Pārlekt uz galveno saturu

Tiešsaistē notiks noslēguma seminārs par bioloģiski ražotu marmorētu steiku

Attēla autors: No LLU arhīva

17. janvārī plkst. 14.00 Zoom platformā norisināsies seminārs par projekta "Bioloģiski ražots marmorēts steiks" rezultātiem, kurā izstrādāja jaunu, ekonomiski izdevīgāko un nobarošanai efektīvāko tehnoloģiju bioloģiskās lauksaimniecības sistēmā audzētas kvalitatīvas liellopu gaļas, tai skaitā marmorētā steika, ražošanai. Seminārā aicināti piedalīties nozares pārstāvji – zemnieki, ražotāji, biedrības un citi interesenti, kuriem ir saistoša gaļas liellopu nozare. 

Līdztekus augkopības produkcijai arī gaļa ir svarīgs uztura avots cilvēkiem, un globālais pieprasījums pēc gaļas pieaug, kaut arī veģetārisms ir viena no mūsdienu ēšanas paradumu pazīmēm. Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem dzīvnieku reģistrā 2020. gadā bija reģistrētas 17163 saimniecības ar 398 993 gaļas liellopiem, kas ir par 0.9% liellopu vairāk nekā 2019. gadā, no tiem 33 534 bija liellopi kaušanai bioloģiskās lauksaimniecības sistēmā. Bioloģiski saražotais liellopu gaļas apjoms 2020. gadā ir palielinājies no 1.3 līdz 1.53 tūkst. tonnām, sasniedzot 80% no kopējā bioloģiski saražotās gaļas apjoma.

Semināra laikā tiks apskatītas vairākas tēmas par realizēto projektu - LBTU vadošā pētniece, Dr. agr. Dzidra Kreišmane stāstīs par projekta "Bioloģiski ražots marmorēts steiks" norisi, pētījumā izmantotajām metodēm un pašražotās lopbarības nodrošinājumu pētījuma saimniecībās, LBTU pētniece, Mg. agr. Elita Aplociņa analizēs pētījuma saimniecībās gaļas liellopu Limuzīnas un Angus šķirņu nobarošanas rādītājus 2019.– 2022. gadā, ZS "Atēnas" lopkopības speciāliste Aelita Runce informēs par tēmu "Limuzīnas šķirnes gaļas liellopu nobarošanas modelis pamatojoties uz projekta rezultātiem un ZS "Atēnas" ilggadīgo praktisko pieredzi", savukārt SIA "Eko dārzs" īpašniece Aija Ošāne dalīsies par tēmu "Angus šķirnes gaļas liellopu nobarošanas modelis pamatojoties uz projekta rezultātiem un SIA "Eco Onyx" un SIA "Eko dārzs" ilggadīgo praktisko pieredzi", bet noslēgumā LBTU vadošā pētniece, Dr. agr. Dzidra Kreišmane un LLKC Limbažu biroja vadītājs Aigars Legzdiņš sniegs informāciju par gaļas liellopu nobarošanas izmaksām un ekonomisko novērtējumu.

Semināram dalībnieki aicināti pieteikties līdz 16. janvārim plkst. 16.00 vai e-pastos:  aigars.legzdins@llkc.lvdzidra.kreismane@lbtu.lv. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par semināra norisi.

Projektā piedalījās LBTU zinātnieces kopā ar sadarbības partneriem - LLKC Limbažu biroju un gaļas liellopu audzēšanas saimniecībām SIA "Agrodats", SIA "Eco onyx", SIA "Ekodārzs" un ZS "Atēnas".

Seminārs notiek projektā "Bioloģiski ražots marmorēts steiks" (nr. 18-00-A01612-000016) Eiropas Lauksaimniecības fonda Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam pasākuma 16. "Sadarbība" 16.1 apakšpasākuma "Atbalsts Eiropas partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai" ietvaros ar Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu.

Pievienots 12/01/2023