Pārlekt uz galveno saturu

Biznesa ideju attīstīšanu LLU studējošo biznesa inkubatorā sākušas 16 komandas

2021. gada nogalē darbību sācis LLU studējošo biznesa inkubators “HatchUp”, ar kura palīdzību visiem universitātē studējošajiem ir iespēja spert pirmos soļus uzņēmējdarbībā. Līdz ar to no 1. marta līdz 30. jūnijam inkubatorā veiksmīgi uzsākts studentu inovāciju programmas pirmais cikls, kā ietvaros darbosies 4 studentu biznesa ideju komandas un 12 studentu komandas, kuras risinās komersantu dotos izaicinājumus.

LLU studējošo biznesa inkubatora aktivitātes norisinās projekta “LLU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana” ietvaros. Kā skaidro projekta pārstāve Daina Taupmane, pirmajā inovāciju programmas ciklā studenti strādās pie savām vai komersantu piedāvātajām idejām - plānos, analizēs un, iespējams, arī iesaistīs citus interesentus ideju attīstībā.

“Līdz ar cikla startu sācies ne tikai darbs pie idejas attīstīšanas un prototipu veidošanas, bet arī norisināsies StartUp Trešdienas jeb “radošās trešdienas”, kuru laikā ne tikai programmas dalībnieki, bet arī citi interesenti varēs iesaistīties un uzzināt, kas nepieciešams veiksmīgai biznesa attīstībai. Kopīgi mācīsimies par dažādu rīku izmantošanu projektu plānošanai, gūsim ieskatu ekonomikā un finanšu jomā, veiksmīgā idejas pārdošanā jeb pitch, ideju ģenerēšanā un realizācijā. Piedāvāsim arī dažādus pieredzes stāstus no uzņēmējiem,” stāsta D. Taupmane.

Studējošo aktivitātes pirmajā ciklā vērstas uz ļoti dažādu nozaru risinājumiem – pārtikā, mēbeļu ražošanā, apstrādes rūpniecībā, transportā un citās.

“Studentu inovāciju programmai mani mudināja pieteikties LLU Studējošo biznesa inkubatora pārstāvis, kurš viesojās vienā no lekcijām un stāstīja par šo programmu un tās dažādiem bonusiem, ko dalība tajā sniedz. No rīta vēl domāju - doties uz skolu vai nē, bet kaut kas tomēr mudināja aiziet un, redz, kā viss sakrita tā, kā vajadzēja! Sameklēju komandu, darba vadītāju un esam iekļuvuši programmā!”, tā stāsta Anna Ķuze no Tehniskās fakultātes, kura pārstāv komandu “ROTA”. Komandas idejas virziens ir auduma dizaina un apģērba kvalitāte. “Mēs kā komanda no šīs programmas sagaidām atbalstu, apmācības un ieteikumus, kā labāk rīkoties,” turpina A. Ķuze.

Savukārt Meža fakultātes students Rinalds Ūdris no komandas “Otter kind of furniture” stāsta, ka liels motivators pieteikties programmai bija viņa diplomdarbs, kā arī finansiālais atbalsts, kas ļaus ideju attīstīt līdz reālam prototipam: “Programmas beigās sagaidu ļoti labus rezultātus diplomdarbā, jo tagad būs pavisam cita motivācija to taisīt.  Vēlos izveidot pirmo savas idejas prototipu un uzstādīt to ģimenes mājā”.

Ar uzņēmumu jeb komersantu izaicinājumiem kopumā darbosies 16 studenti. Vienu no šiem izaicinājumiem pieņēma Meža fakultātes students Arturs Bārtuls, kurš kopā ar savu komandu strādās pie SIA “Lesla Latvia” izaicinājuma: “Mūsu izaicinājuma ideja ir rast iespēju pārvietoties no punkta A uz punktu B pēc iespējas lētāk, vieglāk un ekonomiskāk. Līdz ar to arī mans personīgais mērķis, ko vēlos sasniegt, ka cilvēki varēs mobilāk pārvietoties pa pilsētu, izvēloties draudzīgākus pārvietošanās veidus nekā automašīnas”. Arturs no programmas sagaida ne tikai jaunu pieredzi un kontaktus, bet arī jauna veida izpratni par šajā brīdī esošo situāciju transportu jomā.

LLU Studējošo biznesa inkubatora pārstāve D. Taupmane stāsta, ka kopumā Studentu inovāciju programmas 1. ciklā tika saņemtas 18 biznesa idejas, no kurām 11 nokļuva līdz komisijas sēdei. Taču jau šī gada aprīļa beigās gaidāms programmas 2. cikla uzsaukums. Ja komanda nav iekļuvusi 1. ciklā vai vēl tikai domā par dalību inovāciju programmā, LLU Studējošo biznesa inkubators aicina gatavoties nākamajam ciklam.

Lai uzzinātu svarīgu informāciju par programmas aktualitātēm, seko līdzi LLU Studējošo biznesa inkubatoram Hatchup Facebook: https://www.facebook.com/LLUHatchUp un Instagram: @lluhatchup.

Studējošo biznesa inkubators veidots Studentu inovācijas programmas “LLU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana” ietvarā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķi ir vairāki, taču prioritāri iecerēts veicināt studentu inovāciju projektu realizēšanu reģionā, lai risinātu sabiedrībai un tās dažādām grupām nozīmīgus problēmjautājumus. Programma izstrādāta darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" 1.1.1.3. pasākuma "Inovāciju granti studentiem" ietvaros.

logo
Pievienots 14/03/2022