Pārlekt uz galveno saturu

Pieredzē dalās tie, kuri savu biznesu uzsākuši 50+ gados

Attēla autors: No LLU arhīva

Pārrobežu sadarbības projekta BeLL to Start Business/ Signāls biznesa uzsākšanai ietvaros apzināti cilvēki, kuri savu uzņēmējdarbību ir uzsākuši pirmspensijas un pensijas vecumā. Šāds pētījums notika trijās valstīts Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā un tā rezultātā izdota Biznesa rokasgrāmata.

Pētījumā tika noskaidrots uzņēmuma profils, darbības joma, problemātiskie aspekti, ar kuriem, uzņēmēji sastopas. Katram intervētajam uzņēmējam tika veidots stāsts "biznesa gadījumu apraksts", lai iedvesmotu citus cilvēkus pirmspensijas vecumā uzsākt savu biznesu.

Interesanti, ka skatījums uz biznesa attīstību atšķiras valstu starpā. Aptaujas dalībnieki no Latvijas minēja šādus stratēģiskos mērķus: pārdošanas apjoma pieaugums un naudas plūsmas stabilizācija, kā arī piedāvājuma paketes paplašināšana. Šajā gadījumā respondenti atzīmēja gan jaunu produktu ieviešanu, gan pakalpojumu ieviešanu papildus ražošanai, piemēram, meistarklašu vadīšanu, tostarp tiešsaistē, kā arī Youtube video filmēšanu. Tika minēti arī tādi aspekti kā tirdzniecības ģeogrāfiskā aptvēruma paplašināšana, uzņēmuma atpazīstamības veicināšana, mārketinga stratēģijas izstrāde. Savukārt Lietuvas uzņēmēji atzīmēja šādus stratēģiskos mērķus: paplašināt klientu loku un komandu, paplašināt pieejamo produktu klāstu, meklēt un atrast labākos nepieciešamo materiālu piegādātājus, lai nodrošinātu precīzu piegādi. Bet respondenti no Baltkrievijas fokusējās uz šādiem stratēģiskajiem mērķiem: jaunu projektu un partneru meklēšana Baltkrievijā un ārzemēs, ražošanas iekārtu uzlabošana, to aprīkošana ar jaunām augsto tehnoloģiju iekārtām, produktu kvalitātes uzlabošana un jaunu tehnoloģiju ieviešana, kā arī personāla politikas pilnveidošana organizācijā.

Šādi rezultāti parāda, ka uzņēmumi atrodas dažādās attīstības stadijās un pārstāv dažādas uzņēmējdarbības jomas. Taču pozitīvs aspekts ir vērojams  50+ vecuma grupā, ka uzņēmējdarbību cilvēki veido pakāpeniski, ar ilgtermiņa mērķiem un samērā zemu riska pakāpi.

Pētījuma rezultāti apkopoti Biznesa rokasgrāmatā, kas pieejama elektroniskā versijā šeit

Logo

Sekojiet līdzi informācijai: https://www.facebook.com/BeLLtoStartBusiness; https://bellb.eu/lv;  #latvialithuaniabelarus ; #lvltby ; #EUinmyRegion  

Projekts ENI-LLB-2-334 BeLL to Start Business / Signāls biznesa uzsākšanai: Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020. gadam Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta ietvaros (www.eni-cbc.eu/llb/en). Kopējās projekta izmaksas ir 208010,74 EUR, t.sk. ES atbalsts ir 187209,67 EUR.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

Pievienots 20/05/2021