Pārlekt uz galveno saturu

LLU piedalīsies jaunā EIT finansētā inovācijas veicinošā projektā

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Jelgavā, kas no 2022. gada 1. septembra būs zināma kā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), kopā ar partneriem no Norvēģijas, Zviedrijas un Igaunijas īstenos vērienīgu projektu "Ziemeļvalstu un Baltijas valstu universitāšu veicinātās uzņēmējdarbības un inovāciju atbalsta sistēmas (Nordic Baltic Universities boosting entrepreneurial and innovation support systems, NOBALIS)".

Projekta mērķis ir attīstīt, dalīties un paplašināt inovācijas, kā arī uzņēmējdarbības (I&U) atbalsta iespējas tādās jomās kā ilgtspējīga pārtikas ražošana, aprites ekonomika un jaunu zaļo vērtību ķēžu attīstība – saskaņā ar iesaistīto augstākās izglītības iestāžu (AII) pētniecības jomām un reģionu viedās specializācijas stratēģijām.

Lai realizētu projektu, tas saņems finansējumu no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (European Institute of Innovation and Technology, EIT) īstenotās AII iniciatīvas Inovāciju spējas palielināšana augstākajā izglītībā. Šīs iniciatīvas mērķis ir palielināt augstākās izglītības iestāžu uzņēmējdarbības un inovācijas spējas visā Eiropā.

Projekts piedalīsies Norvēģijas Dzīvības zinātņu universitāte – projekta vadītājs (Norvēģija), Tehnoloģiju pārneses birojs Ard Innovation (Norvēģija), Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitāte (Zviedrija), Linneja universitāte (Zviedrija), Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte (Igaunija) un Baltijas Inovāciju aģentūra (Igaunija).

EIT AII iniciatīva ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta galvenais mērķis un daļa no tā īstenotās jaunās stratēģijas. Šī iniciatīva tiek īstenota, lai atbalstītu AII ar zināšanām un apmācību, nodrošinātu tām piekļuvi EIT inovāciju ekosistēmai, kas ir lielākā Eiropā, kā arī sniegtu finansējumu, ļaujot tām izstrādāt inovācijas rīcības plānus, kas nodrošina atsevišķu AII vajadzības. Šis ir EIT AII iniciatīvas otrais uzaicinājums iesniegt projekta pieteikumus pēc 2021. gada izmēģinājuma projektu konkursa gūtajiem panākumiem. Pateicoties šai iniciatīva, tā ir nodrošinājusi finansējumu gandrīz 50 projektiem, turklāt nākamais uzaicinājums iesniegt projekta pieteikumus ir paredzēts 2022. gada beigās.

EIT stiprina Eiropas spēju ieviest inovācijas, radot risinājumus svarīgām globālām problēmām un sagatavojot talantīgus uzņēmējus, kas Eiropā veicinātu ilgtspējīgu izaugsmi un radītu kvalificētas darbavietas. EIT ir ES institūcija un ES pētniecības un inovācijas pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" sastāvdaļa. Līdztekus vadošajiem uzņēmumiem, pētniecības laboratorijām un universitātēm, šis institūts atbalsta arī dinamiskas Eiropas mēroga partnerības un EIT Zināšanu un inovāciju kopienas.

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexel.com)

Pievienots 25/08/2022