Pārlekt uz galveno saturu

LLU viesojas Francijas vēstniece Latvijā

7. septembrī Jelgavā un LLU viesojās Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna, lai iepazītos ar universitātes darbību un pārrunātu sadarbības iespējas starp LLU un Francijas augstākās izglītības un zinātnes iestādēm. Vēstnieci LLU uzņēma Starptautiskās sadarbības centra vadītājs Voldemārs Bariss.

LLU galvenās mītnes vietas Jelgavas pils vēsture saistīta ar daudzām savulaik Eiropā nozīmīgām personībām. Viena no ievērojamākajām ir Francijas karalis Luijs XVIII, Burbonu dinastijas pārstāvis, kurš Jelgavas pilī mitinājies divas reizes 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā vēl nebūdams karalis.

Francijai un Latvijai, pateicoties Jelgavas pilij, ir ne tikai vēsturiska saistība, bet arī aktuāla sadarbība mūsdienās, jo universitātē apmaiņas studijās ierodas studenti no Francijas, ik gadu tiek organizētas Frankofonijas dienas un franču valodu pilī ienes arī tūristi, kuri itin bieži ciemojas Jelgavā. Šobrīd LLU ir aktīvi starptautiskās mobilitātes līgumi ar piecām Francijas augstākās izglītības iestādēm. Ar vēstnieci tikās arī Erasmus+ programmas students no Francijas, kas rudens semestrī studē Lauksaimniecības fakultātē.

V. Bariss iepazīstināja viesus ar LLU studiju piedāvājumu un īstenotajiem pētniecības virzieniem. Tikšanās laikā vēstniece interesējās par zinātnieku sadarbību meža un pārtikas nozarēs, īpaši akcentējot ilgtspējīgas attīstības principus dažādās nozarēs. Tā kā 2022. gada janvārī Francija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, ilgtspēja un klimata pārmaiņas būs viena no galvenajām politikas prioritātēm. Tika pārrunātas arī iespējas sadarboties dažādu pasākumu īstenošanā, kas veicinātu izpratni par Francijas valodu un kultūru.

LLU izveidojusies sadarbība ar Burbonu karaliskās dinastijas institūtu Francijā, kam pateicoties Jelgavas pilī izvietotas divas piemiņas plāksnes Francijas karalim Luijam XVIII un priesterim Anrī Eseksam Edžvortam de Firmonam, ko vizītes laikā apskatīja arī Francijas vēstniece.

Vizītes noslēgumā vēstniece apmeklēja Jelgavas pils muzeju, kurā izvietoti divi Burbonu dinastijas institūta dāvinājumi LLU. Viens no tiem ir gleznojums, kas ir tieša kopija mākslinieka Ž. Š. Tardjē (Tardieu) 1817. gadā publiskotajam darbam "Louiss XVIII couronne la rosiere de Mittau", kurā atainotas Luija XVIII galma svinības Jelgavā 1799. gadā. Gleznas oriģināls glabājas Francijā. Otra institūta dāvana ir Francijas karaļa Luija XVIII portrets, kas ir 19. gadsimta sākuma oriģināls. Glezna ir viena no Fransuā Žerāra portreta atkārtojumiem, kas tapis pēc 1814. gada.

Pievienots 07/09/2021