Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas čempionus hokejā LLU sveic Zelta zālē

2022. gada 11. aprīļa vakars LLU un Jelgavas pilsētas vēsturē ierakstīts zelta burtiem, jo hokeja komanda  "Zemgale/LLU", kas nes universitātes vārdu, svinēja uzvaru Optibet hokeja līgas finālā ar četrām secīgām uzvarām pret HK "Olimp/Venta 2002" un ieguva ilgi kāroto Latvijas čempiona titulu. Lai izteiktu pateicību komandai un it īpaši tajā spēlējošajiem studentiem, LLU vadība 14. aprīlī visus uzņēma simboliskā vietā – Jelgavas pils Zelta zālē.

“Zemgale/LLU” uzvara ir līdz šim nebijis panākums LLU sporta dzīvē, turklāt universitāte ir pirmā augstskola Latvijā, kuras paspārnē līdztekus daudzu citu sporta veidu izlasēm veiksmīgi darbojas hokeja komanda. Šogad pat Starptautiskā hokeja federācija bija spiesta atzīt, ka pirmo reizi Latvijas čempionvienības godu nes komanda, kas nepārstāv Rīgu vai Liepāju, bet gan kādreizējo Kurzemes un Zemgales hercogistes galvaspilsētu Mītavu, ko šodien pazīstam ar nosaukumu “Jelgava”.

Tieši pateicoties pilsētas bagātajai un aristokrātiskajai vēsturei, ko mūsdienās atspoguļo Jelgavas pils, LLU savu hokeja komandu varēja sveikt unikālā vietā – Zelta zālē. Diemžēl Otrā pasaules kara postījumi neļāva tai atdzimt sākotnējā izskatā un par apzeltīto interjeru liecības glabājas vien vēstures avotos, taču zeltītā hokeja komanda tai iedeva jaunu elpu un zīmīgā nosaukuma piepildījumu.

Klātesot komandas “Zemgale/LLU” vadībai, treneriem un spēlētājiem, pateicības vārdus par neaizmirstamajām emocijām un skaļā atbalstīšanā pazaudētajām balsīm teica LLU rektore Irina Pilvere un LLU Sporta nama direktors Jānis Vītols.

Iespējams, neviens no 2022. gada komandas spēlētājiem nezina, ka viņu uzņemšana Zelta zālē nebija nejaušība, bet gan pirms četriem gadiem rūpīgi izstrādāta universitātes stratēģija. 2018. gada pavasarī, kad pirmo reizi tika iegūts Latvijas vicečempionu tituls, LLU rektore Irina Pilvere savai hokeja komandai un tās toreizējam trenerim Valērijam Kuļibabam, sveicot tos Jelgavas pils Sudraba zālē, deva svinīgu solījumu nākamajā reizē tikties Zelta zālē. Tas nozīmēja tikai vienu – universitāte šo četru gadu laikā pielika visas zinātniskās un nezinātniskās pūles, lai savu solījumu piepildītu.

Īpaši nopietni to uztvēra Vides un būvzinātņu, Meža un Informācijas tehnoloģiju fakultātes, kuras savās studiju programmās uzņēmušas hokejistus. Taču vislielāko ieguldījumu sniegusi Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte, kas jau vairākus gadus jauno studentu uzņemšanas laikā mērķtiecīgi meklē potenciālos hokejistus un kuras programmās studē vai jau ir absolvējuši krietns pulks sportistu.

Domājams, ka šī brīža čempionvienības galvenais treneris Artis Ābols un viņa vadītā komanda pat neapzinājās par norisēm aiz ledus laukuma bortiem un universitātes profesūras vidū mītošajiem hokeja ekspertiem, līdz Zelta zālē nesastapās aci pret aci ar Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāni Andru Zvirbuli, kura uzdeva konkrētu jautājumu: “Kādu stratēģiju hokejistu piesaistē mums izvēlēties turpmāk? Kad savus studentu rindās uzņēmām tikai aizsargus, ieguvām sudrabu. Šogad gājām citu ceļu un uzņēmām tikai uzbrucējus. Esam ieguvuši zeltu. Kā to noturēt?”

Kamēr komandas galvenais treneris centās izstrādāt nākamās studentu uzņemšanas atlases principus, LLU kā zinātnes universitāte bija sagādājusi īpašu pārbaudījumu visai komandai – eksāmenu, lai pārliecinātos par tās zināšanu, prasmju un kompetenču līmeni visās LLU apgūstamajās studiju jomās. Jāteic gan, ka šādu eksāmenu vēl nav izdevies nokārtot nevienam LLU studējošajam, bet hokeja komanda “Zemgale/LLU” to paveica “bez izkritušajiem”. Līdz ar to papildināja savu medaļu krājumu un ieguva titulu “Gudrākais hokejists”.

Līdz ar komandu Jelgavas pils Zelta zālē “paviesojās” arī Optibet hokeja līgas uzvarētāju kauss, par kura ieguvi milzīgs prieks ir visai LLU saimei. Pasākuma noslēgumā LLU vadība turpināja tradīcijas un jau atkal solījās komandu uzņemt Zelta zālē pēc iespējas ātrāk.

Hokeja komandas “Zemgale/LLU” uzvara ir vēsturisks panākums, kuram pretim iets ne dažus gadus, bet gan gadu desmitus. Lai gan komandai bija izdevies izcīnīt gan bronzas, gan sudraba medaļas, līdz šim zelta medaļu komandas krājumā nebija. Vēl pērn nācās piekāpties tiem pašiem fināla pretiniekiem HK "Olimp/Venta 2002" un samierināties ar otrreizēju pakāpšanos uz uzvaras priekšpēdējā pakāpiena.

Pievienots 20/04/2022