Pārlekt uz galveno saturu

Itālijas vēstnieks Latvijā viesojas LBTU

Attēla autors: No LLU arhīva

13. aprīlī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU, iepriekš LLU) vizītē ieradās Itālijas vēstnieks Latvijā Alessandro Monti, lai iepazītos ar studiju un pētniecisko darbību mūsu universitātē, pārrunātu turpmākās sadarbības iespējas, kā arī citas aktualitātes, kas saistītas ar augstāko izglītību Latvijā un Itālijā.

Vēstnieku Alessandro Monti universitātē Jelgavā uzņēma LBTU studiju prorektors Aigars Laizāns, Starptautiskās sadarbības centra vadītājs Voldemārs Bariss un Valodu centra vadītāja Tatjana Šinkus.

Kopīgajās sarunās LBTU studiju prorektors A. Laizāns uzsvēra universitātes aktivitātes pētniecībā, kas vērstas uz inovāciju radīšanu bioekonomikā un LBTU nozīmīgo lomu šīs nozares attīstībā, akadēmiskā personāla potenciālu studijās un zinātnē, kā arī akcentēja iespējamos sadarbības virzienus ar Itālijas augstskolām. Jau šobrīd LBTU zinātnieki iesaistījušies Eiropas universitāšu alianses projekta izstrādē, kur tiek meklēti arī partneri no Itālijas.

Tikšanās laikā vēstnieks Alessandro Monti saskatīja plašas iespējas šādu partnerattiecību veidošanā, jo Itālijā ir vairākas reģionālās augstskolas ar līdzīgu akadēmiskās darbības profilu. Kā skaidro A. Monti: "Itālijas vidusskolu absolventiem ir liela interese arī par studijām medicīnas jomā (šobrīd Latvijā studē ap 200 studentiem no Itālijas), līdz ar to LBTU ir labas iespējas piesaistīt arī topošos veterinārmedicīnas studentus."

Ar Valodu centra vadītāju Tatjanu Šinkus tika diskutēts par iespēju LBTU fakultatīvi pasniegt arī itāļu valodu jau no 2023. gada septembra, turklāt A. Monti atzinīgi novērtēja šo vēlmi un piedāvāja sniegt vēstniecības atbalstu šāda kursa īstenošanā.

Tikšanās izskaņā vēstnieks apskatīja un iepazinās ar Baltijā lielāko baroka pērli – atjaunoto Jelgavas pili un tās vēstures nozīmīgākajiem faktiem. Viņš uzskata, ka Jelgavas pils arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli vārds var būt būtisks faktors, kas piesaistītu ne vien tūristus, bet arī apmaiņas un pilna laika studentus no Itālijas.

A. Monti izteica atzinību par sirsnīgo uzņemšanu Jelgavā un LBTU viesu grāmatā dalījās ar vizītes laikā gūtajiem iespaidiem: "LBTU ir zinātnes universitāte Latvijā, kurai ir milzīgs potenciāls, lai stiprinātu un veidotu ciešāku sadarbību ar līdzīgām Itālijas akadēmiskajām institūcijām. Mūsu vēstniecība Latvijā arī turpmāk atbalstīs un veicinās kopējas aktivitātes, kas cieši saistītas ar biozinātņu un tehnoloģiju jomām."

Pievienots 14/04/2023