Pārlekt uz galveno saturu

Noslēdzies projekts par īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanu nesošo sienu konstrukcijās

Attēla autors: No LLU arhīva

Būvniecībā arvien plašāk tradicionālo dzelzsbetonu, kas ir visvairāk izmantotais būvmateriāls, aizstāj ar īsšķiedrām stiegroti cementa kompozīti. Lai novērtētu šķiedru efektu uz betona sienu slodžu nestspēju un analizētu iespēju samazināt tradicionālo stiegrojumu, kā arī palielinātu sienu ražošanas efektivitāti, noslēdzies pirms trīs gadiem aizsāktais projekts "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) vadošā pētnieka Ulvja Skadiņa vadībā.

Par paveikto stāsta U. Skadiņš: "Šis bija intensīvs un ļoti piesātināts periods, kura laikā tika daudz paveikts un daudz apgūts. Tika pilnveidotas prasmes nelineārajos konstrukciju aprēķinos, datu apstrādē ar "R" programmu un rezultātu publicēšanā zinātniskos žurnālos. Tika iegūti jauni kontakti ar ietekmīgiem zinātniekiem no Portugāles un Čehijas. Turklāt visas puses ir izteikušas vēlmi sadarboties arī turpmāk."

Projekta izstrādes laikā uzsvars tika vērsts uz eksperimentālajiem pētījumiem un, pateicoties sadarbības partnerim AS "MB Betons", tika izgatavots liels skaits laboratorijas paraugu. Tieši paraugu apjoms ir viens no kritērijiem, kas nepieciešams, lai pētījumu rezultāti būtu pamatoti.

Tāpat viens no iespaidīgākajiem eksperimentiem bija saistīti ar inovatīvu risinājumu - vairāku slāņu sienas konstrukciju, kuras nesošie slāņi veidoti no tikai 6 centimetru bieza šķiedru betona bez tradicionāliem stiegrojuma stieņiem. “Šādas sienas varētu būt labs risinājums mazstāvu apbūvē. Lai novērtētu sienu atbilstību projektējamām slodzēm, tika izgatavoti gandrīz pilna mēroga sienu prototipi, kuri tika slogoti LBTU Būvkonstrukciju zinātniskajā laboratorijā. Tika pārbaudīta to izturība gan pret vertikālām, gan arī pret sāniskām slodzēm. Rezultāti bija pārsteidzoši – plānais sienas slānis izturēja apmēram 100 reizes lielāku slodzi, kā būtu nepieciešams. Pēc U. Skadiņa domām šis risinājums, ļoti iespējams, piesaistīs uzņēmēju interesi un tiks attīstīts tālāk citos pētnieciskos projektos, līdz ieviešanai praktiskajā būvniecībā," papildina pētnieks.

Noslēdzoties projektam un apkopojot rezultātus, tika sagatavotas trīs publikācijas augsta līmeņa zinātniskajos žurnālos, no kurām viena jau ir pieejama, bet divas gaida savu izdošanas brīdi. Papildus tam ir izveidota brīvpieejas datubāze, kurā var redzēt un lietot projekta laikā iegūtos eksperimentālo pētījumu rezultātus.

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, U. Skadiņš projekta īstenošanā piesaistīja arī kolēģus - Būvkonstrukcijas katedras zinātnisko asistentu Ati Dandenu un Spēkratu institūta vadošo pētnieku Jāni Lācekli, maģistrantus - Mareku Boktu un Kristenu Kuļevski, kā arī SIA "Būvfizika" valdes priekšsēdētāju Andri Vulānu.

Par nākotnes plāniem pētnieks saka, ka vēlas pabeigt iesāktos darbus, jo projekta ietvaros ir paveikts ne tikai apsolītais, bet aizsāktas vairākas papildus tēmas. "Pašreiz strādāju ar vienu maģistranti pie šķiedru ietekmes novērtēšanas bīdes slogojumā. Ir jāpabeidz iesāktā sadarbība ar Minho universitātes profesoru J. Barosu. Vēl viens virziens, kas noteikti ir jāturpina, ir nelineārie aprēķini ar galīgo elementu aprēķina programmām. Pieredze un iemaņas ir iegūtas. Jāgatavojas nākamiem izaicinājumiem, piesakot jaunas projektu tēmas," tā U. Skadiņš.

Raksta fotoattēlā redzama trīsslāņu sienu paraugu slogošana LBTU Būvkonstrukciju zinātniskajā laboratorijā.

Aktivitātes īstenots projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/487 "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

Foto
Pievienots 20/12/2022