Pārlekt uz galveno saturu

Ar inovatīviem pētījumiem iepazīstina konferencē "Studenti ceļā uz zinātni"

Attēla autors: No LLU arhīva

21. aprīlī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU, iepriekš LLU) organizēja 18. Starptautiski zinātnisko konferenci "Students on their Way to Science / Studenti ceļā uz zinātni", kuras mērķis ir zinātnisko pētījumu popularizēšana un starpkultūru komunikācijas pieredzes veidošana. 

Konference norisinās angļu valodā, līdz ar to svešvalodas prasmju attīstīšana ir arī viens no būtiskiem ieguvumiem konferences dalībniekiem. Daļai no studentiem tā vienlaikus bija lieliska iespēja aprobēt savu bakalaura, maģistra un doktora darbu pētījumu rezultātus, kā arī iegūt zināšanas par pārstāvētās zinātņu nozares pētījumiem citās valstīs. Tāpat studenta dalība konferencē tiks izmantota kā priekšrocība dažādu stipendiju konkursos.

Atklājot konferences plenārsēdi, klātesošos uzrunāja LBTU studiju prorektors Aigars Laizāns: "Ir patiess prieks redzēt tik daudz dalībniekus šajā starptautiskajā konferencē, kurā piedalās kolēģi no Latvijas un vairākām citām valstīm. Katru gadu konferences laikā vienkopus sastopami studenti, kuri ar saviem pētījumiem sniedz plašu ieskatu zinātnes jautājumos pasaules mērogā. Svarīgi, ka jūs varēsiet ne tikai papildināt savu CV ar ierakstu par dalību starptautiskajā konferencē, bet arī tas, ka jūs esat gatavi kļūt par zinātniekiem. Ikviens no dalībniekiem ir ieguldījis milzu darbu savos izstrādātajos pētījumos, turklāt šodien jūs esat klātesoši arī citu veikumam. Lai veiksmīga diena, panākumi un gaidīsim jūs Jelgavā!". Tāpat arī atzinīgus vārdus un pateicību par studējošo atsaucību izteica Kanādas vēstniecības Latvijā padomnieks Jevone Nicholas.

Plenārsēdes turpinājumā LBTU asociētā profesore, pētniece Sandija Zēverte-Rivža iepazīstināja ar tēmu "Digitalizācija bioekonomikā: ietekme uz uzņēmējiem un izglītojamiem", Klaipēdas Valsts lietišķo zinātņu universitātes kolēģi Danielius Ūksas, Lina Kuklienė, Indrius Kuklys un Dainora Jankauskienė ar tēmu "Ģeodēzija un mākslīgais intelekts. Kā un kad?", LBTU vieslektors Daniēls Kotovs un asociētais profesors, vadošais pētnieks Aleksejs Zacepins ar tēmu "Interaktīvie ĢIS risinājumi mūsdienu bišu atbalstam", Mg. arch. Ilze Janpavle un LBTU asociētā profesore, vadošā pētniece Una Īle ar tēmu "Dažādu zemes seguma materiālu pielietojums aktīvās atpūtas plānošanā pilsētvidē", Indiānas Universitātes pārstāve Jenifer Byrne un ASV kolēģis Kristofers Džons Akenfelds par tēmu "Neformālie angļu valodas kursi Ukrainas bēgļu integrācijas uzlabošanai", Tokušimas Universitātes profesors Hiroshi Sakata ar tēmu "Indigo krāsa: tradicionāla Tokušimas mākslas darbība", LBTU pārstāvis Dmitrijs Bazarnijs un profesors, vadošais pētnieks Vitālijs Osadčuks ar tēmu "Griezes momenta mērīšana rotējošā vārstā", bet plenārsēdi noslēdza pārstāve Masaki Nakagawa no Tokušimas Universitātes ar tēmu "Mūzikas valoda starp Latviju un Japānu".

Pēc izskanējušajiem ziņojumiem plenārsēdes laikā dalībnieki lasīja referātus par dažādām tēmām, kas iekļauj visus LBTU īstenotos studiju un pētnieciskos virzienus: informācijas tehnoloģijas, sociālās zinātnes, pārtikas zinātne un lauksaimniecība, mežsaimniecība un kokapstrāde, veterinārmedicīna, inženierzinātnes, kā arī ainavu arhitektūra, zemes ierīcība, ģeodēzija, vide un ūdenssaimniecība. Kopumā tika prezentēti vairāk nekā 80 referāti. 

Sekcijā "Informācijas tehnoloģijas" tika ziņots par 16 pētījumiem, izceļot tēmas, kas saistītas ar dabiskas valodas apstrādi programmatūras kļūdu noteikšanai, motocikla izsekošanu, izmantojot GPS, mākslīgā intelekta pielietojumu projekta vadībā, e-komercijas nozari un datiem, OTDR izpēti, gaisa kvalitāti datorklasēs un CO2 sensoru risinājumiem, sejas izteiksmes un skatiena uzvedības analīzi mānīšanas noteikšanai, tīmekļa lietotnes izstrādi nektāra augu apputeksnēšanas pakalpojumiem, mācību metodes bērniem un citām aktualitātēm.

