Pārlekt uz galveno saturu

Topošie meža nozares speciālisti gūst pamatzināšanas valsts aizsardzībā

Sākoties karadarbībai Ukrainas teritorijā, daļa Latvijas sabiedrības sāka interesēties par nepieciešamo rīcību militāra apdraudējuma gadījumā un apzinājās, ka viņiem kā valsts civiliedzīvotājiem trūkst izpratnes par šiem jautājumiem. Šo problēmu vairāk kā pirms diviem gadiem aktualizēja arī LLU Meža fakultāte Jelgavā, tāpēc izstrādāja un pamatstudiju plānā iekļāva jaunu studiju kursu “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai”. Tas tika darīts, lai topošajiem meža nozares speciālistiem sniegtu zināšanas un iemaņas par viņu iespējām stiprināt valsts drošību un neapjukt krīzes situācijās.

LLU kā zinātnes universitāte ir pirmā augstskola Latvijā, kas kādā no studiju programmām ieviesusi obligāto studiju kursu par valsts aizsardzību. Studiju kurss “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai” tiek īstenots visās LLU Meža fakultātes pamatstudiju programmās no 2020. gada rudens. To apgūst studējošie no programmām “Mežzinātne”, “Mežinženieris” un “Kokapstrāde”, un tas tiek realizēts sadarbībā ar LR Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem (NBS) un Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljonu.

Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar valsts militārās aizsardzības pamatprincipiem, pilsoņa pienākumiem militāra valsts apdraudējuma gadījumā un sniegt ieskatu militārajās pamatiemaņās.

“Veidojot kursu, mūsu primārā ideja bija radīt studentiem priekšstatu par rīcību ārkārtas situācijās, nevis sagatavot kandidātus dienestam Zemessardzē vai NBS. Mūsu absolventi nonāk meža nozarē, un mežam ir ļoti būtiska loma valsts aizsardzībā. Ja pienāk tā sauktā X stunda, studentiem ir skaidrs, kas ir valsts aizsardzība, kas to organizē un kā viņi var būt visnoderīgākie ārkārtas situācijās. Praktiskajos darbos iekļāvām arī jautājumus par traumatismu – kā, lai glābtu cilvēka dzīvību, rīkoties, ja ir šautas brūces, sprādziena rezultātā amputēti locekļi. Stāstām, kā rīkoties, ja sākas uzlidojumi, raķešu vai artilērijas apšaudes, kā atpazīt sprādzienbīstamus priekšmetus, kam drīkst tuvoties un kam nedrīkst, ko darīt un ko nedarīt”, stāsta LLU Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis.

Viņš skaidro, ka studentus Zemessardzes atbalsta bataljonā arī iepazīstina ar tehnikas vienībām un organizē praktiskas apmācības mežā. Šobrīd Ukrainā notiekošais apliecina, cik svarīga ir civiliedzīvotāju rīcība, it īpaši, ja masīva uzbrukuma gadījumā viņi paliek aizmugurē jeb okupētajās teritorijās. Būtiskas ir zināšanas, kā komunicēt ar pretinieku, kā uzvesties, lai neradītu apdraudējumu sev un līdzcilvēkiem, un kā atbalstīt savas valsts bruņotos spēkus un citus civiliedzīvotājus.

“Studējošie apgūst iemaņas, kas jāzina ikvienam pilsonim, un izprot, kā viņi var būt noderīgi krīzes situācijās kā speciālisti, neesot aktīvā dienestā vai rezervē. Tas ir normāli, ka krīzes situācijā cilvēks kļūs neadekvāts, tāpēc sniedzam zināšanas, lai neveidotos panika un būtu iespēja adekvāti reaģēt uz notiekošo,” skaidro L. Sisenis.

Savukārt paši studējošie savu pieredzi valsts aizsardzības pamatu apguvē vērtē atzinīgi un rekomendē tajā piedalīties arī citu specialitāšu studentiem.

 “Šis studiju kurss deva priekšstatu par darbu Zemessardzē un NBS. Viennozīmīgi vērtīgākās bija praktiskās nodarbības Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljonā, kas iedeva daudz vairāk, nekā ja mēs to mācītos teorētiski. Man visvairāk atmiņā palikusi darbošanās ar ložmetēju. Instruktors visu parādīja un izdarīja tik viegli “kā pa sviestiņu”, taču, kad nācās to pamēģināt pašiem, tas sagādāja milzu piepūli. Domāju, ka instruktoram bija ļoti amizanti skatīties uz mūsu centieniem. Uzskatu, ka šāds kurss būtu noderīgs visu fakultāšu studentiem, lai radītu ieskatu valsts aizsardzībā. It īpaši izsaku dziļu cieņu sieviešu dzimtes pārstāvēm, kuras strādā mūsu valsts labā, jo darbs ir ne tikai garīgi, bet arī fiziski grūts,” stāsta studiju programmas “Mežzinātne” 3. kursa studente Dināra Korsaka, kura ir viena no studentēm, kas apguva studiju kursu “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai”.

Pēc kursa apgūšanas studentiem ir izpratne par Valsts aizsardzības un drošības sistēmas organizāciju, NBS struktūru, militāro hierarhiju, dienesta pakāpēm, militāro disciplīnu, NBS rīcībā esošo bruņojumu, saistošo normatīvo bāzi un tiesisko regulējumu, kā arī rīcību ārkārtas situācijās, kas saistās ar valsts drošības apdraudējumu vai bruņotu konfliktu gadījumā.

Studiju kurss “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai” ir viens no obligātajiem kursiem LLU Meža fakultātē, kurā 8 stundas tiek organizētas lekcijas, bet 24 stundu apjomā norisinās semināri un praktiskie darbi. Šī gada rudenī tas fakultātē tiks īstenots jau trešo reizi.

Foto: studentes D. Korsakas personīgais arhīvs.

Pievienots 28/04/2022