Pārlekt uz galveno saturu

Svinīgajā Konventā sveic 15 jaunos zinātņu doktorus

Attēla autors: No LLU arhīva

Tradicionāli promocijas darbus aizstāvējušie jaunie zinātņu doktori Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) tiek sveikti vienu reizi gadā – decembrī,  kad universitātē norisinās svinīgā Konventa sēde. Tādējādi tā ir arī doktoru izlaiduma diena, kas šogad LBTU aizvadīta 21. decembrī. Tāpat sumināja arī promocijas darbu zinātniskos vadītājus un emeritus profesora goda nosaukuma ieguvējus. 

Svinīgo Konventa sēdi atklājot, Konventa priekšsēdis Kaspars Vārtukapteinis aicināja visus palūkoties uz aizvadīto gadu un izcēla svarīgāko: "Šobrīd mēs varam atskatīties uz 2022. gadu trīs līmeņos – pasaules, Latvijas un universitātes. Ja skatāmies pasaules līmenī, tad šis laiks tiek raksturots ar 24. februāri, kad Krievijas armija vērsās pret Ukrainas tautu. Latvijas kontekstā šis gads saistās ar Saeimas vēlēšanām un jaunās valdības tapšanu. Savukārt nozīmīgs aizejošais gads bijis arī mūsu universitātei – 1. janvārī LBTU sastāvā tika iekļauta Malnavas koledža, pavasarī darbu sāka LBTU Padome, bet no 1. septembra turpinām savu darbību kā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte. Šajā laikā novēlu klusus, siltus un mīlestības pilnus Ziemassvētkus!"

Turpinājumā klātesošos uzrunāja arī LBTU Padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, kura pirmssvētku laikā uzsvēra trīs nozīmīgas vērtības – izcilību, pārmaiņas un sadarbību. "Nesen esam apstiprinājuši jauno LBTU Attīstības stratēģiju 2023. - 2027. gadam, kas nosaka, ka turpmāk universitātes vīzija ir būt gan mūsdienīgai zinātnes universitātei, gan ieņemt vadošo lomu bioekonomikas jomā Baltijas jūras reģionā. Savukārt mērķi - būt izciliem pētniecībā, nest augsti kvalitāti studiju procesā un būt ar izcilu pārvaldību. Ja mēs visi kopā pēc gada varēsim teikt, ka esam izcili un veiksmīgi sadarbojušies, tad tas būs mūsu kopīgais panākums. Ziemassvētki vienmēr ir pārdomu un izvērtēšanas laiks. Miers, mīlestība un mājas – tās ir vērtības, kas svarīgas ikvienam no mums. Padomes vārdā novēlu gūt gandarījumu no šīm vērtībām. Lai Jaunajā gadā mums pietiek zināšanas, gribasspēks un uzdrīkstēšanās jauniem darbiem. Lai universitāte ir vieta, kur pulcējas jaunie talanti!"

Savukārt rektore I. Pilvere LBTU saimei atgādināja, ka universitātes panākumi ir mūsu visu kopīgie panākumi, jo ikviens mazais ieguldījums stiprina mūsu universitāti kopumā. Atskatoties uz aizvadīto gadu, rektore akcentēja svarīgākos notikumus un mūsu cilvēkus, kuri ar savu ieguldījumu zinātnē novērtēti ne tikai universitātes, bet arī Latvijas mērogā. "Universitāte ir tā vieta, kur nedrīkst apstāties savā izaugsmē. Mēs dzīvojam pārmaiņu laikā, lai arī brīžiem esam noguruši no tām, bet mēs zinām, ka pārmaiņas tikai turpināsies. Tuvojoties Ziemassvētkiem, aicinu tos izbaudīt ģimenes lokā un ceru, ka nākamais gads mums būs veiksmīgs, veselīgs un mierīgs!"

