Pārlekt uz galveno saturu

Pētnieki var iesniegt rakstus žurnāla "Applied Sciences" speciālizdevumam "Novel Developments in Agricultural Machinery and Technology"

Attēla autors: No LLU arhīva

Līdz 2023. gada 31. decembrim zinātnieki aicināti iesniegt oriģinālrakstus zinātniskajam izdevumam "Novel Developments in Agricultural Machinery and Technology", kura mērķis ir informēt lasītājus par jaunākajiem pētījumiem un sasniegumiem lauksaimniecības inženierzinātņu jomā ar konkrētu daudznozaru un starpdisciplināru pieeju.

Mūsdienās zinātnes pasaule kļūst arvien specializētāka, turklāt pieejamais informācijas apjoms krietni pārsniedz sabiedrības spējas to uzņemt un apstrādāt. Kā viens no risinājumiem, lai neapmaldītos "informācijas mežos", tiek veidotas arvien vairāk dažādas apakšnozares. Arī atvērtās piekļuves žurnāls "Applied Sciences" veltīts, lai apvienotu šīs apakšnozares un pētnieki varētu iepazīties ar dažādām apakšnozarēm, kas palīdzētu attīstīt pētījumus ar daudzdimensiju tīkla palīdzību.

Inženierzinātņu jomas inovatīvās iespējas var pielietot arī lauksaimniecībā, jo pieaug nepieciešamība pēc uzlabojumiem labības kopējā produktivitātē, pieejamo materiālo resursu (mašīnas, vielas un ķīmiskās vielas) optimālas izmantošanas, energoefektivitātes palielināšanas un risku novēršanas nozares operatoriem. Tāpat svarīgi mazināt vides piesārņojumu, kas notiek iekārtu un to veikto darbību rezultātā. 

Šobrīd tiek piedāvātas jaunas tehnoloģijas, piemēram, izplūdes gāzu piesārņojumu un ķīmisko vielu novirzes samazināšanai, spēka piedziņas efektivitātes palielināšanai, slodzei pielāgojamai pārnesumkārbas optimizācijai (inteliģentie CVT), automātiskai riepu spiediena regulēšanai, vadītāja uztverto vibrāciju slāpēšanai, transportlīdzekļu asistētai un automātiskai navigācijai un ar satelītu vadītu priekšrakstu karšu izveidei agregātu darba intensitātes automātiskai regulēšanai (mainīga ātruma regulēšana un precīzā lauksaimniecība). Pēdējā laikā daudz tiek diskutēts par inteliģentu jaudas pārvaldības sistēmu braukšanai un tehnikas darbināšanai, alternatīvām degvielām (sintētiskām un bio), dzinēju hibridizāciju un elektrifikāciju, robotizētām sistēmām lauksaimniecības darbiem (ravēšana, ražas novākšana utt.), mākslīgām izlūkošanas, redzes sistēmām, nanomateriāliem un drošības sistēmām.

Šī īpašā žurnāla izdevuma mērķis ir sniegt lasītājiem pārskatu par jaunākajiem pētījumiem un sasniegumiem lauksaimniecības inženierijas jomā, izmantojot konkrētu daudznozaru un starpnozaru pieeju. Tiek gaidīti gan teorētiskie, gan eksperimentālie pētījumi, kā arī visaptveroši apskati un aptauju rezultāti, kas ataino uzlabojumus, pārveidojot vai optimizējot esošās tehniskās sistēmas vai pat ieviešot, attīstot un izmantojot jaunus materiālus, kā arī mehāniskās, elektroniskās vai robotizētās tehnoloģijas un citas idejas, ka saistītas ari ar citām nozarēm. 

Pētījumos var norādīt piemērus tehniskajām sistēmām, ko izmanto kultūraugu cikla fāzēs (augsnes apstrāde, sēšana / pārstādīšana, labības kopšana un ražas novākšana) vai pēcražas novākšanas procesos (ražas mazgāšana, sijāšana, sadalīšana porcijās, vārīšana/saldēšana, saspiešana un presēšana), kas atbilst jebkura veida kultūrām (dārzkopības, zālaugu un kokiem) un jebkuram klimatam (piemēram, mērenam vai tropiskam).

Zinātniskajam žurnālam "Novel Developments in Agricultural Machinery and Technology" piesaistīti trīs viesredaktori, kuru vidū arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) Tehniskās fakultātes vadošais pētnieks, Dr.sc.ing. Aivars Āboltiņš, kuras zinātniskā darbība saistīta ar matemātiskās modelēšanas pielietošanu inženierzinātņu problēmu, procesu un  lauksaimnieciskās emisijas jautājumu risināšanai.

Detalizēta informācija par žurnālu un raksta iesniegšanu pieejama, izmantojot šo saiti.

“Applied Sciences” speciālizlaidums (ISSN 2076-3417). Šis īpašais izdevums pieder sadaļai "Lauksaimniecības zinātne un tehnoloģijas / A special issue of Applied Sciences (ISSN 2076-3417). This special issue belongs to the section "Agricultural Science and Technology".

Journal Rank: JCR - Q2 (Engineering, Multidisciplinary) / CiteScore - Q2 (General Engineering).

Ir iespējamas publicēšanas maksas atlaides, jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar pētnieku Aivaru Āboltiņu. 

Apraksts par žurnālu pieejams, izmantojot šo saiti.

Pievienots 12/01/2023