Pārlekt uz galveno saturu

LBTU vieslekciju par patriotismu un pilsoņa pienākumiem lasīs Artis Pabriks

26. oktobrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) viesosies aizsardzības ministrs Artis Pabriks un tiksies ar Meža fakultātes studentiem. Vizītes laikā plānota vieslekcija "Pilsoniskais patriotisms, pilsoņa nozīme un pienākumi valsts drošības kontekstā", kas norisināsies studiju kursā “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai”.

LBTU kā zinātnes universitāte ir pirmā augstskola Latvijā, kas kādā no studiju programmām ieviesusi obligāto studiju kursu par valsts aizsardzību. Studiju kurss “Pamatzināšanas valsts aizsardzībai” tiek īstenots visās Meža fakultātes pamatstudiju programmās no 2020. gada rudens. To apgūst studējošie no programmām “Mežzinātne”, “Mežinženieris” un “Kokapstrāde” un tas tiek realizēts sadarbībā ar LR Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem (NBS) un Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljonu.

Kā vieslektori kursā uzstājas dažādi aizsardzības nozares speciālisti, un 26. oktobrī lekcijas vadīs aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš akcentēs patriotisma nozīmi un skaidros, kādi ir pilsoņa pienākumi, lai uzturētu valsts drošību. Studentiem būs iespēja uzdot jautājumus ministram par sarežģīto ģeopolitisko situāciju un drošības apdraudējumiem, kā arī izprast, ko katrs pilsonis var darīt savai un citu drošībai.

Kopumā studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar valsts militārās aizsardzības pamatprincipiem, iepazīstināt ar pilsoņa pienākumiem militāra valsts apdraudējuma gadījumā un sniegt ieskatu militārajās pamatiemaņās. Papildus studentiem notiek arī praktiskās apmācības mežā un Zemessardzes bataljonā.

 

Pievienots 23/10/2022