Pārlekt uz galveno saturu

2022. gads universitātē piepildīts ar jauniem sākumiem

2022. gads Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitātē) ienesis daudz jaunu sākumu, kuru ietekme būs mērāma nevis ar šodienas, bet vismaz ar nākamās desmitgades mērauklu. Tie noteiks procesu virzību universitātes iekšienē un stiprinās tās spēju atbildēt uz nacionālās un globālās sabiedrības vajadzībām.

Jauns nosaukums

Savulaik universitātes pirmsākumi un tās kodols veidojies ap vienu tautsaimniecības nozari – lauksaimniecību, kas vairāk kā 80 gadus atspoguļojusies universitātes nosaukumā. Taču pēdējās desmitgadēs universitāte mērķtiecīgi attīstījusies kā daudznozaru zinātnes universitāte, kuras identitāti nosaka nevis viena tautsaimniecības nozare, bet gan dabas resursi un to ilgtspējīga izmantošana dažādās tautsaimniecības nozarēs.

Universitātes identitātes paplašināšanās un nostiprināšanās 2022. gada 18. maijā noslēgusies ar Konventa vairākuma balsojumu par universitātes nosaukuma maiņu latviešu valodā, tādējādi Latvijas Lauksaimniecības universitāte ieguva jaunu nosaukumu “Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte”, saglabājot visus līdzšinējos studiju virzienus un piesakot ambīcijas attīstīt jaunus. Šī nosaukuma maiņa LBTU kā autonomas augstskolas vēsturē bija ceturtā, un spilgti ataino universitātes nepārtrauktos centienus mainīties un augt.

Jauna pārvaldība

Īstenojot jaunu augstākās izglītības pārvaldības modeli, LBTU darbību 2022. gada 20. maijā sāka jauna lēmējinstitūcija – Padome. Tā ir atbildīga par LBTU ilgtspējīgu attīstību, stratēģisko un finanšu uzraudzību, kā arī nodrošina LBTU darbību atbilstoši LBTU stratēģijā noteiktajiem mērķiem. Padomi veido gan universitātes akadēmiskā personāla pārstāvji, gan tautsaimniecībā nozīmīgi cilvēki, kā arī valsts prezidenta izvirzīts pārstāvis. Tādējādi tiek līdzsvarots akadēmiskās kopienas un sabiedrības skatījums universitātes attīstībai būtiskos jautājumos.

Pirmo LBTU Padomi vada bijusī ministru prezidente Laimdota Straujuma un par priekšsēdētājas vietnieku ievēlēts Lauku atbalsta dienesta direktors Ģirts Krūmiņš. Kā būtiskākie Padomes darbi jau pirmajos tās mēnešos bija universitātes Satversmes un jaunā nosaukuma apstiprināšana, kā arī jaunās universitātes stratēģijas izstrāde turpmākajiem gadiem.

Jauna stratēģija

2022. gadā noslēdzās iepriekšējās LLU Attīstības stratēģijas darbības laiks, kas savulaik bija pirmais dokuments, kurā universitātes darbībai pētniecībā tika noteikti trīs specializācijas virzieni – biozinātnes, inženierzinātnes un sociālās zinātnes. No šī gada tie ir nostiprināti LBTU Satversmē un nodrošinājuši LBTU zinātnes universitātes statusu.

Līdz ar iepriekšējās Attīstības stratēģijas termiņa beigām šogad dažāda līmeņa diskusijās izvirzīti jauni universitātes darbības mērķi, kas iekļauti LBTU Attīstības stratēģijā 2023. – 2027. gadam: pētniecības izcilība un inovācijas kapacitāte, augstas kvalitātes studijas un ekselence universitātes pārvaldībā. Universitātes vīzija ir kļūt par mūsdienīgu, nacionāli un starptautiski atpazīstamu zinātnes universitāti - vadošo bioekonomikas un saistīto nozaru inovācijās un dabas resursu ilgtspējā Baltijas jūras reģionā.  LBTU iekļūšana starptautiskajā Times Higher Education reitingā ceturto gadu pēc kārtas liecina, ka izvirzītā vīzija ir sasniedzama.

Jaunas iespējas studējošajiem

2021. gada pašā nogalē darbību sāka studējošo biznesa inkubators “Hatch Up”. Tas izveidots studentu inovācijas programmas “LLU Studentu inovāciju prasmes un uzņēmējspējas veicināšana” ietvaros. Tādējādi šogad studējošajiem bija pirmā iespēja spert soļus uzņēmējdarbībā un attīstīt savas vai uzņēmēju piedāvātās idejas jau studiju laikā, pirms universitātes absolvēšanas.  

Vasarā inkubatorā noslēdzās pirmais cikls ar studējošo ideju prezentēšanu žūrijai. Kā veiksmīgākās tika atzītas komandas, kas izveidoja augsnes diagnostikas aplikāciju, dizainēja un izstrādāja unikālas lina kleitas un sagatavoja daudzfunkcionālas koka mēbeles. Studentu ideju daudzveidība spilgti ataino augstskolas daudzveidīgos darbības virzienus. Gada otrajā pusē programmā tika izsludināts jau otrais cikls, dodot iespēju vēl vairāk studentiem pārbaudīt savas spējas un potenciālu būt uzņēmējiem. 

Atjaunoti infrastruktūras objekti

Līdzīgi kā citos gados arī šogad turpinājās nepārtraukts darbs infrastruktūras objektu pilnveidē un atjaunošanā. Energoresursu cenu pieaugums pieprasīja jaunus un ilgtspējīgus risinājumus ēku uzturēšanā, līdz ar to universitāte sāka izmantot siltumapgādes uzņēmuma “Gren” pakalpojumus. Turklāt nozīmīgi ieguldījumi veikti studentu viesnīcās, lai paaugstinātu to energoefektivitāti un uzlabotu studējošo dzīves apstākļus. Pārvērtības piedzīvojušas 2. un 7. studentu viesnīcas, kā arī daļa no 6. studentu viesnīcas.

Paralēli šogad noslēdzās būvniecības darbi Meža fakultātei piederošajā teritorijā Dobeles ielā, kur blakus Kokapstrādes katedrai atklāta unikāla celtne – Meža fakultātes Starpnozaru zinātniskā laboratorija. Tā tapusi ar meža nozares atbalstu un uzskatāma kā paraugēka, lai pati būve būtu vislabākais stāsts par meža, koksnes un ar to saistīto resursu izmantošanu. Tās būvniecībā izmantoti mūsdienīgi, rūpnieciski izgatavoti konstruktīvie risinājumi, kas ir multiplicējami daudzos saimniecisko un rūpniecisko ēku projektos.

Foto: Pexels.com.

Pievienots 30/12/2022