Pārlekt uz galveno saturu

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta apmācībās piedalās LLU vadības pārstāvji

Attēla autors: No LLU arhīva

Martā aizsākās 17 Latvijas izglītības līderu starptautiska apmācības programma, kas tiek īstenota ar Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) atbalstu. Tā veicinās izglītības līderu kompetenču attīstību un palīdzēs pilnveidot augstākās izglītības procesus Latvijā. Apmācību dalībnieku vidū ir arī LLU zinātņu prorektore Irina Arhipova un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne Andra Zvirbule, kā arī zemkopības ministra padomnieks Edvards Ratnieks.  

Latvijas izglītības līderu apmācību programmas mērķis ir stiprināt digitalizācijas, inovāciju un iekšējās pārvaldes pilnveidošanās procesus Latvijas augstskolās. Izglītības un zinātnes ministrija informē, ka tā uzsākta pēc tam, kad 2021. gada 16. septembrī Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) un Riga Business School (RBS) kā tās struktūrvienība parakstījušas trīs gadu sadarbības memorandu ar MIT struktūrvienību J-WEL (Abdul Latif Jameel World Education Lab). Ar šī memoranda parakstīšanu RTU un RBS pievienojās MIT ekspertu kopienai, lai uz Latviju atvestu labāko starptautisko izglītību un izglītības procesa organizēšanas pieredzi.

“Šī ir lieliska iespēja iedvesmoties no pasaules vizionāriem izglītības jomā un iegūt jaunas idejas, kā arī prezentēt LLU kā starptautiska līmeņa zinātnes universitāti. Interesants ir globālais skatījums par izglītības inovāciju ieviešanas procesu, kā arī par inovāciju pārnesi uzņēmumos, kas jau vairākas reizes izskanējis no iesaistītajām pusēm. Protams, šobrīd pasaule saprot, ka izglītība darbojas nenoteiktības apstākļos un straujas pārmaiņas tā ir piedzīvojusi pandēmijas laikā. Taču tehnoloģijas arī turpmāk ieviesīs pārmaiņas izglītībā, kuru ietekmi nevaram noliegt,” LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne Andra Zvirbule.

Dekāne uzsver, ka galvenā uzmanība šajā nenoteiktības un pārmaiņu laikā jāpievērš līderības nepieciešamībai izglītībā, īpaši augstākajā izglītībā, jo procesu vadību virza izglītības jomas līderi.

“Pirmajā apmācību nedēļā izskanēja arī interesants skatījums par individuālo pieeju studiju kursu un programmas modeļu īstenošanā un realizācijā. Tika uzsvērta studentu loma un mērķtiecīgāka izpratne, ka viņi universitātes izglītības kontekstā ir inovāciju radītāji un virzītāji,” par pirmajām iegūtajā atziņām stāsta A. Zvirbule.

Savukārt zemkopības ministra padomnieks Edvards Ratnieks stāsta: “Šīs nav tikai mācības, ar kuru pabeigšanu beidzas pati ideja. Šī ir platforma turpmākajiem uzlabojumiem un soļiem Latvijas augstākajā izglītībā, kuras dalībnieki no dažādām ieinteresētajām pusēm veido ļoti plašu pārstāvību. Diskusiju formātā paredzēts dalībniekiem nākt klajā ar savām inovācijām un idejām, savstarpēji tās apspriest un pavērtēt arī ar kritisku aci, vai attiecīgie piedāvājumi ir ieviešami un nepieciešami Latvijā. Mēs visi esam ieinteresēti stiprināt mūs valsti un tās izglītības sistēmu”.

Kopumā plānots programmas ietvarā apmācīt 66 Latvijas augstākās izglītības ekspertus, biznesa un valsts pārvaldes vadības pārstāvjus, izveidojot augstākās izglītības kompetences centru, kura mērķis būs sekmēt inovāciju ieviešanu izglītībā un starptautiskās pieredzes pārnesi.

Programma paredz izglītības līderu dalību īpašās MIT apmācībās, kas vairāku mēnešu garumā nodrošinās dalību vismaz divos starptautiskos vebināros, piekļuvi MIT Horizon satura bibliotēkai, piekļuvi J-Wel materiālu bibliotēkai, mācības vienā no EdX piedāvātajiem tiešsaistes kursiem par inovāciju un izglītības vadību, dalību starptautiskās MIT J-WEL centra darbnīcās par izglītības un digitalizācijas vadību. Programmas noslēgumā dalībnieki prezentēs zināšanu pārnesi un inovāciju ieviešanu. Programmas laikā maija sākumā paredzēts pieredzes apmaiņas brauciens uz MIT Bostonā, tai skaitā dalība Times Higher Education Digital Universities Week.

MIT jau daudzus gadu desmitus ir vadošā izglītības un pētniecības iestāde pasaulē, un tās mērķis ir atbalstīt arī citas augstskolas un stiprināt to kapacitāti. Tāpēc MIT ir izveidota īpaša struktūrvienība – Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL), kas veicina globālo sadarbību un saviem biedriem, par kādu ir kļuvusi arī RTU, piedāvā dažādus izglītojošus pasākumus – seminārus, atbalstu pētniecībā, informācijas apmaiņas pasākumus, ko var saņemt mācībspēki, zinātnieki, lēmumpieņēmēji, industrijas pārstāvji.

Pievienots 13/04/2022