Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā svin Frankofonijas svētkus

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) tradicionāli pavasara ieskaņās LLU Valodu centrs organizē Frankofonijas svētkus, kas šogad tika atzīmēti 23. martā LLU Sudraba zālē. Svētkus svinēt bija ieradušies viesi no Kanādas un Francijas vēstniecības, Jelgavas Mūzikas skolas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas 4. vidusskolas un Jelgavas Amatu vidusskolas.

"Pasaulē franču valodā runā vairāk nekā 300 miljoni cilvēku piecos kontinentos. Priecājos, ka arī Jelgavā atzīmējam Frankofonijas svētkus, kuru mērķis ir veicināt interesi par frankofonajām kultūrām, to daudzveidību un franču valodas apguvi," pasākuma atklāšanā teica Francijas atašeja franču valodas jautājumos Elodie Rambaud.

Pirmo reizi Frankofonijas dienas Jelgavā, LLU, tika svinētas pirms 15 gadiem. "2007. gadā pasākumu organizēja Sociālo zinātņu fakultātes studente Sanita Grasmane. Pa šiem gadiem pasākumā ir piedalījušies gan Jelgavas skolu skolēni, gan studenti, gan Beļģijas, Moldovas, Šveices, Francijas un Kanādas vēstniecību pārstāvji," par Frankofonijas dienu aizsākumiem universitātē stāsta Valodu centra viesdocente Daina Grasmane.

Pasākumu apmeklēja arī Kanādas vēstniecības padomnieks Jevone Nicholas, kurš atzina, ka Jelgavas pilī ir otro reizi. "Pirmo reizi šeit viesojos kā tūrists, pēc tam piedalījos konferencē tiešsaistē, bet šodien priecājos būt klātienē, redzot, kā jūs novērtējat franču valodu. Šie ir svētki franču valodai un tās kultūrai," teica J. Nicholas.

Pasākuma dalībnieki guva interesantu ieskatu jaunākajās tendencēs par urbāno lauksaimniecību, atklājot, kas šajā jomā kopīgs Francijai, Latvijai un Kanādai. Ar sava zinātniskā pētījuma rezultātiem dalījās LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes lektore Madara Dobele, kura atklāja, ka urbānā lauksaimniecība nav jauna tendence, viss atkarīgs no tā, kā uzlūkojam dabu un kādiem mērķiem audzējam produktus pilsētās. Viņa arī atzina, ka Latvija var daudz mācīties no Francijas un Kanādas pieredzes šajā jomā.

Par svētku noskaņu pasākumā rūpējās Jelgavas skolu jaunieši. Jelgavas Mūzikas skolas audzēkne Jeļena Jasjuļaņeca izpildīja vairākus skaņdarbus ar akordeonu, Jelgavas Valsts ģimnāzijas un Jelgavas 4. vidusskolas skolēni iepriecināja klausītājus ar dziesmām, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas audzēkņi – lasīja dzeju franču valodā, savukārt Jelgavas Amatu vidusskolas jaunieši organizēja erudīcijas konkursu pasākuma dalībniekiem par franču ēdieniem. Par labākajiem šajā konkursā tika atzīta Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas komanda.

Visi pasākuma apmeklētāji varēja piedalīties tiešsaistes viktorīnās un pārbaudīt savas zināšanas par Franciju un Kanādu, iegūstot pārsteiguma balvas no Francijas un Kanādas vēstniecības.

 

Pievienots 23/03/2022