Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pētnieki gūst pieredzi par akmeņu relokācijas metodes efektivitātēm Islandē

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Lauksaimniecības fakultātes pētnieki, sadarbojoties ar Z/S "Kalna Viesītes", īsteno pētniecības projektu "Akmeņu relokācijas metodes aprobācija grūti apstrādājamu, akmeņainu augšņu fizkālmehānisko īpašību uzlabošanai". Tas tiek darīts ar mērķi pārbaudīt akmeņu relokācijas metodi un tās efektivitāti, salīdzinot ar tradicionālo akmeņu nolasīšanu no lauka.

Lai risinātu augsnes apstrādes izaicinājumus un gūtu starptautisku pieredzi, kā viena no projekta aktivitātēm norisinājās no 5. līdz 13. jūnijam World Reference Base for Soil Resources (WRB) lauka darbnīcā Islandē. Tās laikā Lauksaimniecības fakultātes zinātniecei Ievai Erdbergai ar pētnieku grupu bija iespēja apskatīt 22 unikālus augsnes atsegumus, kas deva iespēju precizēt 2022. gadā papildinātās WRB augšņu klasifikācijas nianses lauka apstākļos. Tāpat notika diskusija par augšņu klasifikācijas pilnveides nozīmi klimata pārmaiņu izsaukto izaicinājumu apstākļos un prezentēti ziņojumi par veikto pētījumu rezultātiem.  

"Islande ir no augsnes cilmiežu veidošanās viedokļa unikāls planētas punkts, kur vienlaicīgi atrodama gan vulkāniskā, gan ledāja aktivitātes, kā arī ļoti aktīva ūdens un vēja erozija. Savas unikālās vēstures dēļ tā ir dzīvs piemērs kļūdainiem agrotehniskiem lēmumiem un lieliskiem zemes atjaunošanas risinājumiem," stāsta pētniece I. Erdberga.

Pētniece papildina, ka lielākā daļa Latvijas augšņu cilmiežu veidojušies ledāja darbības rezultātā, kas notikusi apmēram 10 000 - 12 000 gadus atpakaļ. "Mēs varam izvērtēt augsnes cilmiežu veidošanās apstākļus kompleksā ar tajos notikušajiem augsnes procesiem, kas ne vienmēr ļauj skaidri definēt redzēto. Islandes gadījumā, kur aktīvā ledāju darbība aizvien turpinās, netraucējot zemsedzei, ir skaidri saskatāma glaciofluviālo un glaciālo nogulumu veidošanās. Vienlaicīgi ar ledāja darbību ir novērojama arī aktīva eolo nogulumu uzkrāšanās un purvu veidošanās sākumstadijas. Īpaši akmeņainās augsnes un ļoti aktīvie kriogēnie procesi ļauj īpaši skaidri saskatīt likumsakarības," tā I. Erdberga.

Detalizēta informācija par pētījuma gaitu un rezultātiem tiks sniegta ikgadējā LBTU Augsnes un augu zinātņu institūta rīkotajā Starptautiskās Augsnes dienas simpozijas laikā, kas norisināsies 5. novembrī.

Kontaktinformācija par pētījumu: pētniece Ieva Erdberga (e-pasts: ieva.erdberga@lbtu.lv).

Projekts "Akmeņu relokācijas metodes aprobācija grūti apstrādājamu, akmeņainu augšņu fizkālmehānisko īpašību uzlabošanai" (Nr. 19-00-A01620-000077) tiek īstenots ar Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu apakšpasākumā 16.2 "Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei". Projekta partneri ir LBTU un Z/S "Kalna Viesītes". Projekta īstenošana paredzēta līdz 2023. gada 31. maijam. Projektu atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Pievienots 04/11/2022