Pārlekt uz galveno saturu

Diskutē par digitalizāciju izglītībā

14. augustā aizvadīts neklātienes forums “Digitalizācija izglītībā un uzņēmējdarbības atbalstam”, kurā pētnieki diskutēja par dažādiem digitalizācijas rīkiem un prasmēm to izmantošanā. Foruma dalībnieku vidū bija divu LLU īstenoto Valsts pētījumu programmu “Ekonomiskais, politiskais un juridiskais ietvars Latvijas tautsaimniecības potenciāla saglabāšanai un konkurētspējas pieauguma veicināšanai pēc pandēmijas izraisītas krīzes (reCOVery-LV)” un “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai (INTERFRAME-LV)” dalībnieki.

Forumu vadīja Liepājas Universitātes (LiepU) Dabaszinātņu un inovatīvo tehnoloģiju institūta (DITI) Aprites ekonomikas centra vadītāja, LLU doktorante, abu minēto programmu dalībniece Lilita Ābele.

INTERFRAME-LV vadītāja un “reCOVery-LV” dalībniece LLU profesore Baiba Rivža raksturoja digitālo vidi un tās iespējas uzņēmējdarbībā, analizējot arī Latvijas pozīcijas Eiropas Savienībā (ES) un Baltijā pēc Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) rādītājiem. Viens no secinājumiem, ka Latvijas sabiedrībai jāiemācās daudz lielākā mērā izmantot visai attīstītās digitālās vides sniegtās iespējas, t. sk. uzņēmējdarbībā un jo īpaši mazajos un vidējos uzņēmumos (MVU). Pētniece Lilita Ābele ar pētījumu par DESI pievērsa uzmanību problemātikai, cik precīzi indekss atspoguļo patieso situāciju, savukārt LLU profesors Pēteris Rivža  dalījās informācijā par mākslīgā intelekta attīstību pasaulē un Latvijā.

Forumā izskanēja daudz informācijas par abās valsts pētījumu programmās un citās programmās radītajām iniciatīvām un rīkiem iedzīvotāju datorprasmju attīstīšanai un uzņēmumu digitalizācijai. Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) pētniece Vita Vītola-Lapiņa iepazīstināja ar projektu, kurā digitālās prasmes mūsdienu darba tirgus vajadzībām tiek sniegtas jaunām sievietēm, veicinot viņu iesaisti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) profesijās. Ieva Brence, SIA “Magnetic Professional”, prezentēja profesionālās pilnveides kursus nodarbinātajiem attālinātās apmācības formā, tajā saredzot ne tikai pašreizējās aktuālās vajadzības, bet arī ilgtspēju, līdzīgi kā attālinātajam darbam. Latvijas Interneta asociācijas valdes priekšsēdētāja, zinātniskā grāda pretendente pēc doktorantūras studijām LLU Ina Gudele raksturoja aktuālākos un parocīgākos digitālos rīkus attālināta darba un mācību iespējām.

LIKTA pētniece Andra Krasavina  saistībā ar uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšanu Baltijas jūras reģionā izcēla izpētītās digitalizācijas tendences piecu gadu perspektīvā – kāds ir pašreizējais līmenis un kādu to uzņēmums saskata nākotnē. Kā viens no pētnieku piedāvātajiem efektīvajiem rīkiem situācijas uzlabošanai ir digitālā brieduma tests, ar kura palīdzību uzņēmums var sevi novērtēt, salīdzināt ar citiem, saņemt reālus ieteikumus.

Pētnieku diskusijas izvērtās par tādiem jautājumiem kā informācijas ieguve un apmaiņa par uzņēmējdarbības digitalizācijas iespējām; attālinātās apmācības izaicinājumi gan saistībā ar tehniskajiem risinājumiem, gan metodēm un pieejām.

logo

 

Pievienots 18/08/2020