Pārlekt uz galveno saturu

LLU Studējošo biznesa inkubatorā izstrādāti pirmie biznesa risinājumi

21. jūlijā LLU Studējošo biznesa inkubators HatchUp kopā ar sadarbības partneri Zaļo un Viedo Tehnoloģiju klasteri organizēja Studentu inovācijas programmas 1. cikla noslēguma un projekta “LLU studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana” atklāšanas pasākumu. Tajā piedalījās ne tikai programmas 1. cikla dalībnieki, atbalstītāji un uzņēmumi, kuri līdzdarbojās visa cikla garumā, bet arī jebkurš interesents, kuram ir interese par dažādām inovācijām un vēlme realizēt kādu savu ideju līdz reālam prototipam.

Pasākuma laikā bija iespēja iepazīties ar dažādiem uzņēmējiem, savas jomas speciālistiem, projekta laikā realizētajām idejām un dalībniekiem, kuri dalījās savā pieredzē, darbojoties pie savas idejas izstrādes šajā projektā. Kopumā tika attīstītas 4 biznesa idejas un risināti 11 komersantu izaicinājumi.

“Kas ir inovācija? Inovācija ir uzdrīkstēšanās darīt to, ko nav darījis kāds cits. Inovācija ir būt tur, kur nav bijis neviens. Iespējams, kāds ir bijis tuvumā, bet nav paspēris pareizo soli uz priekšu un redzējis jauno un nebijušo. Inovācijas process ietver dažādas klupšanas, krišanas, aizķeršanās. Inovācija ir arī transformācija, iešana līdzi laikam. Par inovāciju varam uzskatīt arī šo projektu, jo tāds universitātē nav vēl iepriekš bijis,” pasākuma atzina projekta vadītājs Gvido Bērziņš.

Studējošos par viņu drosmi sākt darbību biznesa inkubatorā sveica LLU zinātņu prorektore Irina Arhipova: “Studentiem ir dažādas radošas idejas par lina kleitām, kartupeļu tortēm, PET pudelēm un daudz ko citu. Tās aptver absolūti visas jomas, kas pierāda faktu, ka inovācijai nav nekādas robežas. Ja viņi turpinās darbu un tās attīstīs, tad nodrošinās labāku un skaistāku dzīvi visai mūsu sabiedrībai.”

Studējošo piedāvātās idejas uzņēmējiem un risinājumus izvērtēja kompetenta komisija - Mārtiņš Šabovics, asociētais profesors, Pārtikas Tehnoloģiju fakultātes dekāns, LLU Attīstības fonda valdes priekšsēdētājs, Rita Vectirāne, Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece sociālo lietu, veselības, aizsardzības, kultūras, izglītības un sporta jautājumu programmā, Salvis Roga, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera valdes loceklis, Klāvs Ašmanis, Global Wolf Motors valdes loceklis un Kaspars Liepiņš, SIA "Ventspils nafta" termināls" Biznesa attīstības vadītājs.

Par veiksmīgākajām biznesa ideju komandām komisija atzina trīs apvienības. Trešo vietu ieguva SOIL MATE - Kitija Konošonoka, Ruta Duge, Inga Megne un Rūdolfs Mednis. Jaunieši strādāja pie augsnes diagnostikas aplikācijas izveidošanas. Komanda ieguva 500 EUR lielu  stipendiju. Savukārt otro un pirmo vietu dalīja divas komandas - ROTA, kuri dizainēja un izstrādāja unikālas lina kleitas  (komandā Anna Ķuze, Kārlis Ķuzis, Sanda Blaua), un Otter kind of furniture, kuri sagatavoja daudzfunkcionālas koka mēbeles (komandā Rinalds Ūdris, Valdis Pamovskis, Arta Paula Ozoliņa). Katra komanda ieguva 1000 EUR lielu stipendiju.

Sīvākā konkurence izvērtās starp komandām, kas pieņēma uzņēmēju izaicinājumus un meklēja tiem risinājumus. Trešo vietu šajā kategorijā ieguva Jēkabs Janovs un Jēkabs Vītols, kuri risināja SIA PETBaltija sagatavoto izaicinājumu, iegūstot 300 EUR lielu stipendiju. Otro vietu dalīja Pēteris Lapiņš, kurš risināja SIA HyMet sagatavoto izaicinājumu, un Emīls Vībants, kurš risināja SIA Pilot Automotive Labs Europe sagatavoto izaicinājumus. Katra komanda ieguva 500 EUR lielu stipendiju. Savukārt par pirmās vietas ieguvējiem arī kļuva divas komandas - Raivis Ķīselis, kurš radīja risinājumu SIA Transporent izaicinājumam, un Rihards Lūciņš ar Lauru Gaugeri, kuri risināja SIA Edy365.com sagatavoto izaicinājumu. Katra no šīm komandām ieguva finansiālu atbalstu turpmāko savu ieceru pilnveidošanai. Katra komanda ieguva 600 EUR lielu stipendiju. Stipendiju studenti varēs izmantot savu ideju tālākā attīstībā vai kādu citu ieceru realizēšanā.

Pasākuma laikā dalībniekiem bija iespēja piedalīties organizatoru veidotā konkursā, kurā zinošākie ieguva vērtīgas balvas no LLU.

LLU Studējošo biznesa inkubatora darbība turpinās un interesentiem no 25. jūlija būs iespēja pieteikties nākamajam programmas ciklam. Plašāka informācija LLU Hatchup Facebook lapā: https://www.facebook.com/LLUHatchUp.

Studējošo biznesa inkubators veidots Studentu inovācijas programmas “LLU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana” ietvarā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķi ir vairāki, taču prioritāri iecerēts veicināt studentu inovāciju projektu realizēšanu reģionā, lai risinātu sabiedrībai un tās dažādām grupām nozīmīgus problēmjautājumus. Programma izstrādāta darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" 1.1.1.3. pasākuma "Inovāciju granti studentiem" ietvaros.

logo

 

Pievienots 22/07/2022