Pārlekt uz galveno saturu

LLU Mūžizglītības centrs iesaistīs starppaudžu kopienas vides jautājumu risināšanā

LLU Mūžizglītības centrs kopīgi ar kolēģiem no Itālijas, Vācijas, Īrijas un Horvātijas sākuši kopīga projekta “Starppaaudžu mācīšanās kopienas vides ilgtspējībai” (ILCES) īstenošanu. Tā mērķis ir palīdzēt pieaugušo izglītības iestādēm kļūt par tālredzīgiem kopienu mācību centriem, kas veicina vides apzināšanos, pamatojoties uz ilgtspējības principiem - pārdomāšanu, atteikšanos, samazināšanu, atkārtotu izmantošanu, labošanu, pārstrādi. Projekta īstenošanu finansē Eiropas Komisija.

Projekta ideja saistīta ar Eiropas Zaļā kursa stratēģiju un tās ieviešanai nepieciešamajām iniciatīvām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Kā informē LLU Mūžizglītības centrs, Eiropas Zaļais kurss izvirza ambiciozu mērķi - līdz 2050. gadam ES dalībvalstīm jākļūst klimatneitrālām. Tā sasniegšanai  nepieciešami visu iesaistīto pušu kopīgi centieni – sākot no valstu valdībām un uzņēmumiem līdz mācību iestādēm un visu vecumu vietējo kopienu locekļiem.

Projektu kopīgi ar Latvijas kolēģiem īsteno pieaugušo izglītības centri CESIE (Itālija), Volkshochschule im Landkreis Cham e.V. (Vācija), Redial Partnership CLG (Īrija) un Diopter Otvoreno Učilište (Horvātija).

Projekta īstenotāji ir pārliecināti, lai dzīvotu dabai draudzīgi, iedzīvotājiem ir jābūt skaidrai izpratnei, atbilstošām prasmēm un kompetencēm. To veidošanā izšķiroša loma ir pieaugušo izglītības centriem, kuri var kļūt par “zaļajiem” aizstāvjiem, veicinot ilgtspējību un vides apzināšanos dažādu paaudžu vidū. Par šādiem centriem uzskatāmas ne tikai izglītības iestādes, bet arī nevalstiskās organizācijas, bibliotēkas, muzeji u.c.

Projekta laikā ikvienam būs iespēja dalīties ar saviem piemēriem par mācību aktivitātēm, kas veicina vides izpratni vai pozitīvo pieredzi sadarbības veidošanā ilgtspējības jautājumos. Interesentiem lūgums sūtīt ziņu: signe.neimane@llu.lv (projekta kontaktpersona Latvijā Signe Neimane).

Par projektā īstenotajām aktivitātēm interesenti tiks informēti regulārās ILCES Ziņu lapās. Pirmā no tām pieejama šeit. Turpmāk tās būs lasāmas LLU Mūžizglītības centra mājas lapā.

Pievienots 20/07/2022