Pārlekt uz galveno saturu

LLU sācies meikatons “AgriTech2022”

18. marta vakarā LLU Aulā Jelgavas pilī starta signāls tika dots pirmajam lauksaimniecības meikatonam Latvijā “AgriTech2022”, kuru organizē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar universitāti un Lauku tīklu. Līdz pat svētdienai 48 stundu laikā 10 jauniešu komandas risinās dažādus bioekonomikas nozaru izaicinājumus un meklēs inovatīvas biznesa idejas. Viņi izmantos universitātes laboratorijas un saņems atbalstu no mentoriem, kuru vidū ir arī LLU zinātnieki.

Meikatona atklāšanā LLU Aulā un attālināti Zoom piedalījās visi dalībnieki un viņu mentori. Dalībnieki iepazīstināja ar nozaru izaicinājumiem, kurus viņi turpmāko 48 stundu laikā centīsies risināt. Sagaidāms, ka tiks radītas gan jaunas tehnoloģijas dronu klātbūtnes noteikšanai, elektroenerģijas samazināšanai akvakultūras saimniecībās, zemnieku un pircēju tiešsaistes platformai un ražas novākšanas automatizēšanai. Tiks risināti arī jautājumi par tehnoloģiju risinājumiem kokapstrādes produktos, interjera priekšmetiem ar multifunkcionālu pielietojumu, bioloģiskās pārtikas ražošanu, zirgu kūtsmēslu izmantošanu enerģijas radīšanai un pārtikas ražošanas blakusproduktu pielietojumu.

Klātesošos ar savām kompetencēm iepazīstināja pasākuma mentori, kuru vidū ir gan uzņēmējdarbības, finanšu un plānošanas speciālisti, gan eksperti dažādu tehnoloģiju attīstīšanā un to prototipu radīšanā.

Pasākuma atklāšanā LLU rektore Irina Pilvere, uzrunājot dalībniekus, atzina, ka mūsdienu globālajos apstākļos un karadarbības izraisītajos pārtikas ķēžu pārrāvumos būs nepieciešamas arvien jaunas idejas, kā attīstīties bioekonomikas nozarēm. Tādēļ jauniešu piesaiste un kopīga jaunu ceļu meklēšana ir pareizais bioekonomikas nozaru virziens, kurā doties un strādāt. Tāpat rektore novēlēja izturību dalībniekiem un spēju vienmēr redzēt risinājumus, nevis problēmas un pateicās LLU zinātniekiem un mācībspēkiem, kuri palīdzēs jauniešu komandām jaunu risinājumu radīšanā.

Savukārt LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, kurš savulaik absolvējis LLU, dalījās ar klātesošajiem stāstā, kā pats kļuvis par inovatoru jau studiju prakses laikā, tādējādi iedvesmojot jauniešu komandas sekot viņa piemēram. Turklāt. M. Cimmermanis ir arī viens no komandām pieejamajiem mentoriem, līdz ar to varēs padziļināti dalīties savās zināšanās un pieredzē.

Daļa no meikatona komandām turpmākās 48 stundas savu mājvietu raduši Jelgavas pilī, bet daļa dosies uz laboratorijām Pārtikas tehnoloģijas, Tehniskajā un Meža fakultātēs. Sagaidāms, ka jau svētdien pēcpusdienā, 20. martā, komandas prezentēs savus radītos produktu/tehnoloģiju prototipus un nodos tos kompetentas žūrijas vērtēšanai.

Plašāka informācija par meikatonu atrodama pasākuma mājaslapā, kā arī Facebook lapā.

Pievienots 18/03/2022