio un grupas ar vairāk nekā 1000 dalībnieku, kuru vidū bija ne tikai studenti un vidusskolas audzēkņi, bet arī Latvijā zināmi dziesminieki - Austras Pumpures dziedošie bērni, Ieva Akuratere, Haralds Sīmanis, Valdis Atāls, Kaspars Dimiters, Imants Daksis, Anta Eņģele, Jorenu Steinhauers, Kārlis Kazāks, Goran Gora, Jānis Aišpurs un citi. Taču savus dzejoļus lasījuši un slēptākās sirdssajūtas klausītājiem atklājuši studenti.

Ar pasākuma nolikumu iespējams iepazīties šeit.

Ieejas cena: studentiem un skolēniem 2,00 eiro, pārējiem 4,00 eiro.

Afiša

 

Pievienots 21/02/2020