Pārlekt uz galveno saturu

LLU delegācija piedalās Uzbekistānas pirmajā bioekonomikas forumā

27. – 28. aprīlī Taškentas Valsts agrārās universitātes Samarkandas nodaļa organizē pirmo Uzbekistānas bioekonomikas forumu “Bioekonomika ilgtspējīgai valstu un reģionu attīstībai”, lai veidotu sadarbību starp ieinteresētajām pusēm dažādos bioekonomikas sektoros un attīstītu vienotu redzējumu par bioekonomikas nākotni Uzbekistānā. Forumā plaši pārstāvēta Latvija un LLU zinātnieki, kuri dalās pieredzē par pētniecības lomu bioekonomikas attīstībā un Latvijas Bioekonomikas stratēģijas izstrādi.

“Uzbekistānai ir milzīgs potenciāls paātrinātai ekonomikas izaugsmei, īpaši tajās nozarēs, kas ietver dabas resursu jeb bioresursu izmantošanu. Turklāt valstij ir arī politiskā griba. Lai attīstītu šādu ekonomiku, ir jāveic vairākas darbības, tostarp speciālistu izglītošanas jomā. Šobrīd valstī ir vērojams speciālistu trūkums, ko ietekmējusi mācību programmu nesaskaņotība ar bioekonomikas nozaru vajadzībām. Tāpēc mēs piedāvājam dalīties ar kolēģiem savā pieredzē un atbalstīt nepieciešamo speciālistu apmācību,” stāsta LLU rektore Irina Pilvere.

Lai to paveiktu, izveidots astoņu organizāciju konsorcijs no Eiropas Savienības valstīm un Uzbekistānas un aizvadītā gada janvārī sākta BioEcUz projekta “Jaunu maģistra programmu izveide Uzbekistānā bioekonomikas ilgtspējīgai attīstībai” īstenošana, ko finansē Eiropas Savienība. Tā ietvaros Uzbekistānā šajās dienās tiek organizēts pirmais starptautiskais bioekonomikas forums.

Forumā “Bioekonomika ilgtspējīgai valstu un reģionu attīstībai” piedalās plašs ieinteresēto pušu loks no Uzbekistānas, Latvijas, Lietuvas un Somijas. Latviju pārstāv Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Kronbergs, zemkopības ministra padomnieks Edvards Ratnieks, dažādu uzņēmumu un LLU pārstāvji.

LLU rektore Irina Pilvere ar ziņojumu “Transformations of economics from sectoral approach to the bioeconomy” atklāja forumu, raksturojot nepieciešamību mainīt pieeju tautsaimniecībā un skatīt bioekonomiku kā vienotu nozari. Līdzīgi kā to izdarīja Latvija, izstrādājot Bioekonomikas stratēģiju pirms pāris gadiem.

Tā kā LLU ir uzkrāta milzīga pieredze ar bioekonomiku saistīto nozaru pētniecībā un inovāciju radīšanā, izmantojot bioresursus, forumā piedalījās trīs vadošie universitātes pētnieki. Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Jeļena Zagorska forumā uzstājās ar ziņojumu “Whey as substrate for functional product development”, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes asociētā profesore Dina Popluga uzstājās ar ziņojumu “How knowledge on bioeconomy can boost business development?” un Informācijas tehnoloģijas fakultātes asociētais profesors Aleksejs Zacepins dalījās savā pētnieciskajā pieredzē ar ziņojumu “Application of Information Technologies in Precision Beekeeping”.

Kopumā galvenā uzmanība forumā tika pievērsta dažādu ieinteresēto pušu izpratnes un izpratnes veicināšanai par bioekonomiku  - kas tā ir, kā tā darbojas, kā dažādas valstis attīsta bioekonomiku un tās ekosistēmu, kādi ir ieguvumi un ar ko bioekonomika atšķiras no sektorālās pieejas. Ārējie eksperti no Latvijas, Lietuvas un Somijas piedalās forumā, lai demonstrētu labāko praksi bioekonomikas ieviešanas jomā.

Plānots, ka otrais starptautiskais forums par bioekonomiku Uzbekistānā tiks organizēts 2023. gadā.

Pievienots 28/04/2022