Pārlekt uz galveno saturu

IZM aicina uz “Zinātne Latvijai 2022” kalendāra un izstādes atklāšanu

Ceturtdien, 2022. gada 6. janvārī, plkst. 15.00 @ZinatneLatvijai lapā Facebook tiešraidē notiks kalendāra un izstādes “Zinātne Latvijai 2022” atklāšanas svētki, kur visiem interesentiem būs iespēja iepazīt 12 kalendāra personības video stāstos un tiešraidē, informē Izglītības un zinātnes ministrija.  

Izglītības un zinātnes ministrijas veidotais “Zinātne Latvijai” kalendārs un izstāde jau piekto gadu vēsta par vismaz divpadsmit Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm, kas pārstāv dažādas paaudzes, dažādas zinātnes nozares un dažādas zinātniskās institūcijas, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību. Kalendāros un izstādē ir izmantotas papildinātās realitātes un QR kodu tehnoloģijas. Noskenējot QR kodu, kalendāra lietotājs vai izstādes apmeklētājs savā viedtālrunī var noskatīties 3 minūšu garu video stāstu par katru no zinātniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari.

Šogad kalendārā starp 12 izciliem Latvijas zinātniekiem iekļauts stāsts par LLU Meža fakultātes Mežkopības katedras asociēto profesoru un Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošo pētnieku, Dr. silv. Āri Jansonu.

Pētnieki, kas piedalās Eiropas nozīmīgāko zinātnes izaicinājumu un misiju realizācijā, izgudrotāji, kas Latvijā palīdz veidot pievienotās vērtības ekonomiku un palielina mūsu konkurētspēju, zinātnieki, kas sekmē gudras, tehnoloģiski attīstītas un inovatīvas sabiedrības attīstību Latvijā, pasniedzēji, kuri audzina jauno pētnieku paaudzi.  

Kopīgi ar stāstu par Ā. Jansonu kalendārs ļaus iepazīt Dr. chem. Daci Rasiņu, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Mg. Antru Gaili, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs, Eiropas Kodolpētniecības centrs (CERN), Dr. art. Inesi Siricu, Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļa, Ph. D. Jāni Lazovski, RTU Rīgas Biznesa skola, Dr. philol. Ilzi Kačāni, Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta Kultūras pētījumu centrs, Dr. nat. tech. Kristapu Kļaviņu, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Baltijas Biomateriālu ekselences centrs, Dr. med. Rūdolfu Cešeiko, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Rehabilitācijas fakultāte, Ph. D. Kristīni Oļeiņiku, Hārvarda Universitātes Bostonas Bērnu slimnīca, RSU, Dr. sc. admin. Henriju Kaļķi, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Ph. D. Lindu Gulbi, Ventspils augstskolas inženierzinātņu institūts «Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs», Elektronikas un datorzinātņu institūts un Dr. sc. ing. Mārtiņu Zaumani, Šveices Materiālu un tehnoloģiju institūts Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology).

Kalendāra atklāšanas pasākumu atklās izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, un Valda Meldera vadībā būs iespēja sekot līdzi neformālām sarunām ar zinātniekiem un attālināti ielūkoties izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izstāde notiks “zaļajā režīmā” un būs apskatāma no 6. līdz 29. janvārim. 

Iepriekšējos gados Zinātne Latvijai kalendārā jau iekļauti stāsti par LLU zinātniekiem: veterinārmedicīnas pētnieku Armands Vekšinu un pārtikas pētnieci Ilgu Gedrovicu. Ar viņu stāstiem var iepazīties šeit.

Pievienots 27/12/2021