Pārlekt uz galveno saturu

Studenti piedāvā savu redzējumu par Jelgavas dzīvojamo kvartālu attīstību

Attēla autors: No LLU arhīva

27. maijā LLU Vides un būvzinātņu fakultātē Valdekas pilī tika atklāta studiju programmas “Ainavu arhitektūra un plānošana” 3. kursa studentu darbu izstāde “Dzīvojamie kvartāli Jelgavā”. Tas ir studentu veltījums Jelgavas pilsētai tās 757 gadu jubilejā, kas tapis Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras asociētās profesores Unas Īles un profesores Aijas Ziemeļnieces vadībā.

Studējošo sagatavotajos maketos un planšetēs piedāvāti risinājumi dažādu Jelgavas mikrorajonu dzīvojamo kvartālu attīstībai – gan centra kvartāliem, gan Atmodas ielas, RAF dzīvojamā masīva un citiem.

“Izstādē stāstīts par daudzstāvu māju dzīvojamo kvartālu iekštelpu un veidiem, kā tā varētu attīstīties - gājēju celiņi, auto stāvzonas, atkritumu konteineru laukumi, stādījumu zonas, bērnu rotaļu vietas. Vai ir nepieciešams tik daudz auto stāvzonu vai nē? Šobrīd tās ir izspiedušas ārā no iekšpagalmiem bērnus, stādījumus, pergolas un terases. To nosaka, cik ārkārtīgi trauksmainā ikdiena ietekmē mūs – ātrāk aizbraukt, izskriet cauri pagalmam, kurš nav mans pagalms, pārkāpt pāri kastei ar bērnu un to neievērot. Studenti ir piedāvājuši priekšlikumus, kā šo atrisināt un sabalansēt problemātiku, kas pulsē gandrīz katrā dzīvojamajā kvartālā,” izstādes atklāšanā stāstīja A. Ziemeļniece.

Lai sagatavotu savas idejas interesentu apskatei, studējošie izmantojuši tehnoloģijas ne tikai grafiskā izteiksmē, bet ar lāzertehnoloģiju palīdzību sagatavoti arī priekšlikumu maketi mērogos 1:500 vai 1:250.

Izstādes atklāšanā piedalījās gan studējošie un mācībspēki, gan Jelgavas valstspilsētas pārvaldes iestāžu pārstāvji.

“Esmu priecīgs, ka universitāte un tās ainavu arhitekti rod arvien jaunus risinājumus pilsētas attīstībai. Gadu gaitā kopā ar ainavu arhitektiem ir bijuši daudz meklējumi un tie ir jāturpina. Šogad mēs svinam 757 gadu dzimšanas dienu, un laika gaitā pilsēta ir bijusi mīlēta, kā arī nīsta. 1944. gada jūlijā Jelgava bija sagrauta 95% apjomā un mēs turpinām to veidot atkal no jauna. Studējošo kopdarbība ar pilsētu veido jaunu skatu uz dzīvi un pilsētas veidolu,” atzina Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Papildus ikviens interesents Valdekas pils apkārtnē var iepazīties ar pieciem vides objektiem, ko izveidojuši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas topošie ainavu arhitekti Erasmus+ programmas intensīvā kursa “Think out of the box” ietvaros. Tie atklāti kopīgi ar dzīvojamo kvartālu maketu izstādi un ir brīvi aplūkojami jebkurā dienā.

Pievienots 30/05/2022