Pārlekt uz galveno saturu

LLU sākas Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu vērtēšana

Februārī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) sākusies Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu recenzēšana, kurā iesaistīti 33 universitātes mācībspēki un zinātnieki. Zemgales reģiona konkurss norisinās, lai noteiktu labākos zinātniski pētnieciskos darbus reģionā un izvirzītu tos valsts konkursam. Turklāt atsevišķu sekciju labākajiem un zinošākajiem skolēniem būs unikāla iespēja iestāties LLU studiju programmās ārpus konkursa.

Šogad no Zemgales reģiona skolām izvirzīti 158 labākie zinātniski pētnieciskie darbi sešās dažādās zinātņu nozaru grupās. Visvairāk darbu ir sociālajās zinātnēs, kur reģiona konkursam izvirzīti 50 pētnieciskie darbi. Otra plašāk pārstāvētā ir Humanitāro un mākslas zinātņu nozare, kurā iesniegti 46 darbi, bet Dabaszinātņu nozarē iesniegti 37 darbi. Mazāk pārstāvētas – Medicīnas un veselības nozare ar 18 darbiem, Lauksaimniecības, meža un veterināro zinātņu nozare, kurā iesniegti 11 darbi, un Inženierzinātņu un tehnoloģiju nozare ar 5 darbiem.

LLU Mūžizglītības centra pārstāve un konkursa koordinatore Zane Zeltiņa stāsta, ka iepriekšējo triju gadu laikā Zemgales reģiona skolēni un skolas ir vieni no aktīvākajiem labu pētījumu īstenotājiem Latvijā, jo Zemgale ir otrs plašāk pārstāvētais reģions valsts konferencē. Lielāks iesniegto darbu skaits ir tikai Rīgas reģionam. Taču šajā gadā darbu izstrādi ir ietekmējusi valstī izsludinātā ārkārtējā situācija un būtiski samazinājies izstrādāto darbu skaits. Lielākie izaicinājumi bijuši skolēniem Dabaszinātņu un Inženierzinātņu nozarēs, kur visbiežāk tiek īstenoti laboratoriski mērījumi.

Taču skolēnu pētniecisko darbu tēmu izvēlē valstī izsludinātā ārkārtējā situācija, Covid-19 izplatība un ar to saistītie ierobežojumi nav kļuvuši par noteicošajiem pētījumu objektiem. Kā ik katru gadu skolēni ir radoši un izvēlējušies ļoti dažādas sev interesējošās tēmas. Pētījumi īstenoti par plazmas ieguvi mikroviļņu krāsnī, bezceļa tūrismu, sudrabainajiem mākoņiem, neliterāro leksiku, Mēness ritmu ietekmi, meža digitālu izpēti, cilmes šūnu izmantošanu veterinārmedicīnā, krāsu un mūzikas ietekmi uz cilvēku, trifeļu audzēšanu u.c. tēmām.

LLU rektore Irina Pilvere izsaka īpašu pateicību visiem skolēniem, kuri attālināto mācību laikā ir spējuši rast motivāciju un papildus spēkus pētījumu īstenošanai, kā arī skolotājiem un skolēnu vecākiem par atbalstu. Lai gan pētniecībā datu ieguve ir apgrūtināta, dažādu šķēršļu pārvarēšana un jaunu risinājumu meklēšana būs noderīga pieredze nākotnei.

“Tā kā LLU ir daudznozaru universitāte, mācībspēki un zinātnieki, kuri recenzē darbus, ir speciālisti visās konferencē pārstāvētajās zinātņu sekcijās. Lai gan kā universitāte vairāk piedāvājam biozinātņu un inženierzinātņu studiju programmas, mums ir arī spēcīgas tradīcijas un kompetenti zinātnieki sociālo un humanitāro zinātņu grupā, kurā iesniegti vairākums skolēnu darbu. Līdz ar to skolēni un skolotāji var paļauties uz mūsu kolēģu objektivitāti un zināšanām. Mūsu visu kopīgais mērķis ir izvirzīt Latvijas konferencei labākos un izcilākos Zemgales jauniešus,” stāsta I. Pilvere.

Šī gada konkursā piedalās skolēni no 23 reģiona skolām. Vairāk darbu reģiona konkursam izvirzījušas Jelgavas Valsts ģimnāzija, Tukuma Raiņa ģimnāzija, Dobeles Valsts ģimnāzija, un Tukuma 2. vidusskola. Labāko vidū ir arī skolēni no Aizkraukles novada vidusskolas, Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, Bauskas Valsts ģimnāzijas, Elejas vidusskolas, Iecavas vidusskolas, Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas, Jelgavas 4. vidusskolas, Jelgavas 6. vidusskolas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Kandavas reģionālās vidusskolas, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas,  Ozolnieku vidusskolas, Pļaviņu novada ģimnāzijas, Skaistkalnes vidusskolas, Vecumnieku vidusskolas, Viesītes vidusskolas un Zemgales vidusskolas.

Pēc recenziju saņemšanas februāra beigās skolēni gatavosies savu darbu aizstāvēšanai Zemgales reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferencē, kas notiks 5. martā tiešsaistē. Tajā noskaidros skolēnus, kuru darbi tiks izvirzīti Latvijas skolēnu 45. zinātniskās pētniecības darbu konferencei un kuriem būs unikāla iespēja iestāties LLU studiju programmās ārpus konkursa. Ik gadu šāda iespēja tiek piedāvāta aptuveni 40 skolēniem.

Pievienots 08/02/2021