Pārlekt uz galveno saturu

Īsteno pētījumu par uzņēmējdarbību "sudraba" vecumā

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai arī agrāk tika uzskatīts, ka veiksmīga uzņēmēja profilu veido aktīvs sabiedrības loceklis vecuma posmā no 24 līdz 40 gadiem, tomēr, mainoties dzīvildzes rādītajiem, kas norāda uz pieaugušo dzīves ilgumu un dzīves kvalitātes uzlabošanos, pie aktīviem uzņēmējiem tiek pieskaitīti arī "sudraba" uzņēmēji. Tā ir sabiedrības daļa, kas pirmspensijas vecumā vai arī, aizejot pensijā, uzsāk un attīsta savu biznesa ideju. Lai noskaidrotu viņu aktivitātes un izvēlētos darbības virzienu, kā arī sekmētu uzņēmējdarbības attīstību, LLU Ekonomikas un sabiedrības fakultātes pētnieki sadarbībā ar kolēģiem no Lietuvas un Baltkrievijas īsteno Pārrobežu sadarbības projektu "BeLL to Start Business / Signāls biznesa uzsākšanai".  

Projekta mērķa sasniegšanai paredzēts plašs aktivitāšu kopums, lai veicinātu ilgtspējīgu uzņēmējdarbības attīstību pārrobežu reģionos, izmantojot inovatīvu uzņēmējdarbības atbalsta risinājumu un rīku kopumu. LLU pētnieki kopā ar kolēģiem no citām partnerinstitūcijām Lietuvā un Baltkrievijā izstrādā un vadīs semināru sēriju, kas ir paredzēti mērķauditorijas pārstāvju intereses stimulēšanai par uzņēmējdarbību, Projekta ietvaros pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēki tiks iepazīstināti ar uzņēmējdarbības uzsākšanas un attīstības labās prakses piemēriem, tiks attīstītas viņu uzņēmējdarbības spējas, nodrošinot praktiskas iespējas. Uzņēmējdarbības prasmju attīstībā un praktizēšanā tiks izmantota ne tikai teorētisko zināšanu un mentoringa sasaiste, bet arī novatorisks formāts, kas balstīts uz aktīvu mācīšanos ar spēles palīdzību.

Apzinot cilvēkus, kuri savu uzņēmējdarbību ir uzsākuši pirmspensijas un pensijas vecumā, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes vadošā pētniece Andra Zvirbule stāsta: "Galvenokārt šajā vecumā cilvēki uzņēmējdarbību uzsāk vieni paši un 60% no visiem respondentiem norādījuši, ka arī neplāno paplašināt partneru skaitu, bet izvēlas biznesā darboties vienatnē. Lielākā daļa respondentu, kas ir 57% no aptaujātajiem,  Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā uzņēmējdarbības veikšanai izvēlējās pašnodarbinātas personas/ individuāla uzņēmēja statusu."

Šāda tendence esot vērojama arī citās Eiropas valstīs, kur tiek lēsts, ka 70% no visiem "sudraba" uzņēmējiem izvēlas individuālās uzņēmējdarbības formas ar vienkāršotu un atvieglotu nodokļu maksāšanas režīmu.

"Detalizētāk apskatot uzņēmējdarbības jomas, kuras ir šķitušas pievilcīgas "sudraba" uzņēmējiem,  varam secināt, ka tā ir pakalpojumu sniegšanas joma (48% respondenti)  un ražošanas jomas (43% respondenti).  Turklāt samērā lielu popularitāti  šajā “sudraba" uzņēmējdarbībā ir iemantojusi lauksaimniecības joma,” tā A. Zvirbule.

Viņa skaidro, ka aptaujātie uzņēmēji nodarbojas ar tradicionālu kultūru audzēšanu, piemēram, cidonijām, ķiplokiem, zemenēm, papriku, asajiem pipariem, baklažāniem, gurķiem un tomātiem. Bet ir novērojama uzņēmējdarbības attīstība, kas saistīta ar  netradicionālajām kultūrām - meloņu un arbūzu kultivēšana, Ziemassvētku eglīšu audzēšana, garšaugu un aromātaugu audzēšana un ziedu selekcija.

Pateicoties šīs paaudzes aktivitātei tiek lauzti stereotipi par uzņēmējdarbības sākšanu, turklāt tai ir nozīmīgs starta kapitāls, kas nav nevienai citai paaudzei - uzkrātas zināšanas un pieredze darba gados.  Kopumā "sudraba" uzņēmējdarbība tiek uzskatīta ne tik daudz kā valsts ekonomikas dzinējspēks, bet gan kā uzņēmējdarbības pārmantojamības un pieredzes svarīgs aspekts.

Projekts ENI-LLB-2-334 BeLL to Start Business / Signāls biznesa uzsākšanai: Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta ietvaros (www.eni-cbc.eu/llb/en). Kopējās projekta izmaksas ir 208010,74 EUR, t.sk. ES atbalsts ir 187209,67 EUR.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Sekojiet līdzi informācijai: https://www.facebook.com/BeLLtoStartBusiness  #latvialithuaniabelarus ; #lvltby ; #EUinmyRegion

logo

Foto no pexels.com

Pievienots 20/11/2020