Pārlekt uz galveno saturu

"Drosmes un cilvēcības velobrauciena" tradīcija turpinās

Attēla autors: No LLU arhīva

Jau otro gadu "Drosmes un cilvēcības velobrauciens", kas ik gadu notiek maija beigās, tiek aizvadīts netradicionālā formātā – individuāli un attālināti.  Brauciena maršruts no Jelgavas līdz Aucei ir vēsturisks, jo Otrā pasaules kara laikā – 1941. gada vasarā, šo maršrutu ar velosipēdu veica toreizējās Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas (tagad - Latvijas Lauksaimniecības universitāte) asistents, vēlākais LLU profesors Jānis Āboliņš. Uzzinot, ka Aucē ir apcietināti ebreji un padomju laika vadītāji, J. Āboliņš steidzās glābt divus savus kolēģus. Pateicoties drosmei un vācu valodas zināšanām, J. Āboliņam izdevās atbrīvot vienu nāvei nolemto kolēģi – LLU mācību pētījumu saimniecības "Vecauce" direktoru Paulu Dermani.

Kā stāsta LLU Meža fakultātes absolvente un pirmo divu braucienu dalībniece (2011. gadā un 2012. gadā) Katrīna Jaunslaviete–Kipure: "Braucienu domāju veikt attālināti – pie mājām Krustpils novadā." Jāatzīmē, ka arī J. Āboliņš, cenšoties glābt kolēģus, bīstamajā ceļā devās viens pats.

Savukārt vairāku velobraucienu dalībnieks un pasniedzējs Kaspars Ļubļinskis no Jelgavas Tehnikuma teic, ka ir nolēmis izbraukt velobrauciena maršrutu arī tagadējos pandēmijas apstākļos. "Man ir goda lieta turpināt "Drosmes un cilvēcības velobrauciena" tradīciju. Tādā veidā es parādu cieņu varoņdarbam, ko 1941. gada jūlijā veica akadēmijas asistents, glābjot savu kolēģi. Ceru, ka ar savu rīcību veicināšu patriotismu savu audzēkņu vidū," piebilst K. Ļubļinskis. Viņš plāno, ka sešdesmit kilometru velobrauciens līdz Aucei varētu aizņemt apmēram divas stundas.

Turklāt par "Drosmes un cilvēcības velobraucienu" šajos Covid-19 pandēmijas apstākļos ir izrādījuši interesi arī citi iepriekšējo gadu dalībnieki, kuri gatavojas individuāli braukt no Jelgavas līdz  Aucei 29. maija rītā.

Jāatzīmē, ka pērn Jelgavas – Auces šosejā (P97) 12 kilometru garā posmā, kas atrodas starp Krimūnām un Auces pagriezienu (no Dobeles šosejas), uzņēmums "Saldus ceļinieks" veica remontdarbus, tādēļ šogad salīdzinājumā ar iepriekšējām desmit reizēm velobraucienu varēs pievarēt krietni vieglāk.

Fotogrāfijā: LLU Meža fakultātes 2016. gada maģistra studiju absolvente un Latvijas čempione, kā arī starptautisko sacensību godalgoto vietu ieguvēja MTB kalnu riteņbraukšanā Katrīna JaunslavieteKipure, kura ir divas reizes piedalījusies "Drosmes un cilvēcības velobraucienā". Tagad Katrīna ir uzņēmēja, kura dzīvo Krustpils novadā un viņas ģimenē aug divas meitas. "Drosmes un cilvēcības velobraucienā" viņa plāno piedalīties attālināti – pa savu ceļu. Katrīnas velosipēda bērnu sēdeklītī gatava ceļam viņas vecākā meita Lūsiņa.   

Pievienots 27/05/2021