Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Konkursā "Sējējs" par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā apbalvo Antonu Ružu

Attēla autors: No LLU arhīva

7. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un Latvijas Valsts prezidents Egils Levits sveica Zemkopības ministrijas konkursa "Sējējs 2020" laureātus – lauksaimniekus, kā arī jaunos zemniekus, pārtikas ražotājus un mazpulcēnus. Balvu "Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā" saņēma Dr.habil.agr., profesors emeritus Antons Ruža.

Konkursa mērķis ir noteikt labāko ieguldījumu Latvijas lauku attīstībā un lauksaimniecībā, parādīt dažādu īpašuma formu saimniekošanas iespējas, rosināt lauku iedzīvotājus sakopt apkārtējo vidi, atzīmēt jaunās paaudzes sasniegumus un popularizēt zinātnes atziņas, saistot to ar gatavību izmantot Eiropas Savienības fondu piedāvātās iespējas.

Nozīmīgo balvu Dr.habil.agr., profesoram emeritus Antonam Ružam pasniedza Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. "Ružas kungs ir veltījis 50 gadu no sava darba mūža lauksaimniecībai, īpaši zinātnei, publicējis simtiem rakstu, piedalījies neskaitāmās konferencēs, un viņa rūpes vienmēr ir bijusi mūsu lauku kvalitāte, mūsu ražas auglības celšana laukos, lai mēs varētu konkurēt ar citām Eiropas valstīm, bet, galvenais, lai mūsu lauksaimnieki dotu mums produkciju, par ko mēs varētu būt lepni. Lielā mērā tas ir zinātnes jautājums, jo zinātnē balstīta lauksaimniecība ir kvalitatīva lauksaimniecība. Tā ir lauksaimniecība, kas mums ir vajadzīga šodien un arī dod pamatu mūsu nākamajai paaudzei, lai arī kur mēs būtu, neatkarīgi no pārtikas importa un, lai mūsu lauki būtu skaisti, kopti un plaukstoši. Es pateicos par Jūsu mūža ieguldījumu, padarot Latvijas laukus skaistākus, tīrākus un auglīgākus," godinot un sveicot A. Ružu, teica Latvijas Valsts prezidents E. Levits.

"Es esmu saviļņots par skaistajiem prezidenta vārdiem un par tik augstu atzinību. Es esmu darbojies, lai vairotu lauku ļaužu zinātību par procesiem, kas notiek augsnē, kā veidojas laukaugu raža un kvalitāte. Un šīm pamatproblēmām bija veltīts mans darba mūžs," saņemot balvu, sacīja A. Ruža.

Šogad konkurss "Sējējs" notika 27. reizi, tajā piedalījās 45 dalībnieki. Laureāti saņēma Gada balvu "Sējējs" (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu. Šī apbalvošanas ceremonija kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem lauksaimnieku pasākumiem, bet laureāta nosaukums "Sējējs" – par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi. 

Foto: Zemkopības ministrija

Pievienots 08/10/2020