Pārlekt uz galveno saturu

LLU rosina pārdomāt par akadēmisko godīgumu augstākajā izglītībā

Attēla autors: No LLU arhīva

Tuvojoties jaunajam studiju gadam, Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) tiek aktualizētas diskusijas par plaģiātisma problēmu un tā nepieļaušanu savā darbībā. Akadēmiskā godīguma principu universitāte aicina ievērot visā studiju laikā, izpildot jebkuru studiju darbu. Lai veidotu dziļāku izpratni par godīgu akadēmisko rakstību, LLU 2. un 3. septembrī no plkst. 9.00 līdz plkst. 12. 30 (ar pārtraukumu no plkst. 10.30 līdz plkst. 11.00) organizēs seminārus "Akadēmiskais godīgums augstākajā izglītībā" un "Akadēmiskais godīgums pētniecībā un projektu vadībā", kuros varēs piedalīties akadēmiskais personāls, studiju programmu direktori, zinātniskie darbinieki un studenti.  

Plaģiātisms ir cita autora idejas vai vārdu apzināta vai neapzināta zagšana un uzdošana par savējo. Plaģiātismam ir dažādas izpausmes: gadījumi, kad autors nekorekti lieto atsauces vai tās nelieto vispār, tiek uzskatīti par krāpšanos un definēti kā plaģiātisms. Tāpat arī par plaģiātismu tiek uzskatīts pašplaģiāts.

Ik gadu LLU tiek aizstāvēti vairāk nekā 700 studiju noslēguma darbi. Kopš 2014. gada tie tiek pārbaudīti starpaugstskolu vienotajā datorizētajā plaģiāta kontroles sistēmā. Lai gan studējošo skaits, kuri nav ievērojuši akadēmiskā godīguma praksi un kuru darbos ir pieļauti dažādi plaģiātisma veidi, ir ļoti mazs, nereti studējošajiem ir ļoti daudz jautājumu un nezināmā saistībā ar godīgu rakstīšanu, korektu atsauču izmantošanu, izmantoto avotu saraksta noformēšanu un ētiskiem jautājumiem pētniecības procesā.

Lai sniegtu atbildes uz daudziem nezināmajiem jautājumiem, LLU organizē divu dienu semināru "Akadēmiskais godīgums augstākajā izglītībā", kas plānots 2. septembrī no plkst. 9.00 Zoom platformā. Tā ietvarā tiks organizētas lekcijas, lai izprastu, kas ir akadēmiskais godīgums, vērtības un principi, kādi ir akadēmiskā godīguma pārkāpumi, kādas ir plaģiātisma formas un tiks apskatītas akadēmiskā negodīguma risku mazināšanas metodes. Savukārt 3. septembrī no plkst. 9.00 Zoom platformā notiks seminārs "Akadēmiskais godīgums pētniecībā un projektu vadībā". Semināra laikā tiks aplūkotas tēmas par pētniecības ētikas pamatprincipiem, akadēmiskā negodīguma izpausmju riskiem dažādās zinātņu nozarēs, kā arī akadēmisko godīgumu zinātniskās publicēšanās procesā un projektu vadībā.

Pieteikšanās semināram norisinās līdz 1. septembra plkst. 15.00  elektroniski, aizpildot anketu Mans LLU. Anketa pieejama, ievadot savus LAIS pieejas datus. Tiešsaistes saite tiks nosūtīta 1. septembra vakarā. 

Semināru cikls tiek organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta "Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārvaldības pilnveide" (8.2.3.0/18/A/009) ietvaros un tā ir viena no projekta aktivitātēm. Projekts sākts 2018. gada septembrī. Tā mērķis ir pilnveidot LLU studiju programmu satura kvalitāti un, efektīvi izmantojot pieejamos resursus, nodrošināt labāku augstākās izglītības institūcijas pārvaldību un vadības personāla kompetenču un prasmju paaugstināšanu. Projekta īstenošanai paredzēts kopējais finansējums 1 059 598.00 EUR apmērā.

logo

Projekts: Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārvaldības pilnveide
Projekta Nr.: 8.2.3.0/18/A/009

Pievienots 28/08/2021