Pārlekt uz galveno saturu

Starptautisko ekspertu konsultatīvā padome iepazīstas ar izmaiņām LLU pārvaldībā

16. - 17. decembrī uz ikgadējo sanāksmi Jelgavā ieradās LLU Starptautisko ekspertu konsultatīvā padome (Advisory board), lai iepazītos ar aktualitātēm LLU un sniegtu savu redzējumu par universitātē paveikto un plānotajām aktivitātēm. Padomē ir pārstāvēti dažādu Eiropas universitāšu akadēmiskā personāla pārstāvji, kuriem ir atbilstoša kvalifikācija un pieredze un kuri ir ieinteresēti universitātes attīstībā.

“Divu gadu ilgais diskusiju process Latvijā ir noslēdzies un ir stājušies spēkā jaunie Augstskolu likuma grozījumi, kas tieši ietekmē LLU darbību. Galvenās izmaiņas saistītas ar trīs darbības virzieniem: universitāšu tipoloģija, pārvaldība un stratēģiskā specializācija. Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam LLU ir viena no četrām zinātnes universitātēm Latvijā, jo atbilst likumā noteiktajiem zinātnes universitātes kritērijiem. Tas ir augstākais līmenis tipoloģijā, ar ko esam ļoti lepni,” par svarīgākajām šī gada izmaiņām ekspertus informēja LLU rektore Irina Pilvere.

Diskusijās ar ekspertiem rektore analizēja, kā universitātei izdevies izpildīt zinātnes universitātes kritērijus, un atklāja, ko universitāte plāno darīt turpmākajos gados, lai šo statusu nostiprinātu.

Eksperti tika iepazīstināti ar izmaiņām LLU pārvaldībā un izveides stadijā esošo universitātes Padomi, kurā šobrīd ir ievēlēti pieci pārstāvji no LLU akadēmiskā personāla vidus, bet vēl nav zināmi seši locekļi, kurus apstiprinās Ministru kabinets. Tāpat arī tika runāts par jauno LLU attīstības stratēģiju 2022 – 2027, kurā līdztekus pārvaldības jautājumiem noteikti arī trīs zinātniskie virzieni: biozinātnes, inženierzinātnes un sociālās zinātnes.

Savukārt zinātņu prorektore Irina Arhipova un studiju prorektors Aigars Laizāns iepazīstināja ekspertus ar aktualitātēm zinātnes un studiju jomās. Zinātnes pārvaldībā galvenā prioritāte šobrīd ir stratēģiskās specializācijas noteikšana universitātei, kas jānostiprina jaunajā Attīstības stratēģijā. Bet studijās galvenie izaicinājumi saistīti ar studiju specializācijas bioekonomikā popularizēšanu, studentu piesaisti un studiju procesa organizēšanu Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Studiju jomā kā papildus prioritāte ir arī vertikālās sistēmas izveidošana lauksaimniecības izglītībā no profesionālās vidējās un koledžas līmeņa izglītības līdz augstākajai izglītībai, kurā LLU iesaistījusies kopīgi ar Zemkopības ministriju.

Eksperti dalījās viedokļos un atzina, ka pēdējo divu gadu laikā universitāte spērusi būtiskus soļus savā attīstībā, lai gan finansējuma apjoms nav palielinājies. Taču, ieviešot pārvaldības reformu un izvirzot mērķus jaunajai Attīstības stratēģijai, nepieciešams vēl intensīvāk veicināt starpdisciplinaritāti un fokusēties nevis uz zinātņu jomām, bet uz mērķiem, ko universitāte vēlas sasniegt, un izaicinājumiem, ar ko saskaras sabiedrība.

Paralēli diskusijām Konsultatīvā padome devās vizītēs uz dažādām LLU fakultātēm un pētniecības struktūrvienībām, lai iepazītos ar uzlabojumiem infrastruktūrā un īstenotajām aktivitātēm studijās un pētniecībā.

Starptautisko ekspertu konsultatīvā padomes darbības mērķis ir veicināt LLU attīstību, paaugstināt zinātnisko pētījumu kvalitāti un sekmēt zinātnisko izcilību. Padome sniedz ieteikumus LLU pētniecības programmas sekmīgai īstenošanai, zinātniskā darba vadībai un citiem ar zinātni saistītiem jautājumiem, tostarp universitātes pārvaldību. Šobrīd konsultatīvajā padomē ir eksperti no Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Čehijas, Serbijas, Nīderlandes, Zviedrijas, Norvēģijas, Slovēnijas un Vācijas.

Starptautisko ekspertu konsultatīvās padomes tikšanās norisinājās Eiropas Sociālā fonda projekta "Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārvaldības pilnveide" (8.2.3.0/18/A/009) ietvaros un tā ir viena no projekta aktivitātēm. Projekts sākts 2018. gada septembrī. Tā mērķis ir pilnveidot LLU studiju programmu satura kvalitāti un, efektīvi izmantojot pieejamos resursus, nodrošināt labāku augstākās izglītības institūcijas pārvaldību un vadības personāla kompetenču un prasmju paaugstināšanu. Projekta īstenošanai paredzēts kopējais finansējums 1 047 994 EUR apmērā.

logo
Pievienots 17/12/2021