Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Studentu teātris aicina uz izrādēm Jelgavā, Rēzeknē un Stokholmā

Attēla autors: No LLU arhīva

Sākoties jaunajam studiju gadam, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Studentu teātris septembra mēnesī mākslas cienītājus priecēs vairākos pasākumus gan J. Čakstes bulvārī 7, kur atrodas LBTU Studentu teātra telpas, gan 12. Starptautiskajā teātra festivālā "Soli pa solim" Rēzeknē, gan teātru saietā "Plats solis" Stokholmā.

Studentu teātra sezonas atklāšana paredzēta 14. septembrī plkst. 20.00 (J. Čakstes bulvāris 7), kad skatītājiem būs iespēja noskatīties "Kjogenstāsti - japāņu viduslaiku farsa epizodes". Izrāde ir piedzīvojusi jaunu muzikalitāti, ko veido un atskaņo komponists Aleksandrs Tomas Metjūsens.

Šis iestudējuma tapa par godu Latvijas simtgadei 2018. gadā un pirmo reizi latviešu valodā tika iztulkoti seni japāņu teksti, kas ir Tartu Universitātes teātra režisora Kaleva Kudu un Jelgavas Studentu teātra režisore Astras Kacenas kopdarbs.

Kā stāsta izrādes konsultants un japanologs Uģis Nastevičs: "Kjogenstāsti ieved mūs japāņu humora pasaulē, kur līdztekus varam iepazīt gan kultūras īpatnības, gan attiecību pagriezienus un līkločus senatnes sabiedrībā. Turklāt katrā no tiem ir kas pārlaicīgs un šķiet, ka  piedzīvojams arī mūslaikos."

Savukārt no 16. līdz 18. septembrim LBTU Studentu teātra aktierus varēs satikt Rēzeknē, kur notiks 12. Starptautiskais teātra festivāls "Soli pa solim 2022", aicinot skatītājus iedziļināties teātra mākslā un piedzīvot dažādu valstu, valodu un emociju izpausmes. Festivālā viesosies Latvijas, Polijas, Igaunijas un Lietuvas teātri, kuri izrādīs desmit dažāda žanra izrādes. 17. septembrī plkst. 14.00 LBTU Studentu teātris iepriecinās ar komēdiju "Kjogenstāsti".

Septembra izskaņā, no 23. līdz 25. septembrim, Stokholmā notiks pirmais Pasaules Latviešu Amatieru teātru savienība klātienes saiets "PLATS solis", pulcējot 21 teātra aktierus no 11 dažādām valstīm – Austrālijas, Lielbritānijas, Dānijas, Norvēģijas, ASV, Zviedrijas, Somijas, Islandes, Itālijas, Īrijas un Latvijas. Diasporas teātru saietā LBTU Studentu teātris priecēs arī ar iestudējumu "Kjogenstāsti".

Jāatzīmē, ka šī izrāde ir Latvijas Nacionālais kultūras centra (LNKC) organizētās skates "Gada izrāde - 2018" laureāte, taču 2019 .gadā tika izrādīta Latvijas Amatierteātru salidojumā Alūksnē, 2020. gada augustā iestudējums izvēlēts Mazās Baltijas rampas festivālam “Citāds teātris”, kur ieguva starptautisku atzinību, bet septembrī priecēja skatītājus festivālā "Rīga Spēlē teātri".

Kjogen ir Japānas skatuves mākslas forma, kas jau 650 gadus priecē tās skatītājus.  Kjogen ir komēdija, kurā īsos stāstos ir iespēja iepazīt cilvēku un tā ieradumus. Kjogen 2001. gadā reģistrēts UNESCO un ir delartiskās komēdijas (Commedia dell'arte) viduslaiku Eiropā laikabiedrs.

LBTU Studentu teātrī turpinās arī jauno dalībnieku pieteikšanās, kas notiks 12. un 19. septembrī plkst. 19.00 J. Čakstes bulvāris 7. Taču jau 11. oktobrī uz skatuves kāps garās formas improvizācijas izrādes "Otrā otrdiena" aktieri.

Aicinām sekot LBTU Studentu teātra aktivitātēm arī Facebook kontā

Pievienots 09/09/2022