Sveicot jaunos doktorus, LBTU zinātņu prorektore Irina Arhipova uzsvēra, ka šogad doktora grādi piešķirti  visos universitātē īstenotajos zinātņu virzienos – inženierzinātnēs, biozinātnēs un sociālajās zinātnēs, kas vēlreiz apliecina universitātes potenciālu katrā tiem.

Universitātes doktora šalli Konventa sēdē saņēma šādi doktora grāda ieguvēji:

Ph.D. Santa Skuja "Augļa segu aiztures ārstēšanas metožu salīdzinošs vērtējums un to ietekme uz govju turpmāko laktāciju un reprodukciju". Zinātniskā vadītāja: profesore (emeritus), Dr.med.vet. Vita Antāne.

Ph.D. Sarmīte Rancāne "Augu barības elementu reciklācijas iespējas enerģētisko zālaugu plantācijās". Zinātniskā vadītāji: profesors, Dr. habil. agr. Aldis Kārkliņš un Dr. silv. Dagnija Lazdiņa.

Ph.D. Silva Šēnhofa "Meteoroloģisko faktoru un stādmateriāla ietekme uz papeļu augšanu". Zinātniskā vadītāji: asoc. profesors, Dr.silv. Āris Jansons un Dr. silv. Dagnija Lazdiņa.

Ph.D. Zaiga Oborenko "Cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību ietekmējošo faktoru analīze Latvijā". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.habil.oec. Baiba Rivža.

Ph.D. Ligita Āzena "Teritorijas konkurētspēja viedās uzņēmējdarbības attīstībai Pierīgas reģionā". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.habil.oec. Baiba Rivža.

Ph.D. Ilze Priževoite "Vispārējās izglītības iestāžu skolotāju atalgojums un sniegums Latvijas reģionos". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.oec. Gunta Grīnberga-Zālīte.

Ph.D. Aija Pilvere "Akciju tirgus pilnveidošanas iespējas Baltijas valstu attīstībai". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.habil.oec. Baiba Rivža.

Ph.D. Ilze Laukalēja-Broka "Gaistošie un bioloģiski aktīvie savienojumi dažāda grauzdējuma pakāpes specialty kafijā". Zinātniskā vadītāja: docente, Dr.sc.ing. Zanda Krūma.

Ph.D. Inga Šarenkova "Laktobionskābes ieguves biotehnoloģiskie risinājumi". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.sc.ing. Inga Ciproviča.

Ph.D. Dace Štefenberga "Inovatīvā uzņēmējdarbība reģiona ekonomikā". Zinātniskie vadītāji: profesore, Dr.habil.oec. Baiba Rivža un LU profesore, Dr.oec. Biruta Sloka.

Ph.D. Ina Gudele "Elektroniskās komercijas izmantošanas faktoru analīze mazo un vidējo uzņēmumu sektorā Latvijā". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.habil.oec. Baiba Rivža.

Ph.D. Astra Ārne "Topinambūra miltu koncentrāta un tā sinbiotikas ietekme uz teļu (Bos taurus L.) augšanu un gremošanas kanāla attīstību pirmajos postnatālās ontoģenēzes mēnešos". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.med.vet. Aija Ilgaža.

Ph.D. Aleksejs Gedzurs "Asinhrono elektrodzinēju termiskā stāvokļa noteikšanas risinājumi to ekspluatācijas drošuma paaugstināšanai". Zinātniskā vadītājs: profesors, Dr.sc.ing. Aigars Laizāns.

Ph.D. Sintija Jonova "Topinambūra koncentrāta un tā kombinācijas ar Saccharomyces cerevisiae ietekme uz teļu postnatālo attīstību". Zinātniskā vadītāja: profesore, Dr.med.vet. Aija Ilgaža.

Ph.D. Jurijs Hoļms "Ģeotelpiskās informācijas infrastruktūras īstenošana". Zinātniskā vadītājs: profesors, Dr.sc.ing. Gatis Vītols.

Pievienots 22/12/2022