Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Izglītības un zinātnes ministrija sveic LBTU māksliniecisko kolektīvu vadītājus

Attēla autors: No LLU arhīva

26. oktobrī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piešķīra pateicības rakstus 19. Baltijas valstu Studentu dziesmu un deju svētku "Gaudeamus" organizatoru komitejai un programmu veidotājiem, tostarp Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) māksliniecisko kolektīvu vadītājiem - vīru kora "Ozols" vadītājam Guntim Galiņam, sieviešu kora "Liepa" vadītajai Intai Zakenfeldei, tautas deju ansambļa "Kalve" vadītājai Guntai Skujai un vidējās paaudzes deju kolektīva "Kalve" vadītājam Laurim Galejam.

Pateicības rakstus laureātiem pasniedza izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece un tos saņem par atsevišķu svarīgu uzdevumu kvalitatīvu izpildi izglītības, zinātnes un sporta nozarē, valsts valodas un jaunatnes politikas jomā, kā arī par sasniegumiem Latvijas valsts tēla veidošanā un popularizēšanā. Šie pateicības raksti simbolizē nozīmīgo koru, deju un pūtēju kolektīvu vadītāju ieguldījumu, lai gadu gadiem uzturētu dziedāšanas, dejošanas un pūtēju kustības tradīcijas.

Vīru koris "Ozols" dibināts 1940. gadā un no deviņdesmito gadu sākuma to vada diriģents Guntis Galiņš. Gan kora dalībnieki, gan universitāte var lepoties, ka koris pastāvēšanas gados pulcējis tūkstoti dziedošu LBTU studentu un mācībspēku.

Savukārt sieviešu kora "Liepa" darbības aizsākumi meklējami 1950. gadā Rīgā. Kopš tā dibināšanas koris piedalījies visos Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos "Gaudeamus". Lai arī koris "Liepa" piedzīvojis vairākas pārmaiņas, piemēram, 1993. gada rudenī "Liepas" apvienojās ar augstskolas puišiem, mainot arī kora nosaukums, tomēr 1999. gada koris atgriežas pie savām saknēm, kļūstot par sieviešu kori, un 2006. gadā Intas Zakenfeldes vadībā koris sevi atkal piesaka ar vēsturisko nosaukumu.

Tautas deju ansamblis "Kalve" ir viens no senākajiem tautas deju ansambļiem Latvijā un tā saknes meklējamas laikā, kad augstskola vēl bija rīdziniece. No 1989. gada "Kalvi" vada un iedvesmo horeogrāfe Gunta Skuja, kura bijusi arī deju svētku virsvadītāja vairākos Vispārējos Latviešu dziesmu un deju svētkos, kā arī Baltijas valstu studentu svētkos "Gaudeamus".

Turklāt vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kalve" dibināts 2008. gada rudenī, kad pēc XXIV Vispārējiem Dziesmu un deju svētkiem daļa TDA "Kalve" dejotāju nolēma izveidot vidējās paaudzes sastāvu. Kopš 2015. gada rudens kolektīva mākslinieciskais vadītājs ir TDA "Kalve" dejotājs un repetitors Lauris Galejs. Mainoties kolektīva vadībai un dejotāju sastāvam, 2016. gadā arī nosaukums piedzīvo nelielas izmaiņas, kļūstot par VPDK "Kalve" (iepriekš kolektīvs bija zināms kā VPDK "Skalbe").

"Gaudeamus" šogad norisinājās no 17. jūnija līdz 19. jūnijam Viļņā, Lietuvā. No Latvijas svētku norisēs kopumā piedalījās 898 dalībnieki. Bet nākamie "Gaudeamus" svētki paredzēti 2026. gadā, kas notiks Latvijā. Turklāt pirmie Baltijas valstu studentu dziesmu svētki notika Tartu jau 1956. gadā, bet savu nosaukumu "Gaudeamus" tie iemantoja nedaudz vēlāk - 1967. gadā. Svētki pārmaiņus notiek Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Jāatzīmē, ka jau nākamā gada vasarā norisināsies XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētki, kuros universitāti pārstāvēs mūsu māksliniecisko kolektīvu dalībnieki. Svētki plānoti 2023. gadā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. 

Pasākuma svinīgajā ceremonijā nepiedalījās TDA "Kalve" un VPDK "Kalve" mākslinieciskie vadītāji - Gunta Skuja un Lauris Galejs.

Fotogrāfijas no Izglītības un zinātnes ministrijas svinīgās ceremonijas

Pievienots 27/10/2022