Pārlekt uz galveno saturu

LBTU piedalās Digitālās Eiropas projekta īstenošanā

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai veicinātu digitālo transformāciju un inovācijas, uzlabotu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un publisko pakalpojumu kvalitāti, izmantojot jaunus digitālos risinājumus, kā arī veicinātu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) investīciju pētniecību un attīstību, 2022. gada 1. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) kopā ar 20 sadarbības partneriem iesaistījās Eiropas Savienības un programmas "Digitālā Eiropa" finansētā projektā "Digital Accelerator of Latvia" (DAoL).

Mūsdienu digitālajā laikmetā uzņēmumiem un publiskā sektora iestādēm ir īpaši svarīgi ieviest jaunus digitālos risinājumus, jo tas ļauj palielināt konkurētspēju, gūt lielākus ieņēmumus, radīt jaunus produktus un pakalpojumus vai pārveidot esošos, paaugstināt darbinieku produktivitāti, samazināt izmaksas, optimizēt procesus, uzlabot drošību utt. DAoL projekts ir kā instruments, lai ātri un ērti ieviestu dažādus inovatīvus digitālos risinājumus, sniedzot ieguldījumu gan Latvijas tautsaimniecības attīstībā kopumā, gan uzņēmumos un valsts pārvaldēs.

Īstenojot projektu, plānots, ka pirmo trīs gadu laikā tiks izstrādāts pilnībā funkcionējošs Eiropas Digitālās inovācijas centrs (EDIC), atbalstīti vismaz 1236 uzņēmumi un organizācijas, investējot 3,5 miljoni eiro digitālajā transformācijā un piesaistot vēl vismaz 2,4 miljoni eiro no citiem finanšu avotiem. Tāpat veiks digitālā brieduma testus un sagatavos digitālās transformācijas ceļa kartes vismaz 1236 uzņēmumiem, kā arī nodrošinās piekļuvi testēšanai, prototipu veidošanai, eksperimentēšanai ne mazāk kā 128 uzņēmumiem un iesaistīs apmācībās 360 uzņēmumus, piesaistīs finansējumu vismaz 46 uzņēmumiem un nodibinās vismaz 40 sadarbības.

LBTU jau vairāk nekā 20 gadus īsteno augstāko izglītību un zinātnisko pētniecību datorzinātnē un informācijas tehnoloģijās, turklāt Informācijas tehnoloģiju fakultātes pētnieki iesaistīti starptautiskos izpētes projektos Eiropā un pasaulē, un attīstījuši konkurētspējīgu zinātnisko potenciālu, kam uzticas partneri no dažādām valstīm. Tādējādi arī šī projekta laikā LBTU dalīsies ar savu pieredzi un zināšanām digitalizācijas jomā, kā arī sniegs konsultācijas uzņēmumiem.

Projekta aktivitātes plānotas trīs gadus un tā budžets ir 3,5 miljoni eiro. Projekta koordinators ir "Latvijas Digitālais akselerators" (LDA), kas veidots, lai sekmētu digitālo pārveidi un inovācijas Latvijas uzņēmumos un publiskajā sektorā, uzlabotu Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un publiskā sektora pakalpojumu kvalitāti ar jaunu digitālo risinājumu palīdzību un vairotu investīcijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pētniecībā un attīstībā.

Eiropas Digitālo inovāciju centri (European Digital Innovation Hubs) ir daļa no ES programmas "Digitālās Eiropas programma", kas uzsākusi savu darbību 2021. gadā. Ar tās palīdzību plānots veicināt Eiropas valstu digitālu transformāciju, t.i. digitālo tehnoloģiju ieviešanu uzņēmumos, publiskās pārvaldes iestādēs, kā arī uzlabojot dalībvalstu iedzīvotāju padziļinātas digitālās prasmes. Tā kā šādi centri darbosies visās ES dalībvalstīs, arī Latvija tiks iekļauta kopējā Eiropas digitālo tehnoloģiju ekosistēmā. Tādā veidā tiks sniegta iespēju pārņemt citu valstu pieredzi un zināšanas, kā arī dalīties ar savām kompetencēm. 

Finansēts no Eiropas Savienības projekta "Latvijas Digitālais akselerators", DAoL, ID Nr. 101083718.

Vairāk par projektu un tā norisi uzzini Latvijas Digitālā akseleratora vietnē: https://www.digitallatvia.lv/

Logo

Eiropas Savienība neatbild par materiāla saturu.

Pievienots 13/01/2023