Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā otro reizi norisinājies Latvijas robotikas čempionāta posms

Attēla autors: No LLU arhīva

5. septembrī Pasta salas brīvdabas koncertzālē "Mītava" un tās apkārtnē tehnikas un inovāciju festivāla "Mehatrons" ietvaros otro reizi Jelgavā norisinājās robotikas sacensības, kas Latvijā tiek organizētas jau kopš 2007. gada, turklāt tas bija arī jaunās sezonas atklāšanas posms. Čempionāts Jelgavā notika sadarbībā ar LLU, kas ir viena no lielākajām tehnoloģiju universitātēm Latvijā, un papildināja daudzpusīgo festivāla programmu ar Jelgavā līdz šim nebijušiem ABB, SIA "Specials elektrods" un LLU industriālo robotu paraugdemonstrējumiem sacensību laikā.

Robotikas čempionātā piedalījās jaunie entuziasti, un 2020./2021. gada sezonā, tai skaitā atklāšanas posmā Jelgavā, tika uzņemti ap 100 dalībniekiem. Čempionāta dalībnieku vairākums ir jaunieši vecumā no 1. klases, taču savas spējas programmēšanā un automatizācijā pierādīja arī studenti, amatieri un profesionāļi.

Sacensības tika iedalītas vairākās disciplīnās, dažādās vecuma un prasmju kategorijās. Sacensību laikā notika sumo cīņas, kurās pretinieka robots jāizstumj no ringa, līnijsekotāju sacensības, kurās robotam ar sensoru palīdzību jāuztver noteikts izbraucams maršruts, kā arī Folkrace. Ar rezultātiem iepazīties var mājaslapā: http://robotuskola.lv/lv/jrc2020/

Robotikas čempionāta norise Jelgavā ir īpašs notikums, jo pilsētai ir bagāta inženiertehniskā vēsture un mūsdienās inženierzinātņu virziens tiek attīstīts visos izglītības līmeņos. LLU kā viena no lielākajām biotehnoloģiju universitātēm Latvijā lepojas ar iespēju uzņemt pie sevis robotikas entuziastus, kuriem robotu būve ir hobijs un aizraušanās, jo tas ir arī plats solis pretī karjerai šajā nozarē. Universitāte ikvienam piedāvā iegūt augstāko izglītību tādās inženierzinātņu studiju programmās kā būvniecība, pārtikas produktu tehnoloģija, autotransports, informāciju tehnoloģijas un dažādas citas jomas, kurās iepriekš attīstītā inženiera domāšana ir ļoti noderīga un ir būtiska priekšrocība studiju laikā.

Pievienots 05/09/2020