Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas Studentu teātra dalība videoklipu festivālā "Šekspīra varoņi citāti mūsdienās"

Attēla autors: No LLU arhīva

Jūlija izskaņā tika aizvadīts teātru festivāls "Divi maija vakari", kas tika izveidots 2015. gadā Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē - kā pirmais Latvijas universitāšu teātru festivāls: LLU - LU - RTU. 2017. gadā tas ieguva starptautiska universitāšu festivāla aprises, paplašinot kultūru mijiedarbības: Viļņa - Tartu - Batumi. Atšķirīgu ievirzi festivāls ieguva 2019. gadā, piedaloties arī improvizācijas teātrim "ĀrprāTS" un "Prieka ministrija". Festivāls ir mainījies līdzi laikam un šobrīd tas atkal iegūst jaunu veidolu – pašizpausmi caur attālinātības perioda noteikumiem.

Saglabājot nepārtrauktību un spēju mainīties, 2021. gadā tika izveidots videoklipu festivāls "Šekspīra varoņi citāti mūsdienās", kurā piedalījās septiņi jauniešu teātri ar 21 videoklipu – Jelgavas Studentu teātris (septiņi videoklipi), RTU studentu teātris "Spēle" (četri videoklipi), RTU studentu teātris "Kamertonis" (trīs videoklipi), Kauguru kultūras nama jauniešu teātris "Eksperiments" (četri videoklipi), Birmingemas Mazais teātris (viens videoklips), TTTeātris (viens videoklips) un Rīgas pantomīma (viens videoklips).

Tāpat festivāla laikā tika sveikti laureāti septiņās dažādās nominācijās - nominācijā "Katastrofu karaliene" tika sveikta Jelgavas Studentu teātra aktrise Lāsma Zelča (@shakespares_Cleopatra), nominācijā "Lirikas Zvaignzne" tika sveikts RTU "Kamertons" ("Visa pasaule ir teātris"), nominācijā "Neatminamie" tika sveikta Jelgavas Studentu teātra aktrise Marta Gēbele (videoklips "Mirklis"), nominācijā "Mūžīgi vīrišķais" tika sveikts RTU "Spēle" aktieris A. Krūmiņš ("Birst pēc mīlestība"), nominācijā "Smieklu meistars" tika sveikts Kauguru kultūras nama jauniešu teātris "Eksperiments", nominācijā "Mīla vai naids" tika sveikti RTU "Spēle" aktieri Raivis Eglītis un Vivita Priedniece "Balāde", kā arī nominācijā "Citātu nemirstība" sveikts Birmingemas Mazais teātris.

Žūrijas locekļu vidū bija vairāku jomu eksperti - teātra zinātniece un šekspiroloģe Guna Zeltiņa, TV3 Group in Latvia producente Laima Kacena, režisors LATA balvas "Gada režisors 2020" ieguvējs  Agris Krūmiņš, montāžas režisors Jelgavas Studentu teātra bijušais aktieris Aigars Neimanis un kustību meistars un žurnālists Vilnis Bīriņš. Žūrijas komisijas locekļi bija pārliecināti, ka visi studentu radošie darbi ir konkurētspējīgi un aizraujoši.

Lai arī žūriju viedoklis bija dažādi, tomēr eksperti par GrandPrix uzvarētājiem atzina Kauguru kultūras nama jauniešu teātri "Eksperiments" ar videoklipu "3:88:121 sonets - sarkans, balts, melns". Turklāt Radošā un pacilātā noskaņā tika pasniegti arī ekspertu, režisoru un kultūras personību personiskie "like" festivāla veiksmēm.

LLU Studentu teātri pārstāvēja četri studentu darbi (trīs no tiem pirmkursnieki – Linda Līdaka ar "Džuljetas monologue", Dana Kalncenava ar "Vasaras dienu", Daniels Tanona ar "Sapnis vasaras naktī") un trīs LLU absolventu darbi.  

Festivāls tika translēts Jelgavas Studentu teātra Facebook konta lapā un skatītāju balsojumā galveno balvu ieguva videoklips "Tur uz šaha galdiņa", kurā piedalījās Jelgavas Studentu teātra radošā komanda - Kaspars, Kārlis, Alise un Dace. 

Pēc festivāla gaisotnē izskanēja latviešu teātra zinātnieces Gunas Zeltiņas vēlējums: "Lai šāds festivāls atkārtotos un kā tradīcija turpinātos ne tikai attālinātības perioda seku likvidēšanai, bet jauniešu radošo spēju - pašizpausmei un intereses veicināšanai par klasiskajām kultūras vērtībām, kā arī Latvijas un diasporas amatieru teātru sadraudzības veicināšanai."

Pievienots 24/08/2021