Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāvēts promocijas darbs par akciju tirgus pilnveidošanas iespējām

Attēla autors: No LLU arhīva

3. jūnijā LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF) promocijas darbu "Akciju tirgus pilnveidošanas iespējas Baltijas valstu attīstībai" aizstāvēja Aija Pilvere (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7422-6115) un ieguva zinātniskā doktora grādu zinātnes doktors ekonomikā un uzņēmējdarbībā.

Promocijas darba mērķis ir novērtēt Baltijas valstu ekonomiku un akciju tirgu, analizējot biržās iekļauto uzņēmumu finanšu rādītājus un kapitāla struktūru, lai izstrādātu priekšlikumus akciju tirgus attīstībai Latvijā.

"Akciju tirgu var novērtēt pēc vairākām dimensijām: biržas sarakstā iekļauto uzņēmumu skaita, to tirgus kapitalizācijas, brīvā apgrozībā esošu akciju skaita un tirdzniecības likviditātes. Akciju tirgus uzlabošanos var izmērīt arī ar iepriekšminēto rādītāju izmaiņām kā kvantitatīvu vai kvalitatīvu uzlabojumu, kas nozīmē vieglāku piekļuvi akciju tirgum. Ir nepieciešams definēt, kas ir konkrētas valsts akciju tirgus, noteikt tā lielumu, kas tradicionāli tiek aprēķināts kā biržas sarakstos iekļauto uzņēmumu kopējā tirgus vērtība. To ietekmē divi galvenie rādītāji. Viens no tiem ir biržā kotēto uzņēmumu izaugsme, palielinoties uzņēmumu vērtībai, mērot to pēc tirgus kapitalizācijas, jo tādējādi palielinās arī attiecīgās biržas lielums. Tomēr šī metode ir salīdzinoši lēna. Efektīvāks veids, kā palielināt akciju tirgus lielumu, ir jaunu uzņēmumu piesaiste biržai, iekļaujot tos biržas sarakstā un kotējot to akcijas. Uzņēmumus var novērtēt gan pēc absolūtajiem, gan relatīvajiem vērtības rādītājiem, tāpēc autore, balstoties uz zinātniskās literatūras izpēti, ir definējusi 20 uzņēmumu darbību raksturojošos absolūtos rādītājus un 10 relatīvos finanšu rādītājus, lai novērtētu biržās kotēto uzņēmumu iekšējo vidi, kas ļaus analizēt akciju tirgu Baltijas valstīs un ES ziemeļvalstīs, kā arī izstrādāt priekšlikumus tā pilnveidei, lai sasniegtu pētījumam izvirzīto mērķi," promocijas darbā stāsta jaunā zinātniece Aija Pilvere.

Promocijas darbā tika izpētīti akciju tirgus galvenie teorētiskie un vēsturiskie aspekti un to nozīme akciju tirgus un ekonomikas attīstībā, izvērtēta akciju tirgu ietekmējošā institucionālā sistēma un normatīvie regulējumi, kā arī sniegts tā raksturojums Baltijas valstīs, analizēta akciju tirgu ietekmējošā ārējā vide, galvenie makroekonomikas un banku sektora rādītāji Baltijas valstīs, novērtēti un salīdzināti Baltijas un Eiropas Savienības (ES) ziemeļvalstu biržu sarakstos iekļautie uzņēmumu finansiālās darbības rādītāji, kā arī noslēgumā tika izstrādāti scenāriji akciju tirgus iespējamai pilnveidošanai Latvijā, lai veicinātu Baltijas valstu attīstību.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesore, LZA īstenā locekle, Prof. Dr.hab.oec. Baiba Rivža (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8719-3102).

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LLU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē.

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus LLU tīkla.

Pievienots 03/06/2022