Sekcijā "Sociālās zinātnes" tika prezentēti 20 darbi. Tajos stāstīja par blokķēdes tehnoloģijas izvietošanas iespējām, iedzīvotāju līdzdalību Mārupes pašvaldības lēmumu pieņemšanā, teritoriālo attīstību, saules enerģijas ražošanu un patēriņu Latvijas mājsaimniecībās, lauksaimniecības izdevumu samazināšanās ietekmi uz lauku kopienām un lauku attīstību, aglomerācijas efekta teorijām, elektriskās transportlīdzekļu integrēšanas izaicinājumiem Lietuvā, digitālo transformāciju pašvaldībās: darbinieku digitālo prasmju izpēti, iekšējo audits, kas ir kā vadības rīks kibernoturības palielināšanai, jaunieši pārcelšanos no laukiem uz pilsētu, cilvēkapitāla dimensijām Latvijā un citām tēmām.

Ar 10 ziņojumiem iepazīstināja studenti sekcijā "Pārtikas zinātne un lauksaimniecība" - kokosriekstu šķiedru ietekme uz pienskābes baktēriju augšanu piena rūgšanas laikā, rafinētas un nerafinētas eļļas oksidējamība, stēvijas iespējas produktu ražošanai diabēta pacientiem, fermentētas burkānu sulas ražošanas izpēte, bioloģiskā un konvencionālā pienā audzēto pienskābes baktēriju, uztura ietekme uz garīgo veselību un Latvijas smago siltasiņu zirgu populācija.

Tāpat 10 referenti analizēja veiktos pētījumus sekcijā "Mežsaimniecība un kokapstrāde", izceļot vairākas tēmas - nevietējo kokaugu sugu izplatība priekšpilsētas mežos, vēja ietekme uz eglēm, sēklu raksturojums un dīgšana, stādāmā materiāla uzglabāšana un tirdzniecība, bērza (Betula Spp.) slimību izpēte, kaitēkļi meža kokaudzētavās, augsne un substrāts kokaudzētavās, biogāzes digestāta un koksnes pelnu maisījuma izmantošana parastās priedes mēslošanā un klimata ietekme uz Taxus Baccata l.

Par deviņiem pētījumiem diskutēja sekcijā "Veterinārmedicīna". Dalībnieki stāstīja par datortomogrāfijas un laboratoriskās diagnostikas atklājumiem suņiem ar augšējo elpošanas traktu slimībām, jaunpiena kvalitātes ietekmi uz teļu veselību pirmajā dzīves mēnesī, reprodukcijas un produktivitātes aspektiem, patoloģiskām izmaiņām vēdera orgānos, kas konstatētas ar ultraskaņu suņiem ar hiperadrenokorticismu, ganglijas šūnu novērtējumu suņiem ar polineiropātiju, vecuma noteikšanu pelēkajam ronim, rentgenu, asins paraugu un sinoviālā šķidruma izmaiņu novērtējumu suņiem, kā arī par smadzeņu daļu tilpuma mērījumiem suņiem ar idiopātisku epilepsijas un statusa epileptikas stāvokli, izmantojot magnētiskās rezonanses attēlu.

12 dalībnieki dalījās ar saviem pētījumiem sekcijā "Inženierzinātnes". Viņi uzsvēra vairākas aktualitātes, kā, piemēram, metālu korozija un aizsardzība, ēkas daļas: grīdas, sienas un jumts, atlikuma siltuma potenciāla izmantošana ar tālās siltuma pārraidēm, plākšņu konstrukciju uzstādīšanas tehnoloģiju salīdzinājums, viegls betons, būvmateriālu galvenās īpašības, Lietuva slavenākās gotiskās ēkas, dzelzbetona tendences un pielietojums, koksnes defekti,  montāžas putas un cilvēka veselība, kā arī reoloģijas noteikšana proteīna bāzes putām.

Savukārt astoņi runātāji pārstāvēja sekciju "Ainavu arhitektūra, zemes ierīcība, ģeodēzija, vide un ūdenssaimniecība". Viņi stāstīja par Glūdas mājskolas ainavas projektu, Lidar skeneru salīdzinājumu, bezpilotu gaisakuģu pielietojumu zemes apsaimniekošanā, augsnes paraugu noņemšanas stratēģijām, piesārņojumu, tā cēloņiem un risinājumi Klaipēdā, amonjaka emisiju tendencēm no lauksaimniecības augsnēm Latvijā un risinājumiem mazās HEPP jaudas vienības efektivitātes palielināšanai.

Jāpiebilst, ka konference ir atzīta par vienu no lielākajām studentu zinātniskajām konferencēm Centrālajā un Austrumeiropā, kurā piedalās Latvijas un citu valstu universitāšu studenti.

Pievienots 21/04/